Държавните болници имат 600 млн. лв. задължения, просрочията са над 100 млн.

2196
Държавните болници имат 600 млн. лв. задължения, просрочията са над 100 млн.
Снимка: БГНЕС

Към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лв. Това обяви на брифинг здравният министър в оставка Асена Сербезова.

Тя изнесе данни, че у нас функционират 62 държавни лечебни заведения за болнична помощ. Всички те са представили бизнес програми за предстоящите три години, а МЗ са одобрили три от тях. "В другите има липсващи данни, липса на ангажимент и наличие на формализъм. Изготвени са писма за преработване на програми. При 7 болници с влошени показатели са изискани оздравителни планове. Назначила съм проверки на постъпили сигнали - пример за това е "Майчин дом", обяви Сербезова.

Въвеждат електронната хоспитализация от 1 август

От 1 август предстои да бъде въведена електронната хоспитализация. В  момента текат тестове, за да се изгради система без проблеми...

От началото на годината има завършени 64 проверки на Инспектората към МЗ, а за цялата 2021 г. са били общо 61. Звеното за вътрешен одит към здравното министерство е направило 81 проверки за шестте месеца на 2022 г. Резултатите от 18 от тях са изпратени към компетентните органи, разкри Сербезова.

В "Александровска" и "Пирогов" са назначени прокуристи, които да помогнат финансовото състояние да се стабилизира. Припомняме, че на 23 юни здравният министър в оставка освободи директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански за констатирани нарушения в управлението. Резултатите от проверките са били изпратени в Софийска градска прокуратура.

ОЩЕ: Уволненият шеф на "Пирогов": Твърдението за дългове от 66 млн. лв. е абсолютно невярно

Прокуристът на "Пирогов" Пламен Милев обяви, че финансовото управление и контролът били "фрапантно лоши". "Само за една година "Пирогов" има ръст на просрочени задължения от 9 на 16 млн. лева", каза той.

"В лечебното заведение са направени няколко проверки. Имаше сигнал от доставчик, че задълженията не се заплащат без основание. Сключени са 1057 договора за 2014-2021 г. Плащанията по тях са извършени, без да се съобразява с реда на постъпване. Има привилегировани кредитори, няма регистър на договорите. Относно изграждането на МЦ в Царево, въпреки че не възнамерява да строи, "Пирогов" не е прибрало своето имущество оттам", обясни доц. Васил Пандов - председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Зам.-министър на здравеопазването каза кои болници са най-зле финансово

Около 54% от болниците у нас не генерират загуби. Критичните болници са "Пирогов", Александровска болница, болница "Свети Георги" в Пло...

Здравното министерство изнесе данни и за проверки в Онкохематологията и "Св. Екатерина" в София, УМБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Сливен и УМБАЛ-Канев в Русе.

В УМБАЛ-Пловдив проверката показва, че общината актува имот, предоставен за стопанисване. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по защита на имота. В държавното лечебно заведение в Сливен пък са констатирани нарушения в обществените поръчки. В проверката на ИА "Медицински надзор" се установило, че във вътрешния правилник на заведението е утвърдено децата да се връзват. "Става дума за измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", уточниха от МЗ.

Относно УМБАЛ "Канев" са установени нарушения при назначаването на граждански договори на външни лица, вместо те да се назначат на трудови договори. 12 нарушения са константирани относно Наредбата за право на достъп до медицинска помощ и избор на екип.

В УМБАЛ "Света Екатерина" за 10 години има само една проверка. Има нарушения в разходите за медицинско оборудване - сключване на договор с фирма доставчик преди споразумението за финансиране от МЗ, сключване на договор за невалидна оферта. 85% от всички средства за медицински дейности през 2019-2021 г. са давани на директора - в размер на 952 570 лева, каза доц. Пандов. Имало и плащания без сключени договори над праговете от 50 000 лева за строителство.

За Онкохематологията той изнесе данни за нарушения при бракувани лекарствени продукти. "На година скъпоструващите лекарства достигат 178 000 лева. Значително превишени задължения, което води до декапитализация", отбеляза Пандов от НЗОК.

Здравното министерство прати на прокуратурата проверката за детската болница

Звено „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването извърши проверка в „Здравна инвестиционна компания за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване