НА ЖИВОВойната в Украйна

Експерт: С Джорджа Мелони начело проевропейското бъдеще на Италия не е гарантирано

1372

"Джорджа Мелони се старае да е по-умерена, но в нея има и доза непредвидимост. Затова не можем да сме сигурни, че когато стане дума за сметките за ток, тя няма да се обърне към Русия. Затова не е гарантирано проевропейското бъдеще на Италия, както беше при Марио Драги".

Това каза пред БНР проф. Емилия Занкина, декан на филиала на Университета "Темпъл" в Рим, преподавател по политически науки и изследовател с фокус върху популизма, реформата на публичната администрация и участието на жените в политиката.

И допълни, че вътрешните настроения в страната и тези в коалицията ще са двата фактора, които ще определят поведението на Мелони като евентуален пръв министър на Италия.

В предаването "Преди всички" проф. Занкина посочи, че избирателите вдясно не се интересуват от миналото на партията на Мелони, което е било преекспонирано от лявоцентристката коалиция по време на предизборната кампания.

По думите ѝ в демократичните страни има цялостна вълна на дясното в изборното пространство.

"През последните години популизмът доминира европейската политика и предизборната реторика. Популизмът води до големи обещания, до очертаване на ясни черни и бели политики, до обещаване на лесни решения. Това води до култивиране на незрели избиратели, които търсят все повече нови лица, които са неопетнени и ще им обещаят поредното спасение, но след това ще бъдат бързо разочаровани, защото в управлението промените идват трудно. Колкото по-нереалистични са едни предизборни обещания, толкова по-трудно се превръщат в политики".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Окончателно: Машините ще записват...
Химнът вдигна на крака депутатите...
Вотът от машинното гласуване...
Район "Чужбина" отново скара...
Георг Георгиев: За ПП най-важна...
Политолог: Вероятността за вето...
Надежда Йорданова: Ставаме свидетели...
Весела Лечева: Обнадеждена съм,...
Любомир Каримански: Невъзможно...
ГЕРБ обвиниха ПП в спекулация...
Александър Симов: Хартиената...
Атанас Пеканов: Няма да загубим...

Последни новини