Експерт: Националният план за възстановяване е план за грабеж

3575
Експерт: Националният план за възстановяване е план за грабеж
Снимка: iStock/Guliver

По своята същност представлява един административен Франкенщайн. В него има множество проекти, които досега не са били финансирани, защото са били прекалено скъпи и не е имало достатъчно средства за тях. Така управителят на фирма "Евро Консултинг Груп" и член на Българската асоциация на консулнатните по европейски проекти (БАКЕП) Станислав Младенов коментира Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите му сега, когато ще има много пари, управляващите са решили да ги пуснат. Един от примерите, които той дава, е санирането на публични сгради.
"Почти 2 милиарда са за ново саниране - 1,5 милиарда за частни сгради и останалото - за публични като общини, спортни зали и т.н. По своята същност това е План за грабеж", категоричен е експертът.

Припомняме, че по плана България може да получи над 12 милиарда лева, но трябва да договори проектите до 2023 година. Освен това, в Националния план влизат средствата за възстановяване на малките и средни предприятия, за технологична модернизация, както и за енергийна ефективност. Има обаче реален риск страната ни да пропусне възможността да получи финансирането.

Младенов съветва правителството и парламентът да се вслушат в предложенията на синдикатите и работодателите за промени в Плана за възстановяване и устойчивост.

По един от основните стълбове в предложения втори вариант на План за възстановяване и устойчивост са заделени 25% за "Иновативна България", в който попадат образование и икономика. Това е изключително малък процент", коментира той.

Станислав Младенов обясни, че "Иновативна България" е стълбът, който трябва да подпомогне българската икономика, толкова силно пострадала от пандемията. "А за туризъм в този План изобщо не става въпрос. На всички ни е известно, че това е един от най-силно засегнатите сектори от пандемията", добави той.

Според евроексперта, в Плана има и много добри предложения. "Има сериозно намерение за намаляване на емисиите парникови газове, произтичащи от консумацията на електроенергия в предприятията, породено от ангажиментите на България по зелената сделка, обясни той. - Средствата за това в Плана обаче са едва 10 милиона лева, което е нищо в сравнение с двата милиарда за саниране, например. А опазването на биоразнообразието няма да помогне особено на България да излезе от здравната и икономическата криза, в която попаднахме заради Covid-19. Обичам природата, но мястото й не е в Плана за възстановяване и устойчивост. Има си Оперативна програма "Околна среда и води", по която може да бъдат отпускани средства за това". Станислав Младенов добави, че здравеопазването също е силно ощетено в Плана. А средствата, които са предвидени за него са основно за сграден фонд на болниците.

"Отново говорим за строежи и ремонти или казано най-общо - план за грабеж", коментира той. "За ново оборудване на болниците и здравните заведения няма и дума. Това също е част от провокацията в този план, според мен".

Станислав Младенов е категоричен, че големите загуби в момента в българската икономика са свързани с човешкия ресурс. "Предприятията трябва бързо да ги компенсират, а това може да стане единствено чрез технологична модернизация и автоматизация на процесите, обясни той. - Просто те нямат друг избор. Необходими са им съвременни машини, високопроизводителни, а не стиропор и мазилка".

Мнение на икономиста Петър Ганев

В предаването "Студио Actualno" икономистът Петър Ганев също изрази мнение по темата. "В момента всяка една община пише своя план за развитието на съответния регион. Много от общините не са готови, така че ще има известно закъснение по тази линия", каза Ганев. По думите му инструментите за подпомагане, които са свързани конкретно с кризата от коронавируса, са няколко и имат различни срокове. "Двата големи са планът за възстановяване и устойчивост - там срокът е 30 април да предадем документи в Европейската комисия. Но планът за справедлив преход е по-разтеглен във времето", уточни експертът.

Според Петър Ганев политическата тежест пада най-вече върху плана за възстановяване и устойчивост, тъй като той тепърва трябва да бъде подаден в Комисията и да бъде одобрен. "Томислав Дончев вече каза, че няма да го направи. Тук влизаме в ликвиден проблем на времето. Тук до 30 април няма да има нов министър, който да подаде този план. Всъщност влизаме в казус, че в началото на май ще има нови министри и този министър ще е в ситуация да вземе плана на Томислав Дончев и да го внесе, без да го пипне", отбеляза Ганев. Той каза, че има вариант новият министър или вицепремиер да реши да го преработи, закъснявайки с времето и крайните срокове.

Още: Кръчмарските сметки за коронавирусните европари на България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика