Държавата ще чисти въздуха със законодателни промени и европрограми

1631
Държавата ще чисти въздуха със законодателни промени и европрограми
Снимка: БГНЕС

Стандарти за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление, държавна лаборатория за проверка на сертификатите на производители и вносители на твърди горива и разширяване на санкциите спрямо кметовете на общини, които не изпълняват програмите за подобряване на въздуха. Това са част от мерките, предвидени в проекта за изменения на Закона за качеството на атмосферния въздух, който е на път към пленарна зала. Проектът бе одобрен от парламентарната икономическа комисия след разяснения от страна на екоминистъра Нено Димов.

Той поясни, че според замислените промени твърди горива за битово отопление, неотговарящи на новите стандарти, няма да бъдат допускани до пазара. Това ще бъде доказвано със сертификати от производителите и вносителите, а контролът ще бъде изпълняван от ДАМТН, като ще бъде акредитирана една българска лаборатория за проверки, включително по сигнали. При установяване на гориво, което не отговаря на изискванията, се предвижда конфискация в полза на държавата.

Димов: Качеството на околната среда и бедността са свързани

Проблемът със старите автомобили е трансграничен и с него трябва да се заеме Европейската комисия, която да създаде обща регулация за...

Това, на което кметовете се противопоставят, е санкцията, която ще им бъде наложена, ако не постигат конкретни резултати за подобряване на качеството на въздуха, призна Нено Димов. "Под конкретен резултат разбираме ако в конкретната година, за която става дума, сравнено със средно аритметичното за предходните 3 години, има подобрение", поясни той и апелира за политическа воля за решаване на проблема.

Драгомир Стойнев от БСП повдигна въпроса как чрез финансирането по оперативната програма в сектора би се съдействало за решаване на проблема. Той посочи, че 7 общини - Благоевград, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и Столична община, ще си разпределят около 65 млн. евро като мярка за подобряване на въздуха, докато други общини като Гълъбово, където има значително промишлено замърсяване и повишена заболеваемост, остават извън програмата. Министър Димов обясни, че от 2 години Гълъбово няма превишение на фините прахови частици и не е в наказателната процедура. Изисква се общините да имат програми за качеството на атмосферния въздух, битовото отопление да е идентифицирано като основен източник и да имат предприети мерки за подмяна на уредите на твърдо отопление, отбеляза Димов и уточни, че това са мерки, насочени единствено и само към домакинствата.

Според отговора на Нено Димов избрани са 7, а не 25 общини, заради ограничения ресурс. Той изрази надежда в следващия програмен период да бъдат предвидени пари за всички общини в наказателната процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com