Едно денонощие не стигна на съда да реши да осъди ли бившия шеф на кампанията на Тръмп

1651
Едно денонощие не стигна на съда да реши да осъди ли бившия шеф на кампанията на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдбата на Пол Манафорт, бившия началник на президентската кампания на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, остава неясна, след като съдебното жури, гледащо обвиненията срещу него в данъчна и банкова измама, не взе решение по време на първия ден от обсъждания, предаде CNN.

Припомняме, че обвинението твърди, че Манафорт е укрил 65 млн. долара в банкови сметки в чужбина, които не е декларирал - в периода 2010 - 2014 година, както и че е лъгал, за да получи банкови заеми за няколко десетки милиона долара. Ако бъде признат за виновен, Манафорт може да получи присъда от 305 години затвор!

Тръмп пак предизвика буря в Twitter

Американският президент Доналд Тръмп изригна с порция от нови постове в профила си в Twitter, посветени на два скандала - този с "Омаро...

Журито ще продължи работа днес, 17 август, от 16:30 часа българско време. През първия ден на обсъждания съдебните заседатели поискаха насоки от съдия Елис, който води процеса. Съдията изрично каза, че те трябва да решат дали има съмнение, основано на причина, за да се стигне до присъда за Манафорт, а не дали има "основателно съмнение" - относно банкови сметки в Кипър, където той е получавал пари заради работата си в подкрепа на бившия украински президент Виктор Янукович. Тънкият момент тук е, че Манафорт може да се измъкне, тъй като бизнесът му официално е разделен 50/50 с жена му Кейтлийн, а банковите сметки са създадени от друг човек и тъй като Манафорт няма 51% в компанията DMP International, с която е работил с Янукович, то не е задължително банковите сметки да са на негово име и да отиват в данъчната му декларация - според свидетелство на агент на ФБР.

Представянето на доказателства "за" и "против" Манафорт продължи 12 дни. Пред съда бяха изложени общо 388 доказателства в подкрепа на тезата, че началникът на кампанията на Тръмп трябва да отговаря за данъчна и банкова измама – най-вече за скрити от американските данъчни банкови сметки в чужбина, които Манафорт не вписва в данъчната си декларация. Основен момент в тезата на обвинението е, че Манафорт е измамил с 16 млн. долара Federal Savings Bank, като му е помагал директорът на банката Стив Калк, който е искал пост в администрацията на Доналд Тръмп, информира британският вестник The Independent.

Учудващо, самият Манафорт не свидетелства, а защитата му не покани никакви свидетели, които да го подкрепят. Какво ново излезе по време на процеса - научете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com