Дъвченето на дъвка помага ли при отслабване?

5941
Дъвченето на дъвка помага ли при отслабване?
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас са склонни да вярват на твърденията, че с дъвченето на дъвка можем да отслабнем. Това произлиза от факта, че чрез дъвченето ние спираме да мислим за храна, като в някои случаи това намалява апетита, а други мислят, че чрез дъвчене на дъвка се раздвижват мускулите на лицето и това им помага да изглеждат добре.

Научните проучвания обаче сочат, че наистина дъвките може да спомогнат за отслабване и да притъпи глада. Дъвченето на дъвка намалява апетита точно толкова, колкото консумацията на газирани напитки. Самият дъвкателен процес стимулира отделяне на специални хормони в червата, намаляващи пристъпите на глад. Но не във всички проучвания са наблюдавани тези ефекти. Има и данни, според които дъвката намалява желанието за ядене на плодове и влияе лошо на качеството на диетата.

Няма да повярвате, но дъвченето на ДЪВКА е полезна за това

Повечето хора дъвчат дъвка с цел да освежат дъха си. Други го правят, защото смятат, че по този начин се успокояват или пък успяват да ...

Всеки има любим вкус на дъвка. Класически мента, канела, плодове. Изборът на вкус е безкраен, но забавлението от дъвката не спира дотук. Много хора разчитат на нея, докато отслабват. Помага на някои да контролират глада, докато други се борят със закуските с нездравословна храна. Въпреки това, дебатът за това дали дъвката е добра за отслабване е много по-широк. Ще бъде трудно просто да отговорите с да или не.

Ползите от дъвки за отслабване

Дъвката подпомага загубата на тегло, като контролира апетита за храна, увеличава разхода на енергия и намалява нивата на стрес. Едно от предимствата на дъвката е способността й да контролира апетита за храна. С него ще се отървете от ненужните закуски. За да отслабнат много хора, е достатъчно да се откажат от безполезната храна. Ако клоните към прием на празни калории, добра идея е да замените тъпченето с храна с дъвченето на дъвка.

Или, ако обичате да похапвате сладко, дъвката намалява желанието за захар и просто помага да поддържате устата си заета. Това може да бъде полезен инструмент за тези, които постоянно изпитват нужда от лека закуска. Вие се разсейвате от безсмислена храна извън диетата и намалявате глада си за захар. За хората, които са склонни да ядат, когато са разтревожени, дъвката е чудесно решение.

Може ли дъвченето на дъвка да замени миенето на зъби

Голяма част от нас използват дъвките за освежаване на дъха през деня, други за да „потиснат“ апетита си, а трети – за...

Вредата на дъвките при отслабване

Понякога дъвката може да навреди на стомаха.  Хората, които редовно дъвчат дъвки, ядат по-малко пресни зеленчуци и плодове. За някои дъвченето на дъвката между храненията може да им помогне да отслабнат. Въпреки това, планираните закуски през целия ден са полезни за стабилизиране на енергийния прием и предотвратяване на глада.

Трябва да внимаваме да не заменяме изцяло закуската с дъвки, а да изключваме приема на нездравословна храна. Подсладителите, които заместват захарта в дъвката, също са спорни. Повечето дъвки съдържат изкуствени подсладители, които могат да нарушат чревната микробиома и вероятно да доведат до повишени сигнали за глад и повишено съхранение на мазнини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно