Webground

Общество

Еколог от ЮНЕСКО за парк "Пирин": Необходима е оптимизация на ресурсите

1056
Със сигурност мога да кажа, че е необходима оптимизация на активите на природен парк „Пирин“. Имате много красива природа и бъдещото развитие на региона ще изисква оптимизиране на ресурсите.

Това заяви пред журналисти Херве Летие – представител на Международния съюз за защита на природата (IUCN - International Union for Conservation of Nature) към ЮНЕСКО. Той дойде в България, з да направи преглед на проекта за План управление на парк „Пирин“.

Срещата се състоя днес в Банско. В нея взеха участие кметовете на Банско и Разлог, вицепремиерът и министър на икономиката Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Тук съм по покана на правителството от името на IUCN. Няколко души днес споменаха, че трябва да се постигне баланс между опазването на околната среда и устойчиво социално-икономическо развитие. Това, че живеете близо до национален парк „Пирин“ за вас е голям шанс, но също и голяма отговорност. Тази красива област е голямо предимство и тя осигурява възможност за развитие на летен и зимен туризъм. Тази седмица успях да изслушам много хора, да събера много документи, които ще ми позволят да изготвя препоръка за правителството, което иска да постигне този труден баланс между опазване на природното наследство и осигуряване на благоденствие за местните хора“, обясни Летие.

Той посочи, че за щастие или нещастие той не е в България, за да взима решения.

„Не мога да позволя или забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да ви помогне. Днес по време на срещата с вицепремиера, министъра, кмета на Банско и кметовете на другите общини видях, че това е въпрос, който се разглежда на много високо ниво. Както кметът заяви, аз ще си свърша работата обективно и независимо. Ще направя най-доброто, за да улесня вашата работа“, посочи още той.

На въпрос дали е възможно вследствие на неговия бъдещ доклад парк „Пирин“ да влезе в някакъв по-рестриктивен списък на ЮНЕСКО екологът с 45-годишен международен опит отговори, че ЮНЕСКО и IUCN имат два вида мисии. Едната е реактивна – в отговор на определени проблеми с обекти на световното наследство. Този вид мисия може да препоръча включването на даден обект в списъка на застрашените обекти.

„Моята мисия обаче не е реактивна, а съвещателна - по покана на правителството. Тоест, моята цел сега е да дам съвети и консултации на правителството как да се справи с проблемите. Впоследствие правителството може да вземе определени решения, но в моя мандат не фигурира задачата да препоръчвам включването на обект в определен списък“, каза още той.

Кметът на Банско Георги Икономов благодари на вицепремиера Симеонов и на министър Димов, защото с присъствието си на този форум те доказват степента на важност на проблема и колко е че искат да го решат.

„Аз съм убеден, че едно такова обединение на усилията на местната власт, на местната общност с държавната изпълнителна власт ще доведе до правилните решения. Сигурен съм, че г-н Лютие ще даде обективна оценка“, подчерта Икономов. Той каза, че към края на срещата, която бе закрита за медии, го информирал, че само за около 15 дни в парк „Пирин“ са навлезли 27 000 автомобила и той като еколог би могъл да сметне колко вредни емисии са това за планината.

„Казах му, че това е натискът върху световното наследство, а не измислените доводи, които еколозите в България използват в нашия спор. Това е истинският спор - как да намалим натиска на автомобилите, да стимулираме електроавтомобилите и построяването на кабинков лифт“, посочи Икономов.

По думите му единственото, което представителят на IUCN е препоръчал по време на срещата им, е да направят една дългосрочна визия за ски зоната. „Но ние му казахме, че не можем, защото планът за управление на парка е изключително рестриктивен и блокиращ. Това е, което искаме - да направим един по-гъвкав и по-практичен план, който да оценява последващите намерения, чак тогава ще имаме визия“, добави кметът на Банско.

Икономов обясни, че целта на настоящата мисия на Херве Летие е да оцени влиянието на новия план за управление върху обекта на световно наследство каквото е парк „Пирин“. И преди брифинга е провел редица срещи както в София, така и в Банско.

„Убеден съм, че оценката, която г-н Летие ще даде след посещението си в България, ще бъде обективна, неповлияна от различни настроения на екологични организации, а напълно обективно да каже дава ли ски зоната, която е построена в момента, някакво отражение на световното наследство и нашите бъдещи намерения биха ли дали такова отражение. Според нас не. И най-важната гаранция за това е спазването на екологичното законодателство“, допълни Икономов.

Той е категоричен, че кметовете и местната общност иска по максимален начин да използват природните дадености на парк „Пирин“, да се развиват като туристическа дестинация, но това да става устойчиво и в баланс с природата.

Попитан дали може да каже в аванс за доклада Летие каза, че през следващите шест седмици се очаква да го представи първо пред IUCN (консултативен орган към ЮНЕСКО), после пред правителството на България. Най-накрая докладът ще бъде обсъден на заседанието на Комитета за световно наследство през юни или юли тази година.

„Това е съвещателна мисия. Тоест, IUCN може да посъветва държавата да предприеме някакви действия, но зависи от нея дали ще ги предприеме“, поясни Летие.

Относно екопротестите срещу изграждането на втора кабинка в парк „Пирин“ той обясни, че не може да каже какви са причините да се притесняват. „Но това е въпрос, който остава неразрешен през последните 10 години. Нямаше да ме поканите, ако беше толкова лесно да намерите решение“, посочи Херве Летие.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е в Банско, за да подчертае още веднъж важността на развитието на тази зона, която той нарече „икономическа зона „Пирин“, тъй като тя се оформя като основен поминък.

„Знаете последователните действия на правителството по отношение на развързването на този Гордиев възел. Мой дълг е днес да се запозная с г-н Херве Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с богат професионален и житейски опит. Доколкото се запознах с неговата биография, можем всички да разчитаме на неговата обективна преценка, която да даде възможност за действително разрешаване на тежкия проблем с невъзможността за развитие на туризма в този момент“, посочи Симеонов.

Прокуратурата ще провери концесията на "Юлен" в Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясн...

Последни новини

 • Семейства на деца с увреждания обособиха палатков лагер в центъра на Враца

  Семейства на деца с увреждания обособиха безсрочен палатков лагер в центъра на Враца. Към тях се присъединиха и майки от Монтана. За пореден път бяха заявени исканията на родителите на деца в неравностойно положение. „Ние искаме, както всички други майки, системата да се промени, да се промен...

 • Сръбските власти върнаха две паметни плочи на българите в Босилеград

  Органите на сръбската полиция в Босилеград и съдът в сръбския град Враня върнаха днес двете плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско през май 1917 г., съобщиха от културно-информационния център на българите в Босилеград. Така обещанието, което даде президентът на Сърбия Александър Вуч...

 • Радев се заема с масовия спорт

  Утре (26 юни) 11.30 часа, на "Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев съвместно със специалисти, преподаватели, треньори и спортни дейци ще инициират създаването на Обществен съвет по физическо възпитание и спорт към Президента на Република България. Сред основните цели на Съвета ще бъдат насърчав...

 • Захариева: Още няма пълна подкрепа за преговори за еврочленство с Македония

  Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че 4/5 от страните-членки на ЕС подкрепят членството на Македония в Общността. Не се очаква обаче утре на съвета „Общи въпроси“ да се вземе решение в тази насока. Захариева добави, че позицията на Македония е по-добра от тази на А...

 • Световно по футбол НА ЖИВО: Испания - Мароко

  След като Русия загуби категорично от Уругвай и демонстрира, че има много проблеми особено в дефанзивен план, Испания се изправя срещу Мароко в мач от група B на Световното първенство по футбол с една единствена цел - разгром и класиране на първо място, за да се изправи срещу Сборная. Битк...

 • Световно по футбол НА ЖИВО: Иран - Португалия

  Тази вечер ще се разплете и възелът в група B, където фаворите са Португалия и Испания. Португалците излизат срещу Иран в последния си мач в груповата фаза. Двубоят стартира в 21 часа и ще може да го следите НА ЖИВО в Sportlive.bg. НА ЖИВО ПРЕДИ ДВУБОЯ Очаквайте студио "Мондиал+" в 20:30 часа...

 • Следващата мишена на Тръмп - НАТО

  След като светът видя хаоса на срещата на върха на Г-7, високопоставени служители в главната квартира на НАТО не могат да си намерят място от притеснения поради перспективата, че ще бъдат домакини на срещата на върха на Западния отбранителен съюз, в която в Брюксел ще се развихри Доналд Тръмп, пише ...

 • Десет собственици в България имат по над 100 000 декара

  Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара - сочи справка на Министерството на земеделието. Според нея 1 861 410 граждани и фирми притежават общо близо 44 милиона декара земеделски земи. Най-голяма е групата на собствениците, които притежават до 1000 декара. Това са близо един...

 • Саудитска Арабия обърна Египет в края в мач на честта

  Саудитска Арабия победи Египет с 2:1 в един от най-слабите мкачове от началото на Световното първенство по футбол досега. Азиатците стигнаха до победен гол в последната минута и така направиха слабото представяне на Салах и компания още по-лошо. Първи го гол се добраха "фараоните", които откриха р...

 • ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период

  ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период 2021-2017 г. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на откриването на двудневната „Цифрова асамблея 2018“. „Цифровата промяна е определящият нашето време процес. Европе...

 • Уругвай разпиля домакините от Русия

  Отборът на Уругвай победи домакина Русия с 3:0 и спечели група А на Световното първенство по футбол. Луис Суарес откри резултата в 10 минута, а в 23-тата Денис Черишев си отбеляза автогол, с който удвои аванса на "урусите". Единсон Кавани пък оформи крайния резултат в последната минута на срещата.&...

 • БСП изключи Спас Панчев от парламентарната група

  Депутатите от парламентарната група на "БСП за България" взеха решение да изключат от групата Спас Панчев. Те настояват той да напусне парламента, в който е влязъл от квотата на "БСП за България" и да освободи мястото за следващия от листата в Стара Загора. Другият народен представител - Димитър Ге...

 • Фирма със 100 лв. капитал за втори път спира търга за линейките

  Една и съща фирма, създадена през април със 100 лв. капитал, за втори път спира търга за покупката на 400 нови линейки. Това се разбира от съобщение на Министерството на здравеопазването. Със свое определение от 14 юни Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане за с...

 • Държавата и "Пирин": Ще пропадне ли силата на ЮНЕСКО за Националния парк?

  Българското правителство се е разбрало с една от държавите членки на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО да поиска промяна на проекторешението на комитета за Пирин, което вероятно ще бъде гласувано на годишното заседание на организацията на 28 юни 2018 г., съобщават от Коалицията от неправит...

 • БАН успокои: Солунското земетръсно огнище не влияе на България

  Солунското земетръсно огнище няма пряка връзка с територията на нашата страна. Това каза директорът на сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев по повод земетресенията, регистрирани през днешния ден в южната ни съседка Гърция. „При тези земетресения н...

 • Дневен хороскоп за 26 юни

  Овен През този ден е важно да си изберете приятна тема за разговор. Чувствайте се свободни да не участвате в обсъждания, които не ви засягат. Денят ще е ползотворен за дейности, които са насочени към вашия личен успех. Телец Днес бъдете по-взискателни към живота и най-вече към себе си. Щом искате...

 • Пожарната със сериозни мерки заради очакваните порои в страната

  Пожарната взема сериозни мерки заради очакваните проливни валежи в следващите дни в няколко области на страната. Ще се наблюдава нивото на реки и язовири, заяви главен инспектор Стефан Стефанов от пожарната дирекция. „Най-сериозна ситуацията се прогнозира да бъде ситуацията в района на Бурга...

 • Разкриха жестоко убийство в Добрич

  Полицията в Добрич е разкрила жестоко убийство извършено на 22 юни, съобщи БНР. Убийството на 69-годишен мъж от Добрич е извършено в дома му в кв. „Балик“, а аутопсията показал, че върху гръдния му кош е скачано. Счупени са ребрата му и лъчевата му кост, пробити били и белите му дробове...

 • Джони Деп: Падението ми беше дълбоко

  Малко преди началото на турнето на групата Hollywood Vampires, в която актьорът Джони Деп свири на китара, списанието Rolling Stone взе интервю от него, което се получи не просто откровено, а на места направо шокиращо. Деп разказа много неща на изданието, включително епизоди от личния си живот, кои...

 • АПИ дава 18 млн. лв. за пътни знаци в следващите 5 години

  Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за производство, доставка и монтаж на пътни знаци с постоянни и променливи размери на вертикална сигнализация на републиканските пътища за следващите 5 години. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Настоящите договори с друж...