Две масла, които много помагат при напукани пети

25821
Две масла, които много помагат при напукани пети
Снимка: iStock

Напуканите пети са често срещано явление при голяма част от възрастните хора. В много от случаите се предизвикват от недостатъчна грижа за стъпалата, като това е и причината все по-млади хора да се оплакват от напукани пети. 

Част от факторите, които влияят негативно на кожата на стъпалата са липса на ексфолиране, недостатъчно подхранване, агресивна козметика за душ, дехидратация, кожни възпаления и др. По този начин кожата започва да загрубява, да се удебелява и да се напуква. Как обаче все пак да възвърнем мекия вид на петите си?

Днес ви представяме 2 отлични помощника срещу напукани пети - и двата продукта са натурални масла, бюджетни и безопасни. Вижте кои са в следващите редове.

Топ 10 причини защо се напукват петите

Масло от кокум

Ще забележите, че маслото от кокум не се разтапя на стайна температура, но в момента, в който започнете да го нанасяте по стъпалата си, то ще попие веднага в кожата. Това е отличителното свойство на този продукт, което е от голям плюс, защото позволява на маслото да вникне в дълбочина в кожата и да я подхрани пълноценно. 

Някои изследвания посочват, че маслото от кокум е особено ефективно при кожни възпаления, причинители на напукани пети и суха кожа. Плодовете от кокум имат силни антиоксидантни и антимикробни свойства, които допринасят и за успокояващия кожата ефект на крема, съставен от тях.

Маслото от кокум се предлага и като отделен продукт, но е и съставка в много козметични продукти - анти-ейдж кремове, регенериращи кремове с овлажняващо свойство. 

Продуктът се открива лесно в различни биомагазини и е бюджетен.

Как да се справим с напуканите пети?

Масло от карите

Или по-познато като масло от ший или шеа. То е често използван продукт и по-познат от маслото от кокум. Съставка е в редица козметични продукти, но и само по себе си маслото от ший има много ползи - богато е на мазнини, има свойството да овлажнява и подхранва кожата, има противовъзпалителни свойства, съдържа антиоксиданти, витамините А и Е, мастни киселини и др.

Западни изследвания сочат, че маслото от ший е отлично средство за борба с напуканите пети именно заради гореизброението му свойства. Премахва симптоми като зачервяване, сърбеж, дискомфорт при ходене и др.

Друго свойство на маслото от ший е да насърчава естествения синтез на колаген в кожата, благодарение на киселините в него - олеионова, линоленова, стеаринова и палмитинова. Те допълнително спомагат за омекотяването, овлажняването и успокояването на кожата.

Някои изследвания констатират и наличието на антимикробни свойства в маслото от ший, което му позволява да се бори и с различни бактерии по стъпалата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви

Зодиите с изключителна харизма, които са истински съкровища

Вредна ли е фруктозата - каква е изненадващата истина?

4 зодиакални знака, които са Червен флаг - внимавайте с тях!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com