"Допирни точки" и уважение без подкрепа: Първи разговори за кабинет на Габровски и нито крачка напред (ОБЗОР)

5803
"Допирни точки" и уважение без подкрепа: Първи разговори за кабинет на Габровски и нито крачка напред (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Старт на срещите за съставяне на кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Кандитатът за премиер от първата политическа сила проф. Николай Габровски проведе разговори с три от политическите сили в Народното събрание - "Демократична България", БСП и "Български възход". Изводът - нито крачка напред по пътя към редовно правителство с първия мандат.

ОЩЕ: Изненадващ кандидат-премиер прие мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Подадена ръка към партньори

Денят започна със срещата на Габровски с ДБ, което бе разчетено и като пореден знак за подадена ръка към най-близката до ГЕРБ формация. В хода на разговора стана ясно, че двете страни имат много допирни точки и въпреки категоричната позиция на обединението, че няма да подкрепи правителство с първия мандат, двете формации заключиха, че биха могли да работят по определени теми и приоритети.

"Ако успеете да реализирате целите, които си поставяте, ще бъде успех за страната ни. Желаем ви успех. Ние се отзоваваме на вашата покана, за да изразим уважението към вас персонално и към вашите усилия. Съзнаваме, че в тази трудна ситуация, един човек да се съгласи да инвестира целия си професионален и социален капитал, е нещо, което трябва да бъде адмирирано и уважено", заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

"Може би вече е време за по-друг подход. Надявам се, че заявките, които давам и личността ми, ще бъде една отворена врата към повече разбирателство и експертност", заяви проф. Габровски и потвърди, че ГЕРБ смята да изготви документ, който да заложи приоритетите на бъдещото правителство, които пък ще се позиционират около приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на България в "Шенген" и еврозоната и темите свързани с върховенството на правото.

Кабинетът пък ще бъде съставен изцяло от експерти и хора с добро име, обясни Габровски.

"Някои от имената, които вече са приобщени, са с безспорна репутация и ще бъдат гаранти, че ще се работи по точките, които говорихме и за цялостната ни интеграция в евроатлантическите структури", заяви в края на срещата той.

Христо Иванов повдигна темата за върховенството на закона и изрази притеснение, че в ГЕРБ има съмнение в България да се въвеждат електронни публични услуги. Кандидатът за премиер на ГЕРБ подчерта, че "Демократична България" ще срещнат подкрепа за реформата, която искат по отношение на върховенството на закона.

По бързата процедура

Час по-късно последва и вторият разговор на кандидата за министър-председател, този път с БСП. За доста по-кратко време и с не толкова конструктивен тон социалистите казаха "не" на предложението на Габровски. Той все пак им благодари, че са се отзовали на поканата:

"Основната ми цел ще бъде като гражданин с гражданската си позиция да търся диалог между партиите. Разговорът стигна една крайна степен, която го прави непродуктивен. Видно е, че всяка една от партията, стига до едни конфронтанционни нива, които не позволяват да се продължи напред", заяви проф. Габровски. 

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова напомни, че са изразявали многократно своята политическа позиция.

"Тук сме от уважени екъм вас, за да ви кажем кратко три изречения: приемете нашето уважение като личност и професионалист, ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от вас, тъй като това за нас е правителство на ГЕРБ", заяви Нинова и отчете, че БСП имат дългогодишни отношения с ГЕРБ за модела на управление на страната. 

"Това е нашето отношение към вашата оферта", обобщи Нинова и припомни, че има възможности за втория и третия мандат.

Възход за страната, възход за кабинет?

И пред "Български възход" проф. Габровски повдигна темата за "необходимата промяна на тона", която трябва да се наложи в разговора между партиите в парламента.

От своя страна бившият служебен премиер и лидер на БВ Стефан Янев повтори своите заявки за диалог и намаляване на противопоставянето. Той заговори за "пътна карта", която била необходима за следващите стъпки за съставяне на правителство.

"Принципите са особено важни. Като представител на гражданското общество, което иска да тръгнем по нов път на по-добър диалог, смятам, че трябва да се обединим около няколко неща - Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Шенген и еврозоната", каза кандидатът за премиер. По думите му тези три приоритета не позволяват да се отиде на нови избори.

Габровски заговори и за темата с борба с корупцията и съдебна реформа:

"За първи път анонсирам, че ще бъдем кооперативни в търсенето на конституционно мнозинство за необходимите реформи в съдебната система", каза той.

Какво следва?

В петък, 9 декември, кандидатът за премиер ще проведе и следващите си срещи с партиите в парламента. Въпреки първоначално обявеният график, който включваше разговори с "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане" обаче, днес две от тях отказаха поканата. От една страна, ПП са категорични в позицията си, че няма да участват в диалог за съставяне на правителство, но обявиха и условията си все пак да разговарят с ГЕРБ. От друга страна, Костадин Костадинов съобщи на брифинг, че уважава проф. Габровски, но има много разминавания помежду им и затова "Възраждане" също няма да се отзове на поканата.

Така очакванията са ГЕРБ и ДПС да проведат последната среща в опит за търсене на мнозинство около първия мандат.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика