Две ракети в Полша. Или как войната на Русия лесно може да прерасне в конфликт с НАТО

6884
Две ракети в Полша. Или как войната на Русия лесно може да прерасне в конфликт с НАТО
Снимка: Getty Images

Големите войни обикновено не се разширяват случайно. Но заплахата от ескалация е надвиснала над военната инвазия на Русия в Украйна от самото начало, а експлозията на зенитните ракети в Полша допълнително увеличи тази възможност, пише CNN в свой анализ.

Сега става ясно, че очевидно не Москва е направила това. По-скоро Украйна се опита да прехване руска ракета, която се е отклонила от траекторията си. Може би това е ужасен страничен ефект от факта, че Украйна трябва да се защитава от вълна след вълна руски ракетни атаки, насочени към нейния народ и гражданска инфраструктура.

Полша вече се отказа от дискусиите по член 4, в които страните трябва да обсъдят как да се защитят. Но в каква позиция този кратък период на паника поставя НАТО като основен покровител и спонсор на Украйна, която води трудни и кървави отбранителни действия за защита на своята територия?

Руският елит вече разбира, че войната е загубена?

Източници на "Медуза", близки до администрацията на президента и правителството на Руската федерация, подчертават, че оттеглянето от Хе...

Полският президент Анджей Дуда каза, че "това вероятно е инцидент", допуснат от украинската ПВО. Подобно изявление свежда до минимум вероятността от незабавна реакция на НАТО. Останките може да подкрепят спекулациите, че ракетата е изстреляна от произведена в Русия украинска противовъздушна ракетна система С-300. Но в крайна сметка заключението, че този инцидент е нещастен случай, ще бъде най-добрият резултат за всички страни. Това също ще бъде силен аргумент за НАТО в полза на укрепването на украинската ПВО с доставка на такива системи, които случайно да не нанасят удари по страните-членки на Алианса.

Първо, изключително съмнително е Москва да ескалира и да започне пълномащабен конфликт с НАТО, който е най-големият военен съюз в историята на човечеството.

Русия отстъпва на по-малката, но по-добре организирана украинска армия на различни фронтове. Тя доброволно изтегли войските си от райони, които лъжливо бе обявила за своя територия. Русия се оказа в ужасна ситуация. Да, случаен удар срещу Полша би отклонил вниманието от приказките за нейното поражение. Но това би било изключително недалновидна стъпка и резултатът от нея може да бъде по-нататъшно отслабване на руските въоръжени сили.

Но ситуацията все още е изключително опасна, защото Алиансът е в непосредствена близост до най-големия въоръжен конфликт в Европа от 40-те години на миналия век. Много неща могат да се объркат и законите на физиката ни казват, че точно това ще се случи с времето.

Полша със сигурност ще трябва да отговори на този инцидент със струпване на сили за ПВО. Германия вече предложи своята помощ за патрулиране в полското въздушно пространство. Възпирането е мощна сила и Русия добре осъзнава това, въпреки самохвалството си. Но ако в този взривоопасен район има повече самолети и зенитно-ракетни системи, заплахата от нови инциденти ще се увеличи. Проруските сепаратисти свалиха цивилния самолет MH17 по погрешка, но загубата на човешки живот не направи случая по-приемлив за Запада или да смекчи реакцията му. 

ЕС е замразил руски активи за 68 млрд. евро - в коя страна са най-много?

Европейският съюз е замразил руски активи на стойност 68 милиарда евро, съобщи Politico, цитирайки вътрешен документ на Европейската ко...

В стратегически план Москва се оказа в отчайваща ситуация. Това едва ли ще увеличи нейното предразположение да действа прибързано, но ще й остави по-малка възможност да намали напрежението, да се извини и да признае грешка, ако има такава. 

Руският президент Владимир Путин активно обсъждаше проблемите на автомобилната индустрия, избягвайки публични обяснения защо се наложи изтеглянето на войските от Херсон. Но той все още чувства напрежението. Хардлайнерите задават въпроси за действията му. Той има малко вътрешнополитическо пространство да омаловажава конфронтацията с НАТО, ако тя възникне в резултат на нова грешка или инцидент. Руската държава вече започна да говори за тази конфронтация, сякаш Москва се бори с целия Северноатлантически съюз. И ако сте казали, че сте се скарали, е много по-трудно да го отречете. 

Така че експлозията в Полша беше още един знак за неусетната ескалация на този въоръжен конфликт. Тези бавни и малки промени, от заплахи за украинската атомна електроцентрала, през експлозията на газопровода „Северен поток 2“ до експлозията в Полша с жертви лишават от нагласата, че войната е невъзможна. Сега часовникът тиктака по-силно и хората все повече се питат кога ще приключи този конфликт и кога покровителите на Украйна ще поискат да му сложат край. 

Ясно е, че Москва е готова да понесе ужасна болка, поражение и срам, без да иска да прекрати пагубната си кампания. Това допълнително отлага момента на нейното поражение и изтегляне. Затова ще чакаме дълъг период от време, когато използването на огромно количество военна техника на опасни места ще доведе до нови грешки.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари