НА ЖИВОВойната в Украйна

Експерт: Ако държавата забрани износа на горива, ще се стигне до шоков спад на цените

1577

Ситуацията на пазара на горива е непредвидима към момента. Не знаем каква ще е реакцията на пазарите, както към тавана за руския нефт, така и за налагането на ембаргото. Това коментира експертът в Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в ефира на Нова телевизия.

"Една от хипотезите е, че заради налагането на таван на цените, най-вероятно ще има ответна реакция на Русия и тя ще откаже да търгува с клиенти, които се съобразяват с тези изисквания. Тогава реакцията на търговците е да повишат цените”, обясни Владимиров.

„Русия така или иначе продава на 60 долара. ОПЕК реши да задържи производствените квоти, с което отказва да успокои пазара. ОПЕК в момента работи в сътрудничество с Русия”, обясни още той.

По думите му в момента цените са се успокоили.

Според Владимиров ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и Лукойл, „ще се стигне до шоков спад на цените на горивата”. „Ако не затвори рафинерията, тя ще произвежда много повече горива отколкото са необходими на местния пазар. Тоест пазара ще се наводни с горива”, обясни той.

Управителят на бензиностанция в Бургас Димитър Чичинов коментира, че засега цените са сравнително ниски. „Надяваме се да задържим това положение. А ако паднат още, ще е по-добре за потребителите и бизнеса. Не знам какво да очаквам, ситуацията е много динамична”, каза той.

ОЩЕ: Живодар Терзиев очаква горивата у нас са поевтинеят за празниците 

Росен Христов: Целта на правителството е горивата да са достъпни

„Лукойл” трябва да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците. Ние трябва да използваме тези свръхпечалби, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Кой има имен ден днес, 28 януари...
Най-важното за деня, 27 януари...
Румен Радев: Който твърди, че...
Радев: България може да строи...
Прогноза за времето - 28 януари...
Ученици от 9-а ФЕГ в София с остра...
Европейският транспортен клъстер...
Обучение за "дигитално градинарство"...
Kaufland България гарантира...
Yettel предлага сгъваемите SAMSUNG...
Времето утре - 28 януари 2023 г....
Миролюба Бенатова става университетски...

Последни новини