Дългата сага на летището във Видин: Трябват още 600 дка, за да получи лиценз

9697
Дългата сага на летището във Видин: Трябват още 600 дка, за да получи лиценз
Снимка: Община Видин

Още около 600 декара земя трябва да се добавят към затвореното летище Иново във Видин, за да получи лиценз за полети.  

То от години е загубило регистрацията си като летище според изискванията на Закона за гражданското въздухоплаване. Територията му позволява да бъде регистрирано само като вертолетно летище. Областният управител на Видин е заявил желание територията му да се ползва за излитане и кацане на хеликоптери за нуждите на координационния център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

От Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ обаче го информирали, че територията за писта, която е частна държавна собственост, е с размери 2080/38 метра. Тоест - тя е недостатъчна летището да бъде сертифицирано.

Необходимо е да се изгради периметрова ограда според изискванията за сигурност и безопасност. За да отговаря на условията, трябва да се осигурят около 600 метра площи от северната и южната страна на пистата. Нейният край в момента е граница на собственост. Това става ясно от отговора на министъра на транспорта Христо Алексиев до депутата от ГЕРБ-СДС Росица Кирова.

Местният сайт vidin-online.com разказва две истории за летището.

Първата е приятна. Открито е през 1973 година и сбъдва мечтата на видинчани да стигат до столицата само за 30 минути. 18 години БГА "Балкан", чието поделение е летището, поддържа редовна линия до София с два курса дневно. Чиновници се изсипват сутрин в столицата, свършват работа и вечер се прибират. Все едно, че са си били в града. През лятото самолетът вози курортисти до Варна и Бургас за час, час и половина. Разкош. Билетът струвал само 11 лева до София и 22 до Бургас.

Малката аерогара Видин обслужва средно по около 40 000 пътници годишно. И така до 5 февруари 1991 година, когато "Ан - 24" си тръгва полупразен.

Започва другата история.

Няма пътници, цената от 11 лв. става невъзможна. Поне 2000 лв. са били нужни, за да оцелее линията. Закриват я.

За някоя година след това оставят летището да обслужва кацащи и излитащи санитарни и частни самолети, но за три години то приема само пет. През 1999 година го закриват официално. Бивши собственици на имоти връщат в реални граници нивите си в района на летището. Колчета забиват и по пистите.

Има и трета - за отвлечен самолет.

Третият случай на отвличане на самолет в България е на 18 юни 1977 г., когато самолет АН-24 на БГА „Балкан“, изпълняващ полет от Видин за София с четиричленен екипаж и 44 пътници на борда, принудително кацнал в Белград.

Седем минути след излитането му 22-годишният Румен Цанков Димитров, син на МВР-старшина от Лом, неженен, с основно образование и според справката на контраразузнаването - осъждан за кражби и регистриран като психопат, станал от мястото си и с насочен към главата на стюардесата пистолет (служебния ТТ на баща му) поискал връзка с екипажа.

За доказателство, че е сериозен и за да изплаши пътниците, направил изстрел към десния борд, като заявил, че похитителите са цяла група.

Поискал самолетът да се приземи в Лондон, а след това в Мюнхен. Изпълнявайки даваните му от земята указания, командирът обяснил, че няма достатъчно гориво и самолетът кацнал в Белград, където Димитров бил обезвреден от югославските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно