Дончев: В "Иновативна България" акцентът е върху образованието, а разходите за него никога не са лукс

2290
Дончев: В "Иновативна България" акцентът е върху образованието, а разходите за него никога не са лукс
Снимка: БГНЕС

Първата от поредицата дискусии по Националния план за възстановяване и устойчивост - с фокус „Иновативна България“, се проведе днес. Участваха  вицепремиерът Томислав Дончев, министрът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и проф. Николай Денков, преподавател в СУ"Св. Климент Охридски". Включиха се и икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, и Пламен Пенчев, директор на икономическа зона "Тракия". 

Акцентът на първия стълб, който бе представен днес, са иновациите и науката, обяви вицепремиерът Томислав Дончев:

„Единственият път България да бъде по-богата, това е не само да произвежда повече, а да произвежда по-скъпи продукти, уникални стоки, които не просто са произведени в България, но защо не и са изобретени тук“.

„България трябва да се откъсне от икономиката на ишлемето, защото тук сме конкурентноспособни само с евтината работна ръка и ниските производствени разходи“, каза Дончев.

Разходите за иновации, образование и икономическо развитие никога не са лукс - ако искаме да се развиваме по-амбициозно икономически и да имаме икономика на добавената стойност, това може да се случи само акооткриваме, разработваме и произвеждаме по-скъпи неща”, това каза Томислав Дончев. Той допълни, че фокус трябва да се постави върху скъпи и уникални неща.Според него този разговор е невъзможен без разговор за реформи, затова е редно и да се започне от образованието. Трябва да се обърне внимание на образователната среда, програми и материали, на мотивацията на учителите. „Как ще изглежда държавата, икономиката и обществото ни след 15 години, зависи от това, което се случва днес в клас”, довърши Дончев. Той припомни, че по Плана за устойчивост и развитие са предвидени средства за оборудване на STEM кабинети в 1680 училища у нас. Има предвидени средства и за дигитализация на учебния процес, с което ще се закупуват устройства и оборудване. Вторият значим акцент отново е свързан със средата, като е предвидено 750 училища, 450 детски градини и още общежития да бъдат тотално реновирани.

Христо Иванов за дигитализацията в Плана за възстановяване: Предлагат ни салата от клишета

Темата за дигитализацията е представена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост с куп клишета, с вече предлагани, ...

Нов фонд от 410 млн. лв. ще финансира иновациите, университетите, научните разработки и компании. „Това трябва да бъде направено по начин, по който българските институции и академични звена да имат достъп до

съществуващи европейски инструменти за финансиране, достъп до найводещите разработки, които се случват в другите европейски университети”, каза Дончев. Според него трябва да се помисли как от това финансиране да се привлече и частно финансиране.

Образователният министър Красимир Вълчев смята, че настоящото поколение деца ще е принудено да учи много повече, тъй като ще му се налага много по-често да сменя работната си среда.

„Дигиталната креативност е ключова. Там се изисква по-задълбочено учене на математика и информационни технологии, а не само използването им“, каза още Вълчев.

Образователният министър смята, че в следващите години трябва да се инвестира, както в учители и преподаватели, така и във формирането на кампуси в „Студентски град“, за да се задържа по-добре вниманието на студентите.

Деница Сачева: Спекулативно е Планът за възстановяване да се обвързва с изборите

До 29 ноември ще продължи общественото обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на годината планът трябва...

„Учените в последните години са длъжници на обществото, защото нашите изследвания не помогнаха достатъчно, за да са приложими в икономиката“, каза акад. Юлиан Ревалски.

Четири приоритетни сфери са обособени в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, който бе представен от вицепремиера Томислав Дончев в края на октомври.

В него са обединени проектите, които страната ни ще защитава пред Брюксел по инструмента „Следващото поколение Европейски съюз“ и които ще бъдат финансирани от еврофондовете до 2027 година.

Иновативна, зелена, свързана и справедлива България са четирите стълба, между които ще бъдат разпределени 16,7 милиарда евро от следващата многогодишна финансова рамка и 12,2 милиарда евро от инструмента „Следващото поколение Европейски съюз“.

Поради усложнената епидемична обстановка дискусията се проведе онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика