НА ЖИВОВойната в Украйна

Енергийният министър: С пускането на интерконектора България прави голяма стъпка напред

1419

Днес България прави голяма стъпка напред с пускането на интерконектора. Това коментира  служебният министър на енергетиката Росен Христов в "Тази събота" по бТВ.

"Това за съжаление не решава всички проблеми. Тази инфраструктура е много важна, тъй като позволява много по-големи количества газ да бъдат доставяни от Азербайджан", коментира Росен Христов. Той обясни, че 3 млрд. кубични метра могат да минат на година през този тръбопровод. "Това е почти цялата консумация на България. Ние сме договорили 1 млрд. Продължаваме разговори с колегите от Азербайджан. За момента сме поискали между 300 и 500 млн. кубични метра допълнително. Те имат технически ограничения в производството. Може би такива доставки ще успеем да договорим за догодина", добави още Христов. 

Още: Интерконекторът получи разрешение за пренос на природен газ

Според него инфраструктурата е изключително важна, тъй като газ може да бъде доставен само по тръбопроводи. "Тръбопроводът Гърция - България е изключително важен, защото това ни позволява да разнообразим доставките", смята той.

По думите му с интерконектор, ако намерим доставчици на тръбен газ през Гърция, си решаваме проблемите. 

"За ноември планираме цена в подобен порядък като тази за октомври", обясни министърът. Според него цената ще бъде задържана под 250 лв. и през ноември. Стана ясно, че ще се направи стрес тест на интерконектора и ако трябва, ще бъде засилена охраната му. 

Той отговори и на въпрос дали присъствието на европейски лидери на официалната церемония по откриване на интерконектора е знак към Русия за диверсификация. "Със сигурност. То не е само знак, то е твърдо изказване, че Европа, включително и България, вървим към алтернативни източници така, че да сме независими от Русия в случая. Идеята е, че когато имаш много алтернативни доставчици, не си зависим от нито един от тях", коментира той.

Министърът отговори и на въпрос дали слагаме точка на преговорите с "Газпром". "Не, там поддържаме политиката на отворени врати, изпратили сме нашите искания. За момента нямаме отговор, но това на нас ни позволява да сме изправна страна по договора", добави енергийният министър. 

Още: Урсула фон дер Лайен кацна в София за откриването на газовата връзка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ПП внася декларация в НС заради...
Тошко Йорданов: В кварталите...
Дончев: Единият вариант е силна...
Пеканов: България продължава...
Симеон Славчев: Президентът...
Гълъб Донев свиква среща по темата...
Росен Желязков: Има две важни...
Кирил Петков: Европейски лидери...
Атанасова: Бащата на Кирил Петков...
И ние можем да си наречем кабинета...
Владислав Горанов обърка Конституцията...
Минчев: БСП се върна в лагера на...

Последни новини