Доходността по дълга на страните от еврозоната рязко се повиши

1494
Доходността по дълга на страните от еврозоната рязко се повиши
Снимка: iStock

Доходността по държавните облигации на държавите от еврозоната се повиши до най-високото си ниво от години. Това се случва на фона на очакванията на инвеститорите за ново вдигане на основните лихви от страна на водещи централни банки и въздействието на британската фискална политика.

В ранната европейска търговия доходността на държавните облигации се повиши с между 2 и 5 базови пункта, предава Reuters, цитирана от БТА.

Седем държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП

Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти за първи път от 11 години насам в опит да овладее рекордна...

Доходността на 10-годишните облигации на Германия достигна за кратко до почти най-високото си ниво от 11 години - 2.142%.

Доходността на италианските държавни облигации се повиши по-забележимо, като при 10-годишните книжа тя се покачи с 8 базови пункта до 4.6%, след като за кратко достигна връх от 4.7%. Вчера бяха отчетени резки промени на доходността на фона на новината, че дясна коалиция печели ясно изразено мнозинство в двете камари на парламента в Рим след изборите в неделя.

Джорджа Мелони се очаква да стане първата жена премиер на Италия, оглавявайки най-крайно дясното правителство на страната след Втората световна война. Тя ще управлява икономика, която има едни от най-големите държавни дългове сред страните от еврозоната във времена на повишаваща се инфлация и забавящ се икономически растеж.

Спредът между доходността на италианските и германските облигации, който се следи внимателно от пазарите, се увеличи с цели 265 базови пункта в ранната търговия, след което падна до под 250 базови пункта, което все пак е най-високото му ниво от юли, отбелязва Reuters.

Италия е изправена пред дългова криза за 2.5 трилиона евро

Преди десет години, по време на финансовата криза в Европа, Марио Драги, тогава председател на Европейската централна банка обеща да &...

Пазарите ще наблюдават внимателно евентуални действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на повишаването на доходността на италианските държавни облигации. Вчера президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката няма да използва своя план за действие при извънредни ситуации, за да изкупува облигациите на страни, които правят "политически грешки". Тя направи това изявление в отговор на въпрос относно вероятното ново правителство на Италия.

Инвеститорите са изнервени и след драматичната разпродажба на британски държавни облигации, провокирана от данъчните облекчения, обявени от правителството на Великобритания миналия петък, за които се очаква да бъдат компенсирани чрез нови държавни заеми. Перспективата от увеличаване на дълга на страната с още десетки милиарди британски лири разтърси пазарите и доведе до срив на курса на британската лира до рекордно ниски нива.

През последните дни се увеличават очакванията, че водещи централни банки може да повишат още основните лихви. Някои анализатори смятат, че "банките са отишли твърде далеч".

"Изглежда, че напоследък напълно са били пренебрегнати притесненията за икономическия растеж на фона на повишаването на лихвите", отбелязват анализатори от италианската банкова група UniCredit.

ЕЦБ отново вдигна рязко лихвите

Европейската централна банка рязко вдигна основния лихвен процент със 75 базисни пункта в четвъртък и посочи възможността за по-нататъш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com