Екоактивисти атакуват големи SUV

4613
Екоактивисти атакуват големи SUV
Снимка: Facebook

Шотландската полиция съобщи, че е засилила патрулите в централния район на Глазгоу, за да успокои местните жители. До това се стигна, след като активисти на различни движения за борба с климатичните промени атакуваха над 60 „луксозни автомобили, които харчат бензин“ и им спаднаха гумите.

Колите от луксозни марки и модели (най-вече Range Rover) са със задвижване на четирите колела, като са били паркирани в един от най-богатите квартали на Глазгоу по време на 26-та конференция за борба с климатичните промени, която се провежда от 31 октомври до 12 ноември (COP26). Група еколози, които наричат себе си „Уморени от джипове“ (Tyred of SUV) , поеха отговорност за случилото се.

Екоактивисти дадоха под съд BMW и Mercedes-Benz

Неправителствената организация Deutsche Umwelthilfe eV (DUH, Екологични акции Германия) заведе дела в областните съдилища на Мюнхен и Щ...

Атакуваните коли са собственост на местни жители и не са били свързани с конференцията за изменението на климата в Глазгоу. Протестиращите също закачиха на предните стъкла на автомобилите фалшиви флайъри с надпис „промяна на климата“, които приличаха на талони за паркиране. Те осъждат шофьорите им, че са част от света на „ненужен избор на луксозен начин на живот в богатите страни“

„Вашият SUV е вторият най-голям принос за увеличаването на въглеродните емисии през последното десетилетие. Ето защо ние неутрализирахме вашия автомобил, като спадаме една или повече гуми. Сега използвайте обществен транспорт", категорични са екоактивистите.

Според законите на Шотландия, уличените в подобни действия подлежат на наказателна отговорност, като са заплашени от до 60 дни затвор или глоба от 1000 лири. В случая обаче виновниците са категорични, че не са пукали гумите, тоест няма вандализъм, а само са ги спаднали.

Местните жители обаче са категорични, че са пострадали не само големи SUV, но и обикновени седани. Люси Кон – майка на две деца, не е успяла да ги закара на детска градина. Тя кара обикновен седан, в който са поставени детски столчета, но въпреки това и той е със спаднати гуми. По-късно екоактивистите се извиниха за инцидента, като заявиха, че целите им са били само високо-проходими превозни средства и ако автомобилът на мис Кон е пострадал, това е станало случайно.

Срещата на върха в Глазгоу: Какво се случи до момента?

Срещата на върха на ООН за климата, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, бе официално открита в неделя, 31.10., след като беше отлож...

Член на Tyred of SUV каза пред BBC, че спуканите гуми са незначително неудобство, което няма да навреди много на собствениците. Това, което наистина може да съсипе живота на хората и дори да ги убие, е климатичната криза, причинена от богати хора - предимно собственици на SUV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com