Експерт за коронавируса: Мерките са по-скоро демонстрационни

7154
Експерт за коронавируса: Мерките са по-скоро демонстрационни
Снимка: Getty Images/Guliver

"Няма лекарство срещу коронавируса. Тези, които са болни, тях не ги лекуват. Това е самоограничаващо се заболяване, което минава от само себе си. Това, което може да се направи, е да се поддържат живи заболелите, докато не преодолеят това състояние. Най-възрастните някой път не се справят", заяви в интервю за Нова телевизия доц. Атанас Мангъров.

"Защо алкохолът е чудесен дезинфектант? Той не става за лечение, но става за профилактика, защото разтваря липидни структури – бактериални стени и вируси. Външното въздействие на алкохола е положително. Някои хора правят и вътрешно", добави доц. д-р Андрей Чорбанов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 февруари

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно Бъл...

"Замислете се какво ще се случи ако докажем, че някои има коронавирус. Просто ще има един нещастник, който ще затворят в болницата и ще му дават лекарства. Той може да бъде изолиран и в къщи. В самолета сте 200 души, летите 4-5 часа. Има един заразен, той заразява всички останали. Този, който проявява симптоми, ще го задържат на летището, но останалите ще се качат в градския транспорт. Мерките са абсурдни. Всеки ден от Италия идват със самолет над 1600 души. Епидемиологията все още е наука. Това "го играем" всяка година с морбилите и другите зарази. Колкото се справяме с тях, толкова и с този коронавирус. Всички тези изпълнения носят икономически загуби, не мога да си обясня защо хората си причиняват подобно нещо", каза още Мангъров.

"Мерките са много повече демонстрационни, отколкото ефективни. На всеки един установен на летището евентуално като вирусоносител, ще минат 15-20, които ще бъдат без никакви симптоми, те пак ще разпространяват вируса. В Европа реално почти никой не е установен на летището, те са открити в къщи, след като са проявили симптоми. Вирусът си има своя форма на разпространение, една малка част от тези – най-слабата част от веригата, установяваме ние", обясни Чорбанов.

"Някои специалисти действат все едно идва някаква опасна инфекция – чума, ебола. Това, което се прави, е някакъв абсурд. Няма как да се затвори – все едно да вкараш вятър в чувал", категоричен е Мангъров.

"Мерките имат точно обратния ефект според мен. В Брюксел няма никаква параноя, не ме посрещна никой на летището. Термокамерата установява върха на айсберга. Има си и хора, които постоянно поддържат висока температура. Тази паника не помага, даже напротив, кара хората да се съмняват повече. Мерките няма как да бъдат адекватни при този обмен на хора в света" , смята Чорбанов.

Няма потвърден случай на коронавирус в България засега

Досега няма потвърден случай на коронавирус в България. Всички изследвани проби – 61, са отрицателни. Началникът на ВМА проф. Ве...

Последна информация и всичко за коронавируса може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com