НА ЖИВОВойната в Украйна

Доходността по дълга на страните от еврозоната рязко се повиши

1060

Доходността по държавните облигации на държавите от еврозоната се повиши до най-високото си ниво от години. Това се случва на фона на очакванията на инвеститорите за ново вдигане на основните лихви от страна на водещи централни банки и въздействието на британската фискална политика.

В ранната европейска търговия доходността на държавните облигации се повиши с между 2 и 5 базови пункта, предава Reuters, цитирана от БТА.

Доходността на 10-годишните облигации на Германия достигна за кратко до почти най-високото си ниво от 11 години - 2.142%.

Доходността на италианските държавни облигации се повиши по-забележимо, като при 10-годишните книжа тя се покачи с 8 базови пункта до 4.6%, след като за кратко достигна връх от 4.7%. Вчера бяха отчетени резки промени на доходността на фона на новината, че дясна коалиция печели ясно изразено мнозинство в двете камари на парламента в Рим след изборите в неделя.

Джорджа Мелони се очаква да стане първата жена премиер на Италия, оглавявайки най-крайно дясното правителство на страната след Втората световна война. Тя ще управлява икономика, която има едни от най-големите държавни дългове сред страните от еврозоната във времена на повишаваща се инфлация и забавящ се икономически растеж.

Спредът между доходността на италианските и германските облигации, който се следи внимателно от пазарите, се увеличи с цели 265 базови пункта в ранната търговия, след което падна до под 250 базови пункта, което все пак е най-високото му ниво от юли, отбелязва Reuters.

Пазарите ще наблюдават внимателно евентуални действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на повишаването на доходността на италианските държавни облигации. Вчера президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката няма да използва своя план за действие при извънредни ситуации, за да изкупува облигациите на страни, които правят "политически грешки". Тя направи това изявление в отговор на въпрос относно вероятното ново правителство на Италия.

Инвеститорите са изнервени и след драматичната разпродажба на британски държавни облигации, провокирана от данъчните облекчения, обявени от правителството на Великобритания миналия петък, за които се очаква да бъдат компенсирани чрез нови държавни заеми. Перспективата от увеличаване на дълга на страната с още десетки милиарди британски лири разтърси пазарите и доведе до срив на курса на британската лира до рекордно ниски нива.

През последните дни се увеличават очакванията, че водещи централни банки може да повишат още основните лихви. Някои анализатори смятат, че "банките са отишли твърде далеч".

"Изглежда, че напоследък напълно са били пренебрегнати притесненията за икономическия растеж на фона на повишаването на лихвите", отбелязват анализатори от италианската банкова група UniCredit.

Седем държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП

Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти за първи път от 11 години насам в опит да овладее рекордна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Руски оценки: Всеки втори мол...
Цената на биткойн ще се срине с...
"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък...
Ще се самоубие ли Запада с тавана...
ЕС е все по-близо да наложи ценови...
Пауъл: Повишаването на лихвите...
Германският енергиен гигант...
Монета, посветена на Украйна,...
МВФ може да намали прогнозите...
Италия се готви да национализира...
Председателят на ЕЦБ: Инфлацията...
Полша иска плаващ ценови таван...

Последни новини