НА ЖИВОВойната в Украйна

Експерт: Не очакваме изненади и проблеми с организацията на изборите

912

Два месеца преди предсрочния вот ЦИК се заема с организацията за 2 октомври. Ясни са възнагражденията за хората, които ще участват в провеждането на изборите, като сумите достигат до 1280 лева.  

До 7 август трябва да се проведат и консултациите за определяне на членове на районните комисии за вота. В тях ще участват всички парламентарно представени партии. Пред NOVA експертът от Обществения съвет на ЦИК определи като положителен факта, че депутатите от 47-ото НС не промениха Изборния кодекс в последния момент. Според Румяна Дечева машинният вот не е причина за ниската избирателна активност.

А в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Дечева коментира: „Възможно е бюлетината да бъде толкова опростена, че и хора, които се справят само с дистанционното вкъщи, да могат да гласуват. Това вече е в компетенциите на ЦИК”. Тя разясни, че навсякъде, където има 300 или над 300 избиратели, ще има машини и на предстоящия вот. Тези секции няма да се допълват с хартиени бюлетини. С такива ще се гласува в по-малките секции.

„Изборите вече са доста рутинни. Не очакваме никакви изненади и проблеми с организацията на вота”, подчерта още Дечева, като изрази съжаление, че в отишлото си НС е била вложена сериозна енергия да се подкопае доверието към досегашния начин на гласуване.

„Беше ни внушено от политически субекти, че няма да се справим с този машинен вот, което не се основава на никакво конкретно проучване”, посочи експертът. Според нея точно преди избори някои от политическите субекти си позволяват "да оправдават собствените си евентуално слаби резултати с начина на гласуване", което по думите ѝ е непочтено.

В най-бедния регион у нас – Северозапада – желаещи да се ангажират с изборите не липсват. Но по-ниските възнаграждения може и да намалят интереса. Това, което може да ги задържи обаче, е улесненото отчитане на резултатите при вот с машини. За да се помогне и на избирателите обаче, пред партиите стои задачата да ги обучат да гласуват с машина, смятат експерти. 

Проблемът с подсигуряването на държавен склад за съхранение на машините все още е на дневен ред. От ЦИК се ангажираха да започнат разговори за това със служебното правителство. 

Цветозар Томов, ЦИК: Машинното гласуване не води до по-слабо участие в изборите

"Тази кампания ще изясни в по-голяма степен действително ли машините пречат на хората да гласуват. За мен изглежда несъмнено, че по-същ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

КС отмени със задна дата решението...
От 2023 вдигат цената на билета...
След скандал с модерирането на...
Времето утре - 29 ноември 2022...
Иван приготвя „мъжки“ палачинки...
София Кристмас Фест впечатлява...
За по-добър сън и здравословни...
Близо 1,8 млн. фиша за скорост...
Флагманите от серията Samsung...
Под стража остава македонецът,...
Иван Иванов, КЕВР: Заради скъпия...
От Брюксел ще искат 100% увеличение...

Последни новини