Електрически сигнали в гърдите могат да помогнат да се разбере защо ракът се разпространява

3225
Електрически сигнали в гърдите могат да помогнат да се разбере защо ракът се разпространява
Снимка: Thinkstock

Може да звучи твърде странно, за да е вярно, но клетките на гърдата имат свой собствен електрически език. В доклад, видеоклип разкрива как клетките на рака на гърдата трептят като вечерното небе в звездна нощ. 

КАКВО СЕ СЛУЧВА?

На първо място тези трептения представляват променливи електрически заряди в мембраните на клетките на рака на гърдата, които разкриват улики за това как те растат и се разпространяват. Когато това се случи, клетката се променя електрически и мембраната ѝ става по-положително заредена от мембраните на здравите клетки. Тя също така трепти, като клетките на рака на гърдата се държат подобно на нервните клетки.

Митове и факти за рака на гърдата

Изследователите смятат, че това може да е електрическа комуникационна мрежа между раковите клетки. В бъдеще тя би могла да бъде цел за атака, което ще доведе до създаването на възможни нови лечения. Когато учените добавят тетродотоксин, силен нервен токсин, който предотвратява електрическото зареждане на нервните клетки, той потиска електрическите колебания и в раковите клетки. 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА ДА БЛОКИРА КОМУНИКАЦИЯТА И ПОВЕДЕНИЕТО НА РАКОВИТЕ КЛЕТКИ?

От Института за изследване на рака в Лондон заявяват: "За първи път наблюдаваме толкова бързи колебания в електрическата активност на клетките на рака на гърдата. Изглежда, че те са създали вид електрически език. Все още не знаем колко сложен е този език, но той може да позволи на раковите клетки да предават информация за близки хранителни вещества или враждебна среда на големи разстояния и в крайна сметка да подпомогне оцеляването на тумора."

Ново проучване: Дезодорантите могат да доведат до рак на гърдата

Нивото на електрическите сигнали е различно при различните видове рак. При по-агресивните и нелечими видове рак се наблюдават по-чести колебания, като сигналите понякога изглеждат като вълна, която се движи от клетка до клетка. Смята се, че тези мрежи могат дори да позволят на раковите клетки да формират структури, подобни на мозъка, които им позволяват да действат заедно като една машина, а не като отделни единици. От Лондон добавиха: "Ако успеете да спрете комуникацията на раковите клетки помежду им, лечението им може да стане по-лесно. Това не е толкова различно от войната. Ако успеете да спрете командира да предава информация на войниците на фронта, битката става по-лесна за спечелване." 

САЩ предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти

Клонират ли се ракови клетки и размножават ли се, когато напрежението им се колебае по определен модел, или се откъсват, за да нахлуят в други части на тялото? Можем ли да използваме това знание, за да се намесим на определен етап от колебанията, за да предотвратим разпространението на рака. Лекарите казаха: „Това са ключови въпроси, на които се надяваме да отговорим с нашата продължаваща работа".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com