Емил Табаков ще дирижира Българския камерен оркестър - Добрич

1327
Емил Табаков ще дирижира Българския камерен оркестър - Добрич
Снимка: Община Добрич

На 12 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ световноизвестният български диригент и композитор ще дирижира нашия оркестър, като в програмата е включено и неговото произведение Български танци.

Емил Табаков завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалностите дирижиране при проф. Влади Симеонов, контрабас при проф. Тодор Тошев и композиция при проф. Марин Големинов. Бил е ръководител на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, главен диригент на филхармониите на София и Белград, и на симфонични оркестри в Анкара и в София. В периода 1985 – 2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. От края на 2008 до края на 2015 е последователно директор на дирекция „Музикална продукция и състави“ на БНР и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Репертоарът на Емил Табаков включва оперни и симфонични произведения от всички музикални епохи.

В световната практика няма много диригенти, които да са и същевременно композитори. Емил Табаков е автор на 11 симфонии / 7 от тях издадени на CD от английската фирма Toccata Classics и предстои издаването на още 3 /, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови произведения. Повечето от тях са написани по поръчка на Международни фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за звукозаписни компании - Naxos, Gega, Balkanton, отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и др.

Носител е на престижни национални награди в областта на музиката. Музикант на годината на БНР за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти според същия международен институт за 2012 г. През 1997 е министър на културата.

Община Добрич обявява прием на документи за процедурата "Топъл обяд"

Община град Добрич кандидатства по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма за храни...

Музикалната критика за неговите произведения: „Това е музика на контраста, на оркестровите избухвания, но и музика, която може да покори тишината с красиво оцветена звукова комбинация. Табаков обича възможностите и метаморфозите на оркестровия звук. Всяка оркестрова творба прави силно впечатление с виртуозното третиране на оркестъра. Може би това е причината за доминиращия брой оркестрови произведения в творчеството му.”

Емил Табаков за работата си като диригент / интервю за сп. „Култура“, 2021 г /: „Винаги съм мислел, че диригентът, който ръководи един състав, трябва да направи репертоара така, че максимално да запознае състава с определени композитори, които са важни в историята на музиката. А това може да стане през цялостното творчество. За мен е важно всеки един музикант от оркестъра да знае какъв е стилът на дадения композитор и как се свири той. За да знае това, трябва да познава цялостното му творчество. Така както всички свирят Бетовен, Брамс, трябва да продължат и по-нататък – Малер, Брукнер, Шостакович. Това са колосите в симфоничната музика. Те изграждат вкуса. Можеш една програма да направиш добре, друга не, но това не е изграждане на оркестъра, а съобразяване само с интереса на публиката. Ако си главен диригент, ако ръководиш един институт, трябва да мислиш как да го изградиш и така ще вдигнеш и нивото на публиката. Защото всички тези автори са трудни, не се свирят лесно. Но са стълбовете на симфоничното изкуство. Трябва да се познават от всеки музикант.“

Голяма гордост за нашите музиканти и за Община град Добрич, че диригент и съвременен композитор от такъв ранг прие поканата.

За концерта в Добрич е подготвена

Програма:

Завърши 37-ия Международен бридж фестивал в Добрич

Община град Добрич получи благодарност от СК „Дама купа“ – организаторите на тазгодишното издание на Международния бр...

Йозеф Хайдн – Дивертименто Си бемол мажор

Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто Фа мажор, К 138

Сергей Прокофиев - Мимолетности

Емил Табаков – Български танци

Заповядайте ! Билети от 16.30 ч. в деня на концерта. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com