НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Еди Рама: Популярността на ЕС в Албания продължава да е много висока

1092

Министър-председателят на Албания Еди Рама бе днес в Брюксел, където участва в дискусия заедно с премиера на Черна гора Дритан Абазович и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски за историческата среща на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана. Това предаде за БТА албанската агенция АТА.

Разсъждавайки за вчерашната среща, Рама каза: „Някой ме попита преди време какъв ще е приносът Албания за Европа, за ЕС? Не е лесно да се отговори на този въпрос. И казах, че можем да им донесем малко усмивки. Вчера донесохме усмивки на лицата им. Видяхте ли лицата им вчера? Бяха по-добри, отколкото когато се събират в скучния Брюксел, в техните депресирани големи столици”.

Като положителен принос Рама посочи и избора на момента за общата снимка на участниците в срещата ЕС-Западни Балкани, така че снимката да бъде направена, когато има слънце -  „Сякаш хората бяха излезли от пещера след дълго време и се наслаждаваха на слънцето, защото вчера имаше много красиво слънце в Тирана. И това са добри неща, които дадохме на ЕС вчера“, каза Рама.

По-нататък албанският премиер насочи вниманието към отношението на сънародниците си към Европейския съюз. „Първо, ние сме много лоялни. Имам предвид албанците. И никога не сме скучни. А тези две неща са много необходими в ЕС. Ние сме много лоялни и популярни, но сме и различни. Популярността на ЕС в Албания продължава да е много висока. И не защото аз го казвам. Това сочи брюкселският барометър на ЕС, Албания е най-проевропейската държава на континента. Това е така, защото сме дошли от ада, напълно изолиран ад. За нас Югославия, където тези момчета живееха, беше нещо като планета на свободата, не говоря за косовските ни братя и сестри”, каза Рама.

Но, продължи Рама, „ние естествено станахме толкова ангажирани с ЕС, че никой и нищо не може да ни промени“. „Не само защото винаги сме били отдадени на империите, което е вярно. Вярно е. Така ние последни напуснахме Османската империя и когато турците решиха да напуснат, ние останахме. Бяхме много лоялни към Сталин, дори когато Съветите казаха, че не е добра идея да го държим там на площадите, ние запазихме статуята на Сталин до 1990 г. на главния ни булевард. Така че ние ще бъдем тук, защитавайки ЕС от ЕС докрай”, каза Рама.

Еди Рама към Европа: Махнете срамното петно, хвърлено върху албанския народ

Министър-председателят на Албания Еди Рама изпрати до държавните глави и ръководителите на правителствата на всички страни-членки на Съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Християн Мицкоски: Пендиков...
Обвиниха нападателя на Пендиков,...
Силен снеговалеж затвори училищата...
Сръбски депутат гледа порно в...
Сърбия и Черна гора изпращат спасителни...
Солидна порция бой: Журналист...
Александър Вучич готов да се кандидатира...
Буяр Османи: Време е да се сложи...
За изминалата нощ серия от трусове...
Румен Радев изказа съболезнования...
Стево Пендаровски изказа съболезнования...
Вучич се среща с Лайчак за диалога...

Последни новини