Една трета от Амазония е разрушена от човешка дейност

939
Една трета от Амазония е разрушена от човешка дейност

Повече от една трета от тропическите гори на Амазонка може да са били унищожени от човешка дейност и суша, казаха изследователи, според които са необходими действия за защита на критично важната екосистема.

В проучване, публикувано в списание Science, изследователите казват, че щетите, нанесени на гората, която обхваща девет държави, са значително по-големи от известното досега.

За целите на проучването те изследваха въздействието на пожари, дърводобиви, суши и промени в местообитанията по границите на гората - това, което те нарекоха крайни ефекти. ОЩЕ: Амазония преживява най-тежките пожари от десетилетие

Повечето предишни изследвания на екосистемата на Амазонка са фокусирани върху последиците от обезлесяването. Проучването установи, че пожарите, добивът на дървен материал и промените в местообитанията са унищожили между 2001 г. и 2018 г. най-малко 5,5% от всички останали гори в Амазонка, или 364 748 квадратни километра.

Но когато се вземат предвид ефектите от сушите, деградиралата площ се увеличава до 2,5 милиона квадратни километра, или 38% от останалите гори в Амазонка.

„Екстремните засушавания стават все по-чести в Амазонка, тъй като промените в земеползването и предизвиканите от човека промени в климата напредват, засягайки смъртността на дърветата, случаите на пожари и въглеродните емисии в атмосферата“, казаха изследователите.

„Горските пожари се засилват през годините на суша“, казаха те, предупреждавайки за опасностите от „много по-големи мегапожари“ в бъдеще.

Изследователите от бразилския Universidade Estadual de Campinas и други институции са използвали сателитни изображения и други данни от 2001 до 2018 г., за да стигнат до заключенията си.

218,4 квадратни километра гора е унищожена в Амазония само за миналия месец

„Правителството на Болсонаро може да приключи, но трагичното му екологично наследство ще се усеща още дълго време", пише Al Jazee...

В отделно проучване, публикувано в Science за човешкото въздействие върху Амазонка, изследователи от Университета на Луизиана в Лафайет и другаде призоваха за действие. „Амазонка може бързо да премине от преобладаващо естествен към деградирал и трансформиран ландшафт под комбинирания натиск на регионалното обезлесяване и глобалното изменение на климата“, изтъкнаха те.

„Промените се случват твърде бързо, за да могат амазонските видове, народи и екосистеми да реагират адаптивно. Политиките за предотвратяване на най-лошите резултати са известни и трябва да бъдат приложени незабавно“, призоваха те.

„Да провалим Амазонка означава да провалим биосферата“, предупредиха още учените.

Новият президент на Бразилия, левият Луис Инасио Лула да Силва, обеща да прекрати обезлесяването на Амазонка до 2030 година, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Повече пожари в Амазония за девет месеца, отколкото за цялата 2021 година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка