ДПС: Валери Симеонов е „бушон“, защото е некомпетентен

4880
ДПС: Валери Симеонов е „бушон“, защото е некомпетентен
Снимка: БГНЕС

Велислава Кръстева, ДПС: Много ме тревожи опитът да се противопоставя култура срещу държава, култура срещу закон

 

Валери Симеонов е „бушон“ по отношение на скандалите в държавата - най-малкото защото е некомпетентен. Един вицепремиер няма опция за лично мнение.

Това заяви народният представител от Парламентарната група на ДПС Велислава Кръстева в ефира на БНТ. Тя коментира и ситуацията около бившия вече шеф на НДК, около който се завъртя и прокуратурата – Мирослав Боршош.

Или Мирослав Боршош много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства“, каза Кръстева.

В отговор на въпрос дали „Обединени патриоти“ са най-голямата грешка на това управление, тя заяви, че отговорността е на този, който е овластил националистите.

„Що се отнася до формулата на властта, отново е на този, който овласти националистите, на този който прие формулата, чрез която се опита да си гарантира стабилност на управлението за сметка на стабилността в държавата“, каза Кръстева.

Кръстева обясни, че всеки ден стават безподобни скандали. Според нея обществото все повече губи сетивността си за това кой от кой е по-големият скандал.

В отговор а последвалия въпрос, защо Валери Симеонов да е „бушона“ по отношение на скандалите, тя отговори, че това е така, защото е некомпетентен.

„Което човек сам може да си направи, никой не може да му го стори. Както виждаме, този вицепремиер има доста сериозни проблеми в усвояването на властта“, каза Кръстева, като допълни, че според нея той е некомпетентен по отношение на разбирането на функциите, които има един вицепремиер. „Вицепремиер, който ходи да мери звука на заведенията по морето - това е смешно“, коментира депутатът от ДПС. На този фон Велислава Кръстева припомни коментарите и признанията на Валери Симеонов за клас прослужено време

ДПС поиска оставката на Валери Симеонов

ДПС поиска оставката на Валери Симеонов като вицепремиер. Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов заяви, че в програмата от 2014 г. за парла...

„В същото време с апломб да обещае да махне класа прослужено време, което би намалило доходите на стотици хиляди българи, да предизвика поредния скандал“, коментира Кръстева, като припомни, как впоследствие Симеонов излезе пред камерите, като обясни, че е изразил само личното си мнение.

Депутатът от ДПС не подмина и скандала около вече бившия шеф та НДК Мирослав Боршош, като издигна две тези – „или много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства“. В същото време тя почти отхвърли тезата за „голямо объркване“, каквото се лансира сред обществото.

„Политиката в сферата на културата се реализира от Министерство на културата чрез едноличния орган на изпълнителната власт – министърът на културата. Там има ред, по който се създават културни институти. Те се създават с решение на МС, за тях се отрежда бюджет и се управляват след конкурс, назначени от тях директори, които са защитили своя концепция“, каза Кръстева.

„Къде са парите. Едни 17 млн. изчезват. Има един директор, който отказва да дава бизнес план. Как така отказва? Отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери. Как така ще отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери? Има си собствена преценка за нещата. На всичкото отгоре назидава“, посочи Кръстева и уточни, че Боршош си е позволил да назидава и прокуратурата.

Велислава Кръстева, за разлика от повечето становища досега, определи намесата на министър Павлова като уместна.

Цацаров: Павлова, Дончев и Рашидов ще бъдат разпитвани за НДК

Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани за НДК. Това заяви пред журналисти днес главният прокурор Сотир Цац...

Много ме тревожи опитът да се противопоставя култура срещу държава, култура срещу закон, който се случва в публичното поле чрез този опит да си самовменява очевидно едно неуспешно ръководство на НДК“, каза Кръстева.

Тя оприличи казусът НДК с опит директора на Агенция дипломатически имоти в страната да прави сам външна политика.

„Ако г-н Боршош, когото аз познавам, който е естет, уважавам го, има отношение към културата, е бил толкова ценен за българската култура, сигурна съм, че г-н Борисов можеше да го направи него министър на културата“, каза тя.

Във връзка с това дали има противопоставяне в ГЕРБ Кръстева заяви, че няма да влезе във вътрешнопартийните боричкания в ГЕРБ, защото това може да отклони от разглеждането на същинския проблем.

„Същинският проблем е допускането на подобни явления, защото дали скандалът ще бъде частно НДК и отклоняване или усвояване на публични финанси в особено големи размери или скандалът ще бъде 4 тона суджук и в двата случая става дума за създаденото чувство за безнаказаност у някои. Как се допусна това? Кои и как могат да се поставят над закона и каква е диагнозата за състоянието над демокрацията, за което ние от ДПС алармираме последователно месеци и повече от година наред?“, запита Кръстева и обясни, че от ДПС смятат, че трябва да се предизвика един обществен дебат за състоянието на демокрацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика