EЦБ: Правителствата да не намаляват брутално стимулиращите мерки

1555
EЦБ: Правителствата да не намаляват брутално стимулиращите мерки
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Европейската централна банка (EЦБ) Кристин Лагард заяви, че най-големият ѝ страх не е, че Европейският съюз ще натрупа „планина от дългове“, а че правителствата могат „брутално“ да намалят стимулиращите мерки. Такива програми, добави тя, трябва да бъдат "постепенно" и внимателно намалени.

"Това е най-трудният, най-сюблимният момент, когато трябва да се направят оценки", каза Лагард пред CNN, цитирана от БГНЕС.

ЕЦБ създава център за изменение на климата

Европейската централна банка създава център за изменение на климата, за да координира мисленето на банката за това как най-добре да вкл...

Някои политици се притесняват, че страните ще задлъжнеят твърде много за подкрепа на икономиката тази година, но Лагард не мисли така.

Правителствата са отделили милиарди долари помощ през последната година за смекчаване на икономическия шок, причинен от пандемията COVID-19, с подкрепата на централни банки като ЕЦБ. Европейските лидери също така одобриха пакет за икономическо възстановяване в размер на 1,8 милиарда евро и бюджет за подпомагане на икономиките на ЕС след кризата.

Лагард обаче подчертава, че дори когато икономиката започне да се подобрява и възстановява, политиците не трябва да оттеглят подкрепата си твърде рано. В последната си прогноза, публикувана през декември, ЕЦБ прогнозира, че европейската икономика ще нарасне с 3,9% през 2021 г., като производството ще достигне нива отпреди пандемия до средата на 2022 г. Лагард отбеляза, че подобни прогнози до голяма степен зависят от ваксинацията, която протича бавно в Европейския съюз. Като напомняне е спорът между лидерите на ЕС и AstraZeneca миналия месец, след като производителят на ваксини заяви, че ще достави по-малко дози от обещаното.

„Имаме ваксини, с все повече всяка седмица, което е добре. Те се произвеждат, разпространяват. Но хората все още не са ваксинирани. Ще отнеме известно време, докато се сдобием с колективен имунитет, който сам по себе си няма да бъде задоволителен, тъй като се появяват нови щамове", каза Лагард.

Лагард: Пандемията продължава да представлява заплаха за икономическия растеж

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в четвъртък, че "остават в сила рисковете в посока надолу отно...

Другият ключ, според Лагард, би бил прилагането на програмите за помощ. Докато фискалните правила на ЕС са облекчени, по-богатите държави-членки отпускат пари, а Брюксел отпуска заеми на затруднени страни като Италия и Испания.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа