Експерт: Някои стопани ще ожънат 800 кг жито от декар, други – по 300 – 400 кг

6845
Експерт: Някои стопани ще ожънат 800 кг жито от декар, други – по 300 – 400 кг
Снимка: Йорданка Калчева

Годината беше много тежка и ако само със седмица бяха закъснели майските дъждове, нямаше да има посеви. Това каза ръководителят на секция „Селекция на зърнено-житни култури“ в Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков. Очакванията му са на предстоящата жътва някои стопани да приберат по 700-800 кг пшеница от декар, а при някои и 900 кг, докато добивите на фермери, които не са спазили агротехническите мероприятия, ще са около 300-400 кг от декар. Това е валидно основно за сортове, които са с висока братимост.

Реколтата от жито ще е с 30% по-слаба догодина

До 30% по-слаба реколта при пшеницата догодина очакват земеделци. Причината e липсата на дъждове през последните месеци. По това врем...

Съветът му към българските зърнопроизводители е да не задържат продукцията си, тъй като се очаква добра реколта в Черноморския басейн, на чиято база се формира и цената. Информацията му е, че площите с пшеница в Украйна тази година достигат 150 млн. дка, което дори при 300 кг среден добив означава 50 млн. тона, докато прогнозите за България са да бъдат ожънати 5 млн. тона хлебно зърно. А е известно, че цените на пазара се определят от най-големите производители в света - Русия, Украйна и Канада.

Селекционерът доц. Галин Георгиев посочи, че неспазеният сеитбооборот при слънчогледа, който трябва да е поне 4 години, е основната причина за болестите по маслодайната култура. Той припомни, че преди години в страната ни се сеели не повече от 3 млн. дка със слънчоглед, а сега достигат 7 млн. дка. Резултатът е зараза на почвата и се връщат стари раси на маната, на които новите хибриди не са устойчиви. Той предупреди, че до няколко години синята китка при слънчогледа ще се превърне в световен проблем.

Наблюдава се силен интерес от Румъния, Русия, Украйна и Турция към хибридите на Добруджанския земеделски институт, но търговията извън ЕС се извършва трудно.

Учените настояват държавата да защитава родните сортове и дадоха примери с Италия, Гърция, Турция, където производителите са задължени да сеят със семена на съответната страна минимум 15-20% от площите си.  

Фермери: Недостатъчната влага в почвата поставя под въпрос зърнената реколта

Заради недостатъчната влага в почвата посевите от есенни култури в цялата страна са в „пъстро поникване“. Това съобщи за Ac...

Тази година Добруджанският земеделски институт предлага 16 сорта обикновена пшеница,  5 сорта базови семена твърда пшеница, 5 сорта тритикале и два сорта ечемик, единият от които е е фуражен, а другият – твърд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com