Донев: Честите избори да не притесняват партньорите ни

2825
Донев: Честите избори да не притесняват партньорите ни
Снимка: БГНЕС

Честите изборите да не притесняват партньорите ни, каза министър-председателят Гълъб Донев, който се включи във форума „Светът през 2023“, организирано от списание „The Economist”. Той даде своята оценката за състоянието на света, акцентира върху работата на служебното правителство, политическата обстановка в България, както и предстоящите предсрочни парламентарни избори. 

"За мен е чест да споделя с вас пространството за прогнози и предвиждания, което списание „The Economist”  създава за поредна година. Поздравявам ви за куража да правите прогнози  за свят, който от 2019 г. насам ни изправя пред кризи, които човечеството познава, но за които хората от настоящето нямаме готовност за реакция", каза министър-председателят в началото на своето слово.

Светът е земетръсен буквално и преносно

Той определи днешния свят като едно все по-несигурно място дори го нарече земетръсен буквално и преносно.ОЩЕ: Жертвите в Турция и Сирия минаха 2300, имало е 120 вторични труса

"Помислете само това събитие, което търси прогноза за света през настоящата 2023 г. неизбежно ще бъде повлияно от земетресението в Южна Турция и Сирия и последните трусове през деня. Бедствие, което трудно подлежи на прогноза. Представете си как хората в засегнатите от земетресението райони са заспали тази нощ, мислейки, че знаят какво им предстои днес и са се събудили рано тази сутрин от земния тътен. Светът ни се люлее, но не в ритъма на приспивна песен, а в такта на военен марш", смята Донев.  ОЩЕ: 14 украински деца, държани в дом на ужасите са обявени за осиновяване в Русия (СНИМКА)

По думите му критерий за стабилност е готовността за реакция на кризите

"Светът днес е място, което изпитва уменията ни за адаптация като общества. Обикновено в ситуации на кризи човек показва истинската си същност и най-доброто, на което е способен. Със същата сила това се отнася и за обществата ни. В поредицата от кризи последните години, в които се справяме заедно - COVID пандемията, войната в Украйна, инфлацията, високите цени на енергоносителите, обществата ни показват истинското си лице. Кризите разместват отделни парчета от пъзела на света, който познавахме до вчера. Какво лице ще има светът ни след пренареждането ни, зависи от всички нас", смята премиерът. 

България не се отказва от Еврозоната

"Правителството, въпреки че е служебно, не се отказва от стратегическите приоритети и насоки, които следва, за да може България да има една стабилност, да гарантираме един растеж, сигурност и предвидимост за бизнеса", увери Донев.  Той подчерта, че целта,  която страната си е поставила е за членство в Еврозоната, ще бъде постигнат", подчерта Донев. ОЩЕ: Дянков смята, че България има по-голям шанс за Еврозоната през 2026 г. 

Служебното правителство като екип за бързо реагиране

"Очакването да представя пътна карта на България за стабилност и растеж в условия на политическа нестабилност в страната и в качеството ми на служебен министър-председател, сами разбирате, че е сериозно предизвикателство. Ще припомня, че България се изправи пред миналата година пред съвкупност от кризи, които заради състоянието на партийно-политическата система, трябваше да бъдат посрещнати от служебния кабинет, назначен от президента. Първото служебно правителство, което встъпи в длъжност в началото на месец август успя да стабилизира обстановката в страната и уверявам ви, това се случи без да разполагаме с пътна карта", каза Донев. Премиерът заяви, че служебното правителство е действало като екип за бързо реагиране. 

Донев посочи, че са заварили ситуация с нарастващи цени на енергоносителите, липса на сигурност за доставките и цената на природния газ. "Тревожни бяха прогнозите за отражението на тези прогнозите за отражението върху икономическата активност и заетостта. Мигрантският натиск по южната ни граница достигна невиждани нива, както и мигрантите и търсещите убежище граждани на Украйна, които по последни статистически данни са над 170 хил. украинци. Нараснаха рисковете за националната сигурност и страховете в обществото. Днес във всяка една от тези невралгични теми се отчита успокоение", смята той.

Той посочи, че страната ни има ключова роля в региона в сферата на енергетиката. "България играе ролята на балансьор на енергосистемите на всички съседни държави", изтъкна Донев.  

Донев се похвали с добра координация и партньорството с другите институции и местната власт.  "Не бива да подценяваме напредъка за подобряване на управляемостта в системата на изпълнителната власт", добави още премиерът.

Гълъб Донев добави, че предишният служебен кабинет е възстановил отдавна забравената практика на представяне на постигнатите резултати пред обществото. "Ние трудно и твърдо ще се придържаме към този стандарт. Казвам трудно, защото не всички политически сили и политически партии са готови на това прозрачно, честно и открито да направят отчет за свършената си работа", подчерта Донев. ОЩЕ: Новият служебен кабинет заработи, Радев се похвали с интерконектора и "Капитан Андреево"

Честите изборите не бива да притесняват партньорите ни

Донев обясни, че възприема толкова честите избори в България през последните две години, като нормална форма на функциониране и съществуване на демокрацията и затова обществото да може да се развива в посоката, която желае. "Това, че за толкова кратък период, имаме толкова често избори, говори за това, че обществото търси пътя, по който да тръгне. Това не бива да притеснява нито партньорите на България, нито инвеститорите, нито бизнеса, тъй като това е една нормална конституционна процедура, която се следва. Когато политическите партии не съумеят да сформират мнозинство и да провежда съответната политика, идва ред на служебното правителство", каза премиерът и обърна внимание на резултатите на първия му служебен кабинет. Той очаква изборите на 2 април да излъчат мнозинство, което да състави редовно правителство и да поемат управлението и стратегическите приоритети на държавата за следващите четири години. ОЩЕ: Борисов: Партиите реално абдикираха от управлението, вървим към президентска република (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика