Webground

Общество

Еколог от ЮНЕСКО за парк "Пирин": Необходима е оптимизация на ресурсите

1075
Със сигурност мога да кажа, че е необходима оптимизация на активите на природен парк „Пирин“. Имате много красива природа и бъдещото развитие на региона ще изисква оптимизиране на ресурсите.

Това заяви пред журналисти Херве Летие – представител на Международния съюз за защита на природата (IUCN - International Union for Conservation of Nature) към ЮНЕСКО. Той дойде в България, з да направи преглед на проекта за План управление на парк „Пирин“.

Срещата се състоя днес в Банско. В нея взеха участие кметовете на Банско и Разлог, вицепремиерът и министър на икономиката Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Тук съм по покана на правителството от името на IUCN. Няколко души днес споменаха, че трябва да се постигне баланс между опазването на околната среда и устойчиво социално-икономическо развитие. Това, че живеете близо до национален парк „Пирин“ за вас е голям шанс, но също и голяма отговорност. Тази красива област е голямо предимство и тя осигурява възможност за развитие на летен и зимен туризъм. Тази седмица успях да изслушам много хора, да събера много документи, които ще ми позволят да изготвя препоръка за правителството, което иска да постигне този труден баланс между опазване на природното наследство и осигуряване на благоденствие за местните хора“, обясни Летие.

Той посочи, че за щастие или нещастие той не е в България, за да взима решения.

„Не мога да позволя или забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да ви помогне. Днес по време на срещата с вицепремиера, министъра, кмета на Банско и кметовете на другите общини видях, че това е въпрос, който се разглежда на много високо ниво. Както кметът заяви, аз ще си свърша работата обективно и независимо. Ще направя най-доброто, за да улесня вашата работа“, посочи още той.

На въпрос дали е възможно вследствие на неговия бъдещ доклад парк „Пирин“ да влезе в някакъв по-рестриктивен списък на ЮНЕСКО екологът с 45-годишен международен опит отговори, че ЮНЕСКО и IUCN имат два вида мисии. Едната е реактивна – в отговор на определени проблеми с обекти на световното наследство. Този вид мисия може да препоръча включването на даден обект в списъка на застрашените обекти.

„Моята мисия обаче не е реактивна, а съвещателна - по покана на правителството. Тоест, моята цел сега е да дам съвети и консултации на правителството как да се справи с проблемите. Впоследствие правителството може да вземе определени решения, но в моя мандат не фигурира задачата да препоръчвам включването на обект в определен списък“, каза още той.

Кметът на Банско Георги Икономов благодари на вицепремиера Симеонов и на министър Димов, защото с присъствието си на този форум те доказват степента на важност на проблема и колко е че искат да го решат.

„Аз съм убеден, че едно такова обединение на усилията на местната власт, на местната общност с държавната изпълнителна власт ще доведе до правилните решения. Сигурен съм, че г-н Лютие ще даде обективна оценка“, подчерта Икономов. Той каза, че към края на срещата, която бе закрита за медии, го информирал, че само за около 15 дни в парк „Пирин“ са навлезли 27 000 автомобила и той като еколог би могъл да сметне колко вредни емисии са това за планината.

„Казах му, че това е натискът върху световното наследство, а не измислените доводи, които еколозите в България използват в нашия спор. Това е истинският спор - как да намалим натиска на автомобилите, да стимулираме електроавтомобилите и построяването на кабинков лифт“, посочи Икономов.

По думите му единственото, което представителят на IUCN е препоръчал по време на срещата им, е да направят една дългосрочна визия за ски зоната. „Но ние му казахме, че не можем, защото планът за управление на парка е изключително рестриктивен и блокиращ. Това е, което искаме - да направим един по-гъвкав и по-практичен план, който да оценява последващите намерения, чак тогава ще имаме визия“, добави кметът на Банско.

Икономов обясни, че целта на настоящата мисия на Херве Летие е да оцени влиянието на новия план за управление върху обекта на световно наследство каквото е парк „Пирин“. И преди брифинга е провел редица срещи както в София, така и в Банско.

„Убеден съм, че оценката, която г-н Летие ще даде след посещението си в България, ще бъде обективна, неповлияна от различни настроения на екологични организации, а напълно обективно да каже дава ли ски зоната, която е построена в момента, някакво отражение на световното наследство и нашите бъдещи намерения биха ли дали такова отражение. Според нас не. И най-важната гаранция за това е спазването на екологичното законодателство“, допълни Икономов.

Той е категоричен, че кметовете и местната общност иска по максимален начин да използват природните дадености на парк „Пирин“, да се развиват като туристическа дестинация, но това да става устойчиво и в баланс с природата.

Попитан дали може да каже в аванс за доклада Летие каза, че през следващите шест седмици се очаква да го представи първо пред IUCN (консултативен орган към ЮНЕСКО), после пред правителството на България. Най-накрая докладът ще бъде обсъден на заседанието на Комитета за световно наследство през юни или юли тази година.

„Това е съвещателна мисия. Тоест, IUCN може да посъветва държавата да предприеме някакви действия, но зависи от нея дали ще ги предприеме“, поясни Летие.

Относно екопротестите срещу изграждането на втора кабинка в парк „Пирин“ той обясни, че не може да каже какви са причините да се притесняват. „Но това е въпрос, който остава неразрешен през последните 10 години. Нямаше да ме поканите, ако беше толкова лесно да намерите решение“, посочи Херве Летие.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е в Банско, за да подчертае още веднъж важността на развитието на тази зона, която той нарече „икономическа зона „Пирин“, тъй като тя се оформя като основен поминък.

„Знаете последователните действия на правителството по отношение на развързването на този Гордиев възел. Мой дълг е днес да се запозная с г-н Херве Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с богат професионален и житейски опит. Доколкото се запознах с неговата биография, можем всички да разчитаме на неговата обективна преценка, която да даде възможност за действително разрешаване на тежкия проблем с невъзможността за развитие на туризма в този момент“, посочи Симеонов.

Прокуратурата ще провери концесията на "Юлен" в Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясн...

Последни новини

 • Мик Мълвейни е новият началник на кабинета на Тръмп

  Американският президент Доналд Тръмп назначи нов шеф на канцеларията си - Мик Мълвейни, който досега ръководеше Службата за управление и бюджет към Белия дом. Мълвейни е 51-годишен, краен консерватор, бивш конгресмен от Южна Каролина. Постът е един от най-важните в американската администрация, а з...

 • Нова кауза за болно дете в Стара Загора

  Младият омбудсман на Стара Загора Бетина Радева, нейният заместник Калоян Максимов и общественият съвет на Гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан” канят старозагорци на благотворителна изложба от картини и фотографии. Тя ще бъде открита в 18:30 часа на 18 декември, вторник,...

 • Нова ромска партия в България от началото на 2019 г.

  В началото на следващата година на политическия небосклон в България ще се появи нова ромска партия. Тя ще се казва „Европейска народна партия – България”. Съобщението за новата политическа формация дойде преди няколко дни от Сливен. Неин лидер е бившият треньор по бокс Пламен Але...

 • Радев се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ

  Държавният глава Румен Радев разговаря на „Дондуков“ 2 със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение в България. В срещата участва и посланик Ерик Рубин. Във фокуса на разговорите бяха стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието ...

 • Подценяването на труда у нас доведе до липсата му, смята Горанов

  Опитвам се да внуша на работодателите, бидейки по принцип център-десен икономист, че всъщност подценяването на труда доведе до неговата липса. А когато говорим за държавна политика, не е важно само едностранчиво и канонично да гледаш на макроикономическите пропорции, а в момент, в който и мързеливи ...

 • Френската полиция използва сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", има и арестувани

  Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Париж "жълтите жилетки". Това предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Днес по Шанз-Елизе в центъра на френската столица се провежда пореден протест. Близо 1000 души са се събрали около Триумфалната арка, достъпът до която е блокиран. За да...

 • Петя Дикова е бременна

  Телевизионната водеща Петя Дикова чака първото си дете. Тя спонтанно обяви новината в своето предаване и призна, че гостуването на световноизвестния илюзионист Андрю Басо я е предразположило най-накрая да сподели щастливото събитие. Басо, който е и менталист, успя да познае, че бебето ще е момче и...

 • Още 210 млн. евро от ЕС за ремонт на училища

  Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Средствата се прехвърлят от инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност“ на първата ос на ОПРР, бенефициенти по к...

 • Борисов към Джон Съливан: Напълно изпълняваме поетите ангажименти към НАТО

  Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпъ...

 • Концерт „A swinging Christmas” на Васил Петров и Симфониета-Враца

  Васил Петров гостува на врачанската публика с нова концертна програма „A swinging Christmas” (Суингираща Коледа). Заедно със Симфониета-Враца и диригента Владимир Бошнаков, джаз легендата ще изпълни едни от най-красивите коледни класики и ще пресъздаде топлината и светлата вяра, с коит...

 • Дядо Коледа пристигна в Лом „с подаръци за всички от сърце“

  Дядо Коледа бе посрещнат на ломската жп гара от стотици малчугани и деца от социалните центрове, които получиха подаръци и лакомства. В празничната програма участваха тийнйнзвездите Диона и DJ Paffy, Селим Миров от „Гласът на България“ и пианистът Огнян Янчев, вокалната група „Шо...

 • Каракачанов: Няма корупция, свързана с храната в армията

  От три години и половина армията няма доставчик на храна заради проточена процедура. Внушения са, че едни 31 млн. лева са си отишли без конкурс. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите скандалът тръгнал от фирмата, която си въобразила, че трябва да спечели. "Процедурата ...

 • “Берое” подкрепя Мая

  Дарителски кутии ще има на днешната футболна среща между „Берое” (Стара Загора) и „Левски” (София). Мачът ще се състои от 17:30 часа на стадион „Берое”. Две от дарителските кутии ще са поставени на входа за фенове, а една ще има на ВИП входа. След края на срещат...

 • Как БСП погреба социализма

  В няколкото провалили се правителства на БСП след 1989 управленското хищничество оставаше безнаказано, сметките за него плащаще народът. А какво прави БСП днес? И колко социализъм ѝ остана? Коментар на Емилия Милчева за "Дойче Веле България". "Прекрасна моя, чао, чао, чао. Това е цветето на партиз...

 • Невяна Владинова: 2018 г. беше един добър урок

  Една от най-добрите български представителки в художествената гимнастика - Невяна Владинова, изпраща 2018 г. без големи постижения, но с научен нов урок. Тя спомогна за второто място на родните грации в отборното класиране на световното първенство в София през септември 2018 г., но контузии ѝ попреч...

 • Ангелкова: България е 10-а в ЕС по ръст на туристите

  Миналият зимен сезон имахме над 1 600 хил. туристи, което е 12% ръст в сравнение със сезон 2016-2017г. Сега очакваме около 5% ръст на база на нашите консервативни прогнози, като основно най-голям брой туристи очакваме от нашите съседи - Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Това каза министърът на тур...

 • Седмична прогноза за времето за 17-23 декември

  Новата седмица започва със значителна облачност и превалявания от дъжд над цялата страна. В понеделник в крайните северозападни райони, където ще духа слаб до умерен северозападен вятър и температурите ще са близки до 0°, ще превалява сняг. В останалата част от страната вятърът ще е югоизточен,...

 • Бившият шеф на БДЖ: Ресурсите не позволяват да се изпълни амбициозният план за "Пътнически превози"

  Никога не съм пращал доклад в ДАНС. Това каза вече бившият изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров. За изпращането на доклад в ДАНС се заговори, след като транспортният министър Росен Желязков поиска оставките на тримата членове на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ”. „...

 • Градският транспорт в Париж ще бъде почти блокиран заради поредния протест

  Очакват се сериозни транспортни смущения в Париж заради планираните протести на „жълтите жилетки“. Това предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Около 40 метростанции в централната част на Париж, както и няколко станции на крайградската железопътна система RER ще бъдат затворени в събо...

 • Разследване: В бебешката пудра на Johnson&Johnson има азбест

  В бебешката пудра на известната марка Johnson&Johnson има следи от азбест. Oт компанията са знаели за това поне от 1971 г. Това разкри разследване, предаде Reuters. Цитиран се документи, разпространени във връзка със съдебен процес. Ищците твърдят, че опасната пудра може да причинява рак на яйч...