Webground

Общество

Еколог от ЮНЕСКО за парк "Пирин": Необходима е оптимизация на ресурсите

1066
Със сигурност мога да кажа, че е необходима оптимизация на активите на природен парк „Пирин“. Имате много красива природа и бъдещото развитие на региона ще изисква оптимизиране на ресурсите.

Това заяви пред журналисти Херве Летие – представител на Международния съюз за защита на природата (IUCN - International Union for Conservation of Nature) към ЮНЕСКО. Той дойде в България, з да направи преглед на проекта за План управление на парк „Пирин“.

Срещата се състоя днес в Банско. В нея взеха участие кметовете на Банско и Разлог, вицепремиерът и министър на икономиката Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Тук съм по покана на правителството от името на IUCN. Няколко души днес споменаха, че трябва да се постигне баланс между опазването на околната среда и устойчиво социално-икономическо развитие. Това, че живеете близо до национален парк „Пирин“ за вас е голям шанс, но също и голяма отговорност. Тази красива област е голямо предимство и тя осигурява възможност за развитие на летен и зимен туризъм. Тази седмица успях да изслушам много хора, да събера много документи, които ще ми позволят да изготвя препоръка за правителството, което иска да постигне този труден баланс между опазване на природното наследство и осигуряване на благоденствие за местните хора“, обясни Летие.

Той посочи, че за щастие или нещастие той не е в България, за да взима решения.

„Не мога да позволя или забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да ви помогне. Днес по време на срещата с вицепремиера, министъра, кмета на Банско и кметовете на другите общини видях, че това е въпрос, който се разглежда на много високо ниво. Както кметът заяви, аз ще си свърша работата обективно и независимо. Ще направя най-доброто, за да улесня вашата работа“, посочи още той.

На въпрос дали е възможно вследствие на неговия бъдещ доклад парк „Пирин“ да влезе в някакъв по-рестриктивен списък на ЮНЕСКО екологът с 45-годишен международен опит отговори, че ЮНЕСКО и IUCN имат два вида мисии. Едната е реактивна – в отговор на определени проблеми с обекти на световното наследство. Този вид мисия може да препоръча включването на даден обект в списъка на застрашените обекти.

„Моята мисия обаче не е реактивна, а съвещателна - по покана на правителството. Тоест, моята цел сега е да дам съвети и консултации на правителството как да се справи с проблемите. Впоследствие правителството може да вземе определени решения, но в моя мандат не фигурира задачата да препоръчвам включването на обект в определен списък“, каза още той.

Кметът на Банско Георги Икономов благодари на вицепремиера Симеонов и на министър Димов, защото с присъствието си на този форум те доказват степента на важност на проблема и колко е че искат да го решат.

„Аз съм убеден, че едно такова обединение на усилията на местната власт, на местната общност с държавната изпълнителна власт ще доведе до правилните решения. Сигурен съм, че г-н Лютие ще даде обективна оценка“, подчерта Икономов. Той каза, че към края на срещата, която бе закрита за медии, го информирал, че само за около 15 дни в парк „Пирин“ са навлезли 27 000 автомобила и той като еколог би могъл да сметне колко вредни емисии са това за планината.

„Казах му, че това е натискът върху световното наследство, а не измислените доводи, които еколозите в България използват в нашия спор. Това е истинският спор - как да намалим натиска на автомобилите, да стимулираме електроавтомобилите и построяването на кабинков лифт“, посочи Икономов.

По думите му единственото, което представителят на IUCN е препоръчал по време на срещата им, е да направят една дългосрочна визия за ски зоната. „Но ние му казахме, че не можем, защото планът за управление на парка е изключително рестриктивен и блокиращ. Това е, което искаме - да направим един по-гъвкав и по-практичен план, който да оценява последващите намерения, чак тогава ще имаме визия“, добави кметът на Банско.

Икономов обясни, че целта на настоящата мисия на Херве Летие е да оцени влиянието на новия план за управление върху обекта на световно наследство каквото е парк „Пирин“. И преди брифинга е провел редица срещи както в София, така и в Банско.

„Убеден съм, че оценката, която г-н Летие ще даде след посещението си в България, ще бъде обективна, неповлияна от различни настроения на екологични организации, а напълно обективно да каже дава ли ски зоната, която е построена в момента, някакво отражение на световното наследство и нашите бъдещи намерения биха ли дали такова отражение. Според нас не. И най-важната гаранция за това е спазването на екологичното законодателство“, допълни Икономов.

Той е категоричен, че кметовете и местната общност иска по максимален начин да използват природните дадености на парк „Пирин“, да се развиват като туристическа дестинация, но това да става устойчиво и в баланс с природата.

Попитан дали може да каже в аванс за доклада Летие каза, че през следващите шест седмици се очаква да го представи първо пред IUCN (консултативен орган към ЮНЕСКО), после пред правителството на България. Най-накрая докладът ще бъде обсъден на заседанието на Комитета за световно наследство през юни или юли тази година.

„Това е съвещателна мисия. Тоест, IUCN може да посъветва държавата да предприеме някакви действия, но зависи от нея дали ще ги предприеме“, поясни Летие.

Относно екопротестите срещу изграждането на втора кабинка в парк „Пирин“ той обясни, че не може да каже какви са причините да се притесняват. „Но това е въпрос, който остава неразрешен през последните 10 години. Нямаше да ме поканите, ако беше толкова лесно да намерите решение“, посочи Херве Летие.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е в Банско, за да подчертае още веднъж важността на развитието на тази зона, която той нарече „икономическа зона „Пирин“, тъй като тя се оформя като основен поминък.

„Знаете последователните действия на правителството по отношение на развързването на този Гордиев възел. Мой дълг е днес да се запозная с г-н Херве Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с богат професионален и житейски опит. Доколкото се запознах с неговата биография, можем всички да разчитаме на неговата обективна преценка, която да даде възможност за действително разрешаване на тежкия проблем с невъзможността за развитие на туризма в този момент“, посочи Симеонов.

Прокуратурата ще провери концесията на "Юлен" в Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясн...

Последни новини

 • Американски учени откриха, че стомахът е директно свързан с мозъка

  Учени откриха нови пътища, по които нервните клетки на стомашно-чревния тракт се свързват с мозъчния ствол, пише списание Science Mag. Според досегашните изследвания сигналите от стомаха достигаха до мозъка за десетина минути и човек разбира дали е гладен или сит едва след известно време. Учените о...

 • Иран обяви траур за загиналите при атентата в Ахваз

  Правителството на Иран обяви понеделник за ден на национален траур в памет на загиналите в резултат на терористичното нападение в град Ахваз, пише на официалния сайт на президента на страната Хасан Рухани. "Терористичното нападение в събота срещу жителите на град Ахваз и защитниците на сигурността ...

 • Втора жена обвини кандидата на Тръмп за върховен съдия в сексуален тормоз

  Втора жена отправи обвинения в сексуално посегателство срещу Брет Кавано, кандидатът на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп за Върховния съд, предава АФП. Демократите в Сената разследват сензационните обвинения на 53-годишната Дебора Рамирез, която твърди, че Кавано и е показал ...

 • Нов тайфун, заплашващ Китай, набира сила в Тихия океан

  Нов тайфун на име "Трами" се формира в Тихия океан на запад от Филипините, съобщи в понеделник метеорологическата служба на Тайван. "Трами", който е 24-тият тайфун за сезона, постепенно се приближава към югоизточното крайбрежие на Китай. Скоростта на вятъра в централната част на циклона на моменти...

 • Външният министър на Германия вижда криза в отношенията между Европа и САЩ

  Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, в интервю за агенция ДПА, заяви, че структурните изменения в отношенията между Европа и Съединените американски щати са се отразили негативно на трансатлантическото сътрудничество. Маас отбелязва, че доскоро по по-важните въпроси са се провеждал...

 • САЩ: Европа се отказва да прави бизнес с Иран

  Европейските държави повсеместно се отказват от делови отношения с Иран, заяви постоянният представител на Съединените американски щати в ООН Ники Хейли в интервю за телевизия Си Би Ес. "Европа трябва да вземе решение и аз мисля, че това решение е вече взето. Ако погледнем [сегашната ситуация] те п...

 • Берлускони ще се кандидатира за евродепутат, за да "спаси Италия"

  Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони възнамерява да се кандидатира на изборите за Европарламент, предава „РАИ нюз 24”. "Мисля да издигна кандидатурата си на европейските избори. Всички ме молят да го направя. Ако искаме да спасим Италия, трябва да играем сериозно", з...

 • Премиерът на Норвегия призова да не се бърза с изводите от арестуването за шпионаж на руски гражданин

  Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг заяви в неделя, че все още е рано да се правят изводи за значението на задържането в Осло на гражданин на Руската федерация, подозиран в шпионаж, пише местният вестник "Верденс ганг". "Рано е да се каже дали това събитие ще има някакво въздействие вър...

 • Доган не е излизал от политиката, за ДПС той е адмирал – Командира

  Ахмед Доган не е излизал от политиката, за едни той е почетен председател, но за ДПС той е адмирал – Командира. Това каза днес по bTV Вежди Рашидов. По повод срещата в централата на ДПС между американския посланик Ерик Рубин, почетния председател на ДПС и лидера на партията Мустафа Карадайъ т...

 • От началото на годината: 4 жертви и 7 ранени на жп прелези

  От началото на годината на жп прелези са станали 20 инцидента с 4 жертви и 7 ранени. Повечето от катастрофите са по вина на водачите на автомобили, които пресичат релсите дори при спуснати бариери и включена сигнализация. Това съобщи главният ревизор по безопасността в Национална компания „Же...

 • Проучване: Правителството изживява най-критичния си период

  Правителството изживява най-критичния си период от началото на мандата. Доверието в институциите продължава да се руши, за първи път недоверието в парламента е на по-високо ниво в сравнение със съдебната власт и прокуратурата. Това са изводите от национално представително проучване на общественото ...

 • Новите наказателни мита на САЩ срещу Китай влизат в сила

  Поредният пакет наказателни мита срещу вноса на стоки от Китай в Съединените американски щати влиза в сила от този понеделник, предава АФП. Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава търговската война с Пекин, която застрашава глобалната икономика, като налага наказателни мита на вноса на китайски ...

 • Хонконг забрани партия, призоваваща към независимост

  Властите в Хонгонг в понеделник забраниха новата Националистическа партия, която открито призоваваше за независимост, предава ТАСС. Решението е взето от Джон Ли, секретар по въпросите на сигурността на този специален административен район на Народна република Китай. "Постановявам забрана...

 • Microsoft, Amazon и Google ще борят заедно глада по света

  Американските технологични гиганти Microsoft, Amazon и Google ще обединят сили с международни организации, с цел да предотвратят и идентифицират причините за глада в развиващите се страни, предава АФП. За целта трите компании ще прибегнат до изкуствен интелект и анализ на големи обеми данни, съобщи...

 • Борисов в САЩ, чака разговор с Тръмп

  Премиетър Бойко Борисов е на посещение в Съединените щати, където ще участва в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. Българският министър-председател ще участва в срещата на върха за мир „Нелсън Мандела”. Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глоба...

 • Варна е домакин на Световното първенство за юноши по пожароприложен спорт

  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” във Варна е домакин на Световното първенство за юноши и девойки по пожароприложен спорт. Пред Радио „Фокус“ – Варна главен инспектор Стоян Стоянов от РДПБЗН - във Варна посочи, че форумът ще се състои п...

 • Държавата отказа да отговори защо 3 години е спала за крана във "Винпром Карнобат"

  Директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов отказа на няколко пъти да отговори на въпрос защо контролните органи над 3 години са бездействали за монтиран кран, чрез който от "Винпром Карнобат" може да се източва етилов алкохол, без да бъде измерен, като по този начин се избягва плащане на акциз. Т...

 • "Вечер на Космоса и авиацията" в РКИЦ

  "Вечерта на Космоса и авиацията" ще се проведе на 24 септември в Руския културно-информационен център в София. Домакините са подготвили специална научно-практическа програма за посетителите. Гостите ще могат да изпълнят симулиран полет на първия български авиосимулатор "Photonics - Aviosimulator", ...

 • "Борисов 3" или "Златните момчета 4"? Кой управлява България?

  След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание и на политическия регистър на България. В него пише, че сегашното правителство на страната е "Борисов 3", което е номинално вярно. По съдържание обаче правителството сякаш е на други хора, които зад неговата фасада се сдобиват с медий...

 • Жълт код за силен вятър в 23 области

  Жълт код за силен вятър е обявен в 23 области в страната за 24 септември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Габрово, Търговище, Шумен, Русе, Силистра...