Докато ВСС се накани, кандидатка за ръководител на съд се сдоби с рожба

4084
Докато ВСС се накани, кандидатка за ръководител на съд се сдоби с рожба
Снимка: iStock

Кандидатка за председател на съд забременя и роди, докато Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) насрочи и проведе избора, съобщава правният сайт lex.bg

Става дума за процедурата за избор на шеф на районния съд в Павликени, която е била обявена на 7 февруари 2020 г. Единственият кандидат за поста – Румена Фоти от Софийския районен съд е подала документи на 6 март с.г.

Докато се стигне до изслушването ѝ пред СК на ВСС обаче съдийката забременяла и родила и в момента е в отпуск за отглеждане на 9-месечното си дете.

И именно този факт стана повод Олга Керелска да пита Румена Фоти дали ще използва целия отпуск по майчинство от две години, или има намерение да се върне по-рано на работа.

Кандидатката заяви, че със сигурност до навършването на първата година на детето ще бъде по майчинство, а после зависи от развитието на малчугана и ако всичко е наред, ще се върне по-рано на работа. Румена Фоти обясни още, че семейството ѝ е във Велико Търново, а Павликени не е далеч и така ще бъде с близките си.

Цветинка Пашкунова заяви, че ще подкрепи Фоти за поста, защото не само отговаря на всички законови изисквания и притежава професионални и нравствени качества, но и съдии от Павликени я подкрепят. „Има и прагматични съображения за подкрепа на съдия Фоти – така ще обезпечим кадрово съда в Павликени и ще удовлетворим желанието ѝ да живее със семейството си, което е във Велико Търново. Надявам се, след изтичане на една година от майчинството, да се върне на работа, да правораздава реално, да поеме функциите на административен ръководител. Тя беше искрена, откровена при излагане на личната мотивация“, отбеляза още Пашкунова.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също заяви, че ще подкрепи Румена Фоти за шеф на РС-Павликени. Той заяви, че не се притеснява от факта, че в момента тя е в отпуск за отглеждане на дете. „То е родено през февруари 2022 г., а тя е заявила желанието си за участие в процедурата преди две години. Това, че в момента е в отпуск за отглеждане на дете по никакъв начин не може да бъде основание да не бъде избрана. Обсъждаме професионалните и нравствените качества, а не навлизаме толкова в личното пространство на всеки“, каза Чолаков.

Той припомни, че е имало и други такива случаи, когато ВСС в предишни състави е избирал за председател на съд.

„Не намирам проблеми в това, че колегата кандидатства и за да е близо до семейството си. Това е начин също за събиране на семейството заедно. Не това е основният мотив, но тя каза, че има желание да ръководи този съд, съдиите я приемат. Знаем какъв е проблемът в Павликени, имахме проблеми с избора на изпълняващ функциите. С избора на Румена Фоти обезпечаваме кадрово съда в Павликени, избираме председател, който има качества и представи идеи за развитие и събираме семейството. С това решение постигаме три в едно“, каза още Чолаков.

Само три са излъчените кандидатури за европейски делегирани прокурори

Само три са излъчените кандидатури в процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори. Прокурорската колегия на Висшия съдебен ...

Атанаска Дишева също заяви, че ще подкрепи Фоти като обясни защо този път ще гласува за външен кандидат. И изтъкна, че всички магистрати от РС-Павликени са заявили на общото събрание, че не искат да участват в процедурата, тъй като от 20 години са част от състава, пътуват, за да стигнат до работата и искат да се преместят на друго място. „Не просто нямаме друг кандидат, а и нямаме шанс да имаме“, каза Дишева.

После направи коментар за положението на съдиите-майки: „Поради това, че конкурсът е продължил повече от две години се е случило това, което днес се налага да обсъждаме. Съдия Фоти е родила второто си дете, което е прекрасно. Същото нещо би могло да се случи и след като я изберем и нямаме никакво правно и морално основание да слагаме някакви негативи в това отношение на съдията. По-голямата част от съдиите, поради ред причини, са от женски пол, които е добре да раждат и да отглеждат децата си, нищо, че са съдии. Не бих отчела като неблагоприятен оттенък обстоятелството, че тя в момента ползва отпуск. Така се е случило, то се е случило и поради продължилата повече от две години процедура за избор на председател“.

Олга Керелска обаче заяви, че е смутена от факта, че Румена Фоти в момента е в отпуск за отглеждане на дете и няма да може да встъпи веднага в длъжност. Заради това имала колебания дали да я подкрепи. При все това заяви, че ще гласува положително, защото направила сметка, че ако започне нова процедура, не е ясно колко ще продължи и дали ще има кандидати, а ако бъде обявен външен конкурс за този съд, то той по всяка вероятност ще продължи около година.

Даниела Марчева отвърна, че би било дискриминационно да се откаже избирането за председател на основание това, че съдийка е в отпуск по майчинство. Така с 8 на 2 гласа (Боян Новански и Стефан Гроздев) Съдийската колегия избра Румена Фоти за шеф на съда в Павликени.

ОЩЕ: Депутатите знаят, че подриват Конституционния съд, трябвало да не е така

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com