Еднопосочните полети от Москва до Дубай поскъпнаха в пъти след обявената мобилизация в Русия

1665
Еднопосочните полети от Москва до Дубай поскъпнаха в пъти след обявената мобилизация в Русия
Снимка: iStock

Еднопосочните самолетни билети от Москва до Дубай поскъпнаха рязко до цени от близо 5000 долара, като много полети са напълно разпродадени в дните след обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация в страната. Според декларацията 300 000 резервисти трябва да бъдат мобилизирани, за да се бият в Украйна, предава CNBC.

Приблизително 5-часовият полет струваше около 350 долара седмица преди обявлението от 21 септември тази година.

Настоящите цени на авиокомпаниите Emirates и FlyDubai за месеца между 28 септември и 26 октомври се движат между 2 577 долара и 4 773 долара за еднопосочен билет в икономична класа, сочи справка на CNBC в сайтовете на авиокомпаниите.

Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

След безпрецедентните санкции наложени срещу руски граждани от началото на войната в Украйна, много руснаци загубиха имоти в не един ев...

Цената на най-евтиния самолетен билет е над два пъти и половина по-висока от средната месечна заплата в Русия, която възлиза на 965 долара, според данните на Statista.com.

Директните полети до Дубай от Санкт Петербург, който е вторият най-голям град в Русия, вървят на цени от около 2 600 долара.

Еднопосочните икономични полети на Etihad Airways до Абу Даби от Москва вървят около 3000 долара.

Полетите с престой се котират на по-евтини цени, но все пак по-високи от средното, според Google Travel. Билет за икономична класа до Дубай на Azerbaijan Airlines с престой в Баку върви между 988 долара и 1 040 долара в седмицата между 28 септември и 6 октомври. Това са около три пъти по-високи цени спрямо ситуацията от преди обявлението за мобилизация.

„Руснаците се измъкват”, написа в Twitter Иън Бремер, изпълнителен директор на консултантската компания Eurasia Group, прилагайки видео от сайтъа за проследяване на полети Flightradar24.com, което показва сериозно количество самолети, напускащи Русия през последните няколко дни.

Белият дом: Руснаците, бягащи от мобилизацията, могат да получат убежище в САЩ

Руските граждани, които не желаят да участват в "непопулярната" война на Путин и се крият от обявената мобилизация, могат да кандидатст...

За по-заможните руснаци, местата в частни самолети са алтернатива, но цените там също нараснаха осезаемо. Руските граждани „плащат между 20 000 и 25 000 паунда (21 300 – 26 600 долара) за място в частен самолет”, предава английското издание The Guardian. Цената е в пъти по-висока спрямо нормалните нива, посочва изданието, цитирайки ръководител на компания за полети с частни самолети, който добавя, че търсенето се е „увеличили 50 пъти”.

Билетите за изходящи полети от Русия поскъпнаха значително, а много бяха тотално разпродадени в дните след новината за частичната мобилизация. Сателитни снимки и кадри, публикувани от световните медии, показват дълги колони от автомобили по границите на страната с Финландия, Грузия, Казахстан и няколко други държави. Правителството на Казахстан посочи, че през последната седмица е приело близо 100 000 руски граждани.

Но Обединените Арабски Емирства и конкретно Дубай, са любима дестинация на руснаците.

След като западните страни наложиха редица санкции на Русия в резултат на нахлуването в Украйна на 24 февруари тази година, много руснаци се преместиха в Дубай, където могат да живеят без ударите на санкциите.

Това движение провокира и ръст на пазара на луксозни имоти в Дубай, тъй като олигарси и други заможни бизнесмени започнаха да придобиват имоти за милиони – едни за да живеят там, а други за да вложат състоянието си в активи.

Песков: Няма решение за затваряне на границата в условията на мобилизация

От Кремъл заявиха, че не е взето решение за затваряне на руските граници на фона на изселването на мъже във военна възраст, след като п...

Преди Русия да стартира войната в Украйна, руснаците, живеещи в ОАЕ възлизаха на приблизително 40 000 души. След настоящите събития се очаква броят им да се увеличи.

„Всички напускат. Толкова много хора, които познавам”, казва пред CNBC руски гражданин, живеещ в Дубай, пожелал анонимност поради притеснения относно сигурността си.

„Полетите (от Русия) до Дубай са напълно резервирани за следващите 3-4 дни, а цените са луди. Полети до Истанбул също са пълни, полети до Eреван (столицата на Армения) са безумно скъпи. Познавам 5-6 души, които пристигнаха в Дубай преди няколко дни. Платили са безумни цени.”, посочва неназованият руски гражданин.

„Проблемът е, че докато не получиш документ, който те призовава за военна служба, можеш да напускаш страната. Въпреки това, не можеш просто да останеш извън страната, защото нямаш жителство никъде другаде”, казва тя.

По думите ѝ, много руснаци пристигащи в Дубай, за да избегнат военната служба, са отседнали в къщите на приятели или членове на семействата си. Но след като туристическата виза на ОАЕ важи за период от 60 дни, плановете за след това засега са неясни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com