Дом за операта ще има в Пловдив... някога

2572
Дом за операта ще има в Пловдив... някога
Снимка: Веселина Божилова

" Опера ще има, не започвайте с парите, това е най- баналната част. Най- важното е дали ще има или ще, този въпрос, за съжаление, често съществува. Опера ще има". Това каза днес служебният министър на културата проф. Велислав Минеков след среща с кмета на града Здравко Димитров и представители на фондацията " Дом за пловдивската опера". Откак бе създадена фондацията, чиято цел е да построи сграда за Пловдивската опера, това е първата среща в подобен формат, с участието на министър, каза кметът. Резултат от срещата ще бъде тристранен меморандум, който да очертае стъпките за постигането на тази цел и да обвърже и бъдещи управници с тази важна за града идея. Макар и няколко варианта да бяха подхвърлени за обществено обсъждане, все още няма яснота къде ще бъде построена сградата. Възможно е и изборът на терен да бъде включен и в условията на бъдещия конкурс. " Става дума не само за опера, а за многофункционална зала със съвременна архитектура и съвременна акустика, което е проблем за всички зали в България", каза още министър Минеков. Един от вариантите за построяване на дом на операта, който бе поставен на вниманието на общественото мнение, бе нова сграда на мястото на бившия Партиен дом на пл. "Централен". Мястото е добро, но според кмета на града, едва ли ще се приеме този вариант, тъй като само събарянето на досегашната сграда ще струва поне 20 млн лв. Що се отнася до финансирането на сградата, която ще бъде одобрена след конкурс догодина, прогнозната и стойност е около 40 млн, а средствата ще се търсят от държавата чрез министерско постановление и от европейски проекти. " Ще е прекрасно Пловдив да развие оперния туризъм, който е доста скъп", каза още министърът.

Другата новина от срещата в община Пловдив, е, че най- сетне, 6 години след като бе затворена, Концертна зала има карт бланш за ремонт. С днешна дата е строителното разрешително, с което вече може да се пристъпи към реални действия, макар че така належащият ремонт не е обезпечен финансово. Необходими са около 10 млн лв, за да се възстанови и оборудва залата, която от години единствено само се руши. За съжаление, министър Минеков не може да гарантира, че тези средства ще бъдат предвидени в националния бюджет за догодина, а Министерството на културата в момента функционира с парите, които бяха набавени след актуализацията на тазгодишния бюджет. Така че пътят към ремонта е отворен, но перспективата все още остава неясна. Подобна е ситуацията и с Тютюневия град, който от години единствено се руши. Необходими са правила, по които да се действа така, че да може да се запази обликът на сградите, част от ансамбловия паметник на културата, но и да се даде възможност за инвеститори. Общината ще съдейства, обеща кметът Здравко Димитров.

"Майстори на карикатурата" Пловдив 2021 представиха творбите си (СНИМКИ)

В древността музейонът е бил храм на музите- покровителки на изкуствата. Животът на музеите по света е дълъг колкото живота на човешкат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com