Докато Борисов "духом е в НС", управляващи и опозиция спорят за вота на недоверие

1569
Докато Борисов "духом е в НС", управляващи и опозиция спорят за вота на недоверие
Снимка: БГНЕС

В парламента започнаха дебатите по третия вот на недоверие към правителството, внесен от "БСП за България".

Традиционно се започна с напрежение и размяна на реплики между управляващи и опозиция. От БСП се разгневиха, че премиерът Бойко Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов не присъстват в пленарна зала.

Караянчева: Изказванията на Радев напомнят анекдот за азбуката

Оптимистичното е, че опозицията ще влезе в зала. Дебатите ще са в петък сутринта, може би в средата на другата седмица ще бъде гласуван...

"Нормално ли е премиерът Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов да не присъстват в залата. От самото начало започвате да неглижирате този инструмент, какъвто е вота. Още повече, че гражданите очакват този, който ръководи държавата, да ти каже тежката дума по темата за здравеопазването", заяви Георги Гьоков от левицата.

В отговор председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е разговаряла с премиера, но той е в Брюксел. "Вярвам, че той духом е с нас", каза тя. 

"Червените" заявиха, че се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.

Вотът беше внесен в понеделник и е заради провал в политиката в здравеопазването. В мотивите, които са подписани от всичките 79 народни представители на левицата, се посочва, че състоянието на сектора е катастрофално и вместо да решава проблемите, правителството предлага българите да бъдат натоварени със здравна застраховка от 12 лева на месец.

Лидерът на "червените" Корнелия Нинова заяви в началото на дебатите, че стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват  или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението.

Цветанов за вота на недоверие: Това е просто заяждане

Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това заяв...

"Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най-неизрядният платец в държавата - на здравни осигуровки - е правителството", добави тя.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че място за дебат има. "Аз разчитам, че може да направят разумни предложения, които да се използват. Винаги съм твърдяла, че ние търсим надпартийния консенсус", добави тя.

Александър Иванов, също от ГЕРБ оспори мотивите, с които е внесен вотът.

"Можеха да си зададат въпроса колко пари в правителството на Борисов 3 са дали повече за здравеопазването, колко болници, високотехнологични, бяха открити и преоборудвани", добави той.

Още преди началото на дебата от "Воля" заявиха, че няма да участват в дебатите.

Вот на недоверие в шест фази

Брои ли някой кой поред ще е този вот на недоверие срещу ГЕРБ? Едва ли въобще има нужда. Измежду всички парламентарни  инструменти...

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна обяви, че Движението си има свои мотиви. "В сектора картината не е добра и всяка година проблемите се задълбочават, така че ние ще изложим нашите мотиви, вътре в залата", каза той.

Павел Шопов от "Обединени патриоти" се противопостави на твърденията на БСП за вината на ГЕРБ за състоянието в сектора.

"Стига с тези 10 години, в които управлява ГЕРБ. Сметката е много проста - от последните 29 години БСП има мнозинство в пет от 11-те Народни събрания… Кой носи отговорността? Какво е правила БСП през тези управления? Къде е отговорността, включително и за здравеопазването?", попита депутатът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com