Държавата отпуска още 11 млн. лв. за детски градини и училища

2391
Държавата отпуска още 11 млн. лв. за детски градини и училища
Снимка: Getty Images

Още 11,1 млн. лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната одобри служебното правителство. Средствата са по програмата на Министерството на образованието и науката, която има за цел да подобри материалната база в образователните институции.

Финансовата подкрепа ще бъде разпределена между 33 общини. Това са Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Малко Търново, Аксаково, Бяла, Велико Търново, Елена, Габрово, Добрич, Кърджали, Дупница, Ловеч, Перник, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Сливен, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Своге, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол. Със средствата ще бъдат разплатени дейности по сключени договори по изпълнението на програмата, гласи съобщението от Министерски съвет.

Държавата плаща 650 хил. лв. компенсации за децата без места в детски градини

Държавата ще плати 652 577 лв. на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина. От тях 648 187 лв. ще бъдат преведени...

В някои образователни институции ще се извършват основни ремонти, с които да се подобрят условията за отглеждане и обучение на децата и учениците, а в други ще се строят изцяло нови сгради за детски градини или ще се изграждат учебни корпуси.

С изпълнението на дейностите по програмата за периода 2020 - 2022 г. се работи за намаляване на недостига на свободни места в яслите и детските градини, както и за успешното включване на четиригодишните деца в системата на предучилищното образование. Благодарение на новопостроените учебни сгради и корпуси повече училища ще могат да преминат към едносменен режим на обучение.

Още 691 088 лв. ще изплати държавата на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина, гласи друго решение на служебния кабинет. 686 599 лв. ще бъдат преведени на Столична община, а 4489 лв. са средствата за Община Пловдив.

С това решение на правителството се компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от 15 септември до 31 октомври 2022 година. За този период броят на децата, чиито родители в София ще получат компенсации, е 1183. В Пловдив ще се изплатят компенсации за осем деца.

Дават над 2 млн. лв. на училищата за иновации

Над 2 млн. лв. ще получат училищата, които работят по Национална програма „Иновации в действие“, съобщиха от Министерството...

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

С 16 894 846 лв., отпуснати от правителството по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“, ще бъдат изплатени обезщетения за педагогически специалисти и персонал в системата на образованието. С тях ще се компенсират 1206 педагогически специалисти и 608 души от непедагогически персонал в общински детски градини и училища. Средствата са за месеците септември-октомври 2022 г.

Обезщетения се изплащат при намаляване на числеността на персонала в образователните институции, при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание. Финансирането е за сметка на разходите за национални програми, планирани по бюджета на МОН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование