НА ЖИВОВойната в Украйна

Енергийната криза може да доведе до ограничения за електромобилите в Европа

931

Недостигът на електричество може да удари сериозно по европейските автомобилни паркове, които през последните години активно преминават към електрически автомобили. Така Швейцария може да стане първата страна в Европа, която ще въведе ограничения за електрически превозни средства тази зима, съобщава германският вестник Der Spiegel, позовавайки се на съответна проекторезолюция.

Ако бъде приет, собствениците на зелени автомобили в Швейцария ще имат право да извършват само спешни пътувания. Списъкът от „спешни“ причини е доста широк - в случай на забрана швейцарците ще могат да карат електрически автомобили на работа, до магазин, на лекар и дори във фитнес клуб, както и в съда и към религиозни събития. Вече обаче няма да е възможно да посетят ресторанти и други заведения, същото важи и за енергоемките пътувания с електрически автомобили.

Забраната, според проекта, ще бъде въведена едва при третото ниво на недостиг на електроенергия. И така, първо властите ще ограничат температурата на водата в пералните машини до 40 градуса, ще изключат отоплението на столовете в асансьорите в курортите и ще забранят духалките за почистване на паркове. Едва след въвеждането на всички тези мерки жителите ще бъдат ограничени в свободата си да използват "акумулаторни" автомобили.

Подобни забрани могат да бъдат въведени и в други страни, където има много електромобили - в Нидерландия, Франция, Германия и Норвегия, коментират експерти. Възможни са и други мерки, като например намаляване или премахване на субсидиите за закупуване на такива превозни средства. При сегашните условия средствата могат да бъдат пренасочени към подпомагане на индустрията и закупуване на по-скъпи енергийни ресурси.

Автомобилната индустрия е изправена пред нова криза – литиева

Световните цени на лития не просто растат - те летят в стратосферата. Ако миналото лято цената на тон от този материал се колебаеше око...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Авто

Кои са най-големите страхове...
Jaguar Land Rover реализира първа...
Renault и Nissan възобновяват...
Защо познатият лост на автоматична...
Вижте кой е новият изпълнителен...
Знаете ли как да се престроите...
Турция ще доставя на Русия моторни...
И полицията пострада от манията...
BMW X7 получи фарове с кристали...
Volvo изтегля над 100 000 автомобила...
Бензин или дизел - кой двигател...
Полицаи преследваха с часове...

Последни новини