НА ЖИВОВойната в Украйна

Донев: България никога не е била заплаха за сигурността на Северна Македония

955

Служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че България никога не е била заплаха за националната сигурност на Северна Македония и че в София не е получена такава информация. Именно подобен аргумент бе изтъкнат от властите в Скопие относно блокирането на десетки българи на границата през изминалия уикенд.

"Възложил съм анализ от страна на институциите, които имат отношение към този неприятен инцидент от 3-4 февруари за недопускане на българи до гроба на Гоце Делчев. След като получа подробната информация, ще решим какви мерки трябва да предприемем по отношение на този неприятен инцидент за нашите двустранни отношения", каза Донев пред репортери в понеделник.

Припомняме, че редица наши сънародници не успяха да стигнат до РСМ и да положат венци за 151 години от рождението на Гоце Делчев. Трима бяха задържани на границата и получиха забрана за влизане в Северна Македония за 3 години. Сред обвинените е и депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев.

"Да видим дали говорим за нарушения на Консулската конвенция, за нарушение на човешките права. Разочарован съм от реакцията на политиците в Скопие по отношение на договореностите, които бяхме постигнали за честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев", каза още Гълъб Донев.

ОЩЕ: МВнР: Управляващите в Северна Македония се отнесоха унизително към българите

"Само с протестни ноти не може. България никога не е била заплаха за националната сигурност на РСМ. България беше първата държава, която призна РСМ. Предоставихме въоръжение и техника за Въоръжените сили на Северна Македония. Спирането е абсолютно несериозно. Когато има такава информация за заплаха за националната сигурност, има служби, които си обменят тази информация и не се стига до тези инциденти. Нямаме информация, че българи са заплаха за националната сигурност на РСМ", повтори той.

Припомняме, че и екип от журналисти на bTV първоначално не бе допускан до територията на Северна Македония поради същите опасения от страна на Скопие.

"По-скоро това са грешки и слабости на растежа", каза Донев. "Установили сме интензивен и, надявам се, положителен диалог. Позитивно сме настроени към евроинтеграцията на РСМ. Не бива да допускаме инциденти за възпрепятстване правата на граждани от една страна, която се стреми към членство в ЕС, на възпрепятстване движението на хора".

ОЩЕ: МВнР: Преговорите със Северна Македония за ЕС ще започнат, след като впишат българите в Конституцията си

РСМ обвини България за случилото се на ГКПП "Деве баир"

Според Министерството на външните работи на РС Македония честването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев Скопие е преминало при добър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Кирил Петков и ген. Атанас Атанасов...
Йорданка Фандъкова: Нямам притеснения...
Борисов: С близо 10% се е увеличил...
Борисов: БОП-а на Демерджиев...
Петков: Ще имаме превъзходство,...
ЛЕВИЦАТА! в Бургас се срещна с...
Борисов: Какъв беше Шишков, преди...
Борисов: Няма шанс за правителство...
Нинова в Смолян: Поздравяваме...
Борисов: България ще излезе от...
Светльо Витков: Вимето на народа!...
Нинова в Ямбол: Подкрепете ни...

Последни новини