ЕК уточни: България не може да препродава руски петрол, дори преработен

6479
ЕК уточни: България не може да препродава руски петрол, дори преработен
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

България не може да продава руски петрол на трети страни, дори ако е преработен. Това става ясно от отговор на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на "Свободна Европа".

Вчера (21 ноември) стана ясно, че "Лукойл Нефтохим България" прехвърля цялата си икономическа дейност в България от 1 януари 2023 г. и съответно ще плаща данъците върху печалбата си в страната. Това обяви вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев след постигнато решение между служебния кабинет и ръководството на компанията. Илшат Шарафутдинов – председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ - потвърди договорката на брифинг в Министерски съвет.

Светослав Бенчев: Лукойл Нефтохим може да работи без руски петрол, но не е целесъобразно

Лукойл Нефтохим може да работи без руски петрол, но не е целесъобразно. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова ас...

Разчетите показват - предвид суровия петрол „Брент“ и „Уралс“ – че след прилагане на регламента за изземване на свръхпечалбите, може да разчитаме на приходи от 100 млн. лв. от "Лукойл" в хазната тази година, обяви Алексиев.

Малко по-късно през деня (21 ноември) шефовете на "Лукойл Нефтохим Бургас" заявиха, че едно от условията да генерират очаквани 100 млн. лв. данъци в българската хазна, е да няма забрана за износа на продуктите, резултат от преработка на руски нефт.

Припомняме, че Европейският съюз въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на войната в Украйна. Поради географско разположение на страната ни България получи дерогация (изключение) от петролното ембарго срещу Русия до 2024 г.

В края на октомври от ЕК уточниха изрично, България е с изключение от санкциите срещу руския петрол, за да се снабдява, а не да препродава. В позицията там обаче не бе уточнено дали става въпрос и за преработен петролен продукт.

"Лукойл Нефтохим": Условие за милиони в хазната е да няма забрана за износа на продукти от руски нефт

Шефовете на "Лукойл Нефтохим Бургас" заявиха, че едно от условията да генерират очаквани 100 млн. лв. данъци в българската хазна, е да ...

„Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен”, пише в отговора на говорител на Комисията.

От ЕК изясняват относно забраната за препродажбата, че властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото.

Според служебното правителство износът на горива, получени от преработен руски нефт, не е нарушение на условията на дерогацията. То твърди, че е забранен само износът на суров петрол и петролни продукти, внесени от Русия в България, а не на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт. Кабинетът твърди, че е говорил с Европейската комисия по въпроса.

Бившите управляващи са на друго мнение - отмяната на забраната за износ на руски петрол от "Лукойл" нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната", която идва ден след обявеното решение на "Лукойл Нефтохим" да прехвърли цялата си икономическа дейност в България от 1 януари 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа