Webground

Общество

Еколог от ЮНЕСКО за парк "Пирин": Необходима е оптимизация на ресурсите

861
Със сигурност мога да кажа, че е необходима оптимизация на активите на природен парк „Пирин“. Имате много красива природа и бъдещото развитие на региона ще изисква оптимизиране на ресурсите.

Това заяви пред журналисти Херве Летие – представител на Международния съюз за защита на природата (IUCN - International Union for Conservation of Nature) към ЮНЕСКО. Той дойде в България, з да направи преглед на проекта за План управление на парк „Пирин“.

Срещата се състоя днес в Банско. В нея взеха участие кметовете на Банско и Разлог, вицепремиерът и министър на икономиката Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Тук съм по покана на правителството от името на IUCN. Няколко души днес споменаха, че трябва да се постигне баланс между опазването на околната среда и устойчиво социално-икономическо развитие. Това, че живеете близо до национален парк „Пирин“ за вас е голям шанс, но също и голяма отговорност. Тази красива област е голямо предимство и тя осигурява възможност за развитие на летен и зимен туризъм. Тази седмица успях да изслушам много хора, да събера много документи, които ще ми позволят да изготвя препоръка за правителството, което иска да постигне този труден баланс между опазване на природното наследство и осигуряване на благоденствие за местните хора“, обясни Летие.

Той посочи, че за щастие или нещастие той не е в България, за да взима решения.

„Не мога да позволя или забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да ви помогне. Днес по време на срещата с вицепремиера, министъра, кмета на Банско и кметовете на другите общини видях, че това е въпрос, който се разглежда на много високо ниво. Както кметът заяви, аз ще си свърша работата обективно и независимо. Ще направя най-доброто, за да улесня вашата работа“, посочи още той.

На въпрос дали е възможно вследствие на неговия бъдещ доклад парк „Пирин“ да влезе в някакъв по-рестриктивен списък на ЮНЕСКО екологът с 45-годишен международен опит отговори, че ЮНЕСКО и IUCN имат два вида мисии. Едната е реактивна – в отговор на определени проблеми с обекти на световното наследство. Този вид мисия може да препоръча включването на даден обект в списъка на застрашените обекти.

„Моята мисия обаче не е реактивна, а съвещателна - по покана на правителството. Тоест, моята цел сега е да дам съвети и консултации на правителството как да се справи с проблемите. Впоследствие правителството може да вземе определени решения, но в моя мандат не фигурира задачата да препоръчвам включването на обект в определен списък“, каза още той.

Кметът на Банско Георги Икономов благодари на вицепремиера Симеонов и на министър Димов, защото с присъствието си на този форум те доказват степента на важност на проблема и колко е че искат да го решат.

„Аз съм убеден, че едно такова обединение на усилията на местната власт, на местната общност с държавната изпълнителна власт ще доведе до правилните решения. Сигурен съм, че г-н Лютие ще даде обективна оценка“, подчерта Икономов. Той каза, че към края на срещата, която бе закрита за медии, го информирал, че само за около 15 дни в парк „Пирин“ са навлезли 27 000 автомобила и той като еколог би могъл да сметне колко вредни емисии са това за планината.

„Казах му, че това е натискът върху световното наследство, а не измислените доводи, които еколозите в България използват в нашия спор. Това е истинският спор - как да намалим натиска на автомобилите, да стимулираме електроавтомобилите и построяването на кабинков лифт“, посочи Икономов.

По думите му единственото, което представителят на IUCN е препоръчал по време на срещата им, е да направят една дългосрочна визия за ски зоната. „Но ние му казахме, че не можем, защото планът за управление на парка е изключително рестриктивен и блокиращ. Това е, което искаме - да направим един по-гъвкав и по-практичен план, който да оценява последващите намерения, чак тогава ще имаме визия“, добави кметът на Банско.

Икономов обясни, че целта на настоящата мисия на Херве Летие е да оцени влиянието на новия план за управление върху обекта на световно наследство каквото е парк „Пирин“. И преди брифинга е провел редица срещи както в София, така и в Банско.

„Убеден съм, че оценката, която г-н Летие ще даде след посещението си в България, ще бъде обективна, неповлияна от различни настроения на екологични организации, а напълно обективно да каже дава ли ски зоната, която е построена в момента, някакво отражение на световното наследство и нашите бъдещи намерения биха ли дали такова отражение. Според нас не. И най-важната гаранция за това е спазването на екологичното законодателство“, допълни Икономов.

Той е категоричен, че кметовете и местната общност иска по максимален начин да използват природните дадености на парк „Пирин“, да се развиват като туристическа дестинация, но това да става устойчиво и в баланс с природата.

Попитан дали може да каже в аванс за доклада Летие каза, че през следващите шест седмици се очаква да го представи първо пред IUCN (консултативен орган към ЮНЕСКО), после пред правителството на България. Най-накрая докладът ще бъде обсъден на заседанието на Комитета за световно наследство през юни или юли тази година.

„Това е съвещателна мисия. Тоест, IUCN може да посъветва държавата да предприеме някакви действия, но зависи от нея дали ще ги предприеме“, поясни Летие.

Относно екопротестите срещу изграждането на втора кабинка в парк „Пирин“ той обясни, че не може да каже какви са причините да се притесняват. „Но това е въпрос, който остава неразрешен през последните 10 години. Нямаше да ме поканите, ако беше толкова лесно да намерите решение“, посочи Херве Летие.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е в Банско, за да подчертае още веднъж важността на развитието на тази зона, която той нарече „икономическа зона „Пирин“, тъй като тя се оформя като основен поминък.

„Знаете последователните действия на правителството по отношение на развързването на този Гордиев възел. Мой дълг е днес да се запозная с г-н Херве Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с богат професионален и житейски опит. Доколкото се запознах с неговата биография, можем всички да разчитаме на неговата обективна преценка, която да даде възможност за действително разрешаване на тежкия проблем с невъзможността за развитие на туризма в този момент“, посочи Симеонов.

Прокуратурата ще провери концесията на "Юлен" в Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясн...

Последни новини

 • Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

  Сърбия е получила ултиматум – „да признае Косово срещу основаване на Общност на сръбските общини“ в Северно Косово, пише белградското издание InSerbia, цитирано от агенция "Фокус". Според публикации в местните медии, сръбският президент Александър Вучич е „получил тази оферт...

 • Новините: Най-важното за деня, 24 март

  България няма да гони руски дипломати, наказват 13 служители на летище София заради полета от Париж, а в Съединените щати и по целия свят стотици хиляди млади хора излязоха на протест срещу огнестрелните оръжия. Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния съ...

 • Тръмп: Започваме да строим оградата по границата с Мексико в понеделник

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че строителството на обещаната стена по границата на страната с Мексико ще започне „веднага“ след подписването на Закона за бюджета, в който са включени $1,6 млрд за финансирането ѝ. Това пише американското издание Washington Examiner, цитирано от а...

 • Германия иска да се премахне принципа на единодушие в ЕС

  Министерството на външните работи на Германия подкрепи предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за отмяната на принципа на единодушие по време на гласуванията в Европейския съюз по външнополитически въпроси. „Принципът на единодушие позволява лесно да бъдат постигн...

 • Младежи в САЩ и Европа протестират срещу огнестрелните оръжия

  В Съединените щати и по целия свят – стотици хиляди млади хора излязоха на протест срещу огнестрелните оръжия. Маршовете събират в цялата страна оцелели от стрелби в училища, офиси и на други места, за да поискат законови промени, съобщава Нова телевизия. Протестът идва точно 39 дни след прес...

 • "Да, България": Поведението на Борисов по случая "Скрипал" е отказ от солидарност с Европа

  "ПП „Движение Да България“ изразява своята остра тревога от публичното разграничаване на министър-председателя Бойко Борисов от консолидираната обща позиция на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз относно извършената атака с нервнопаралитичен газ на те...

 • Удължиха бедственото положение в Брегово

  Удължава се с една седмица бедственото положение в Брегово, каза Милчо Лалов, кмет на Община Брегово, цитиран от агенция "Фокус". Той посочи, че решението е взето на заседание на Общинския щаб за защита при бедствия и бедственото положение ще продължи до 31 март. "Следи се денонощно нивото на река ...

 • Дневен хороскоп за 25 март

  Овен Добрината си има своите предели. Днес ще достигнете един от тях. Напуснете кораба, докато не е потънал. Телец Чужда история ще ви се стори странно позната. В нея може да разпознаете ситуация, в която сте били. Извлечете полза за себе си от чутото. Близнаци Не реализирайте страховете си, ка...

 • В личните вещи на терориста от Франция са намерени записки за "Ислямска държава"

  Записки, в които се споменава терористичната групировка „Ислямска държава“, са намерени от следователите сред личните вещи на терориста Редуан Лакдим, който извърши няколко атаки в петък във френските градове Каркасон и Треб. Информацията съобщи AFP, като се позовава на източници, близки...

 • Скрипал искал разрешение от Путин да се върне в Русия, Кремъл отрече

  Отровеният в Солсбъри бивш двоен агент Сергей Скрипал е молил държавния глава на Руската федерация Владимир Путин да му разреши да се върне в страната. С такова утвърждение излезе BBC, като се позова на думи на съученика на Скрипал, Владимир Тимошков. Кремъл, цитиран от ТАСС, опроверга тази инф...

 • Ангелкова: Очакваме над 450 000 сънародници да пътуват по Великден

  Все повече българи избират да пътуват в България. През миналата година сънародниците ни са реализирали около 9 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Дарик радио, цитирана от БГНЕС. Тя подчерта, че една от основните политики ...

 • Отмениха бедственото положение във Видин

  Със заповед на кмета на Видин Огнян Ценков бедственото положение за територията на цялата община е отменено, считано от 14.00 часа на 24.03.2018 г., съобщиха от Общината. На заседание на Общинския щаб за защита при бедствия днес бе направен анализ на актуалната обстановка на територията на Общ...

 • Пробиха алтернативното трасе, заобикалящо свлачището на пътя Смолян-Мадан

  Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, което затвори главен път Смолян-Мадан в района на село Тикале, е пробито. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който извърши оглед на място, предаде БГНЕС. В инспекцията участваха и замес...

 • 13 служители на летище София с наказания заради полета от Париж

  13 служители на ГКПП „Аерогара София” ще получат дисциплинарни наказания за грубото нарушаване на правилата за работа на 20 март тази година, когато на летището са пропуснати пътници без проверка. Това обяви на извънреден брифинг вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от bTV. Стана...

 • Във Франция задържаха още един съучастник на убития терорист

  Френските правоохранителни органи са задържали втори заподозрян за оказване на помощ на терориста, извършил нападенията в Южна Франция, съобщава France info, цитиран от БГНЕС. Задържаният е на 17 години. По-рано прокурорът на Париж Франсоа Моленс заяви, че е задържан вероятна помощничка на терорист...

 • Ердоган: Няма значение къде са терористите, готови сме да ги унищожим

  Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е готова да проведе нови военни операции срещу терористичните групировки в пограничните райони на Сирия, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус". „Недопустими са призивите към ограничаване на антитерористичните операции в сири...

 • Повече от 105 000 цивилни са напуснали Източна Гута

  Повече от 105 000 цивилни са избягали до момента от бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус". Според местни медии хората са излезли през „хуманитарните коридори“, открити от сирийската армия. Смята се, че общото население на анклава е окол...

 • Краят на една ера: Ердоган унищожи свободните медии

  В Турция отсега нататък е достатъчно човек да си купи от някоя будка за вестници само едно издание, за да разбере какво пишат всички останали. Това коментира Райнер Херман за немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от БГНЕС, по повод отношението на турския президент Реджеп Ердоган ...

 • Борисов иска максимално тежки наказания заради случая на летище София

  Премиерът Бойко Борисов извика министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая от 20 март т. г. на ГКПП Аерогара София. Това съобщ...

 • Задържаха издирван от Интерпол на летище София

  Задържаха гръцки гражданин, издирван от Интерпол за предумишлено убийство. Към 08:00 часа днес, на Аерогара – София, за полет през Истанбул за Минск пристигнал 56-годишен гръцки гражданин, Г. Т. При проверката и след справка, граничните полицаи идентифицирали пътника като издирван от Интерпол...