НА ЖИВОВойната в Украйна

Ердоган даде сигнал за нова военна операция в Сирия

799

Турция е решена да унищожи Кюрдската работническа партия (ПКК), докато последният терорист на групировката не бъде неутрализиран. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

"Терористичната организация, която претърпя големи загуби в операциите, които проведохме по южните ни граници, показа мръсното си лице, като проля кръвта на невинни с минометни атаки. Повтарям още веднъж обета, който дадохме да унищожим терористичната организация, която уби нашето 5-годишно чедо и нашата 22-годишна учителка в Каркамъш,“ заяви Ердоган след заседание на правителството под негово ръководство.

Изявлението на държавния глава е сигнал за нова операция на турската армия в Сирия и Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските Сили за защита на народа (СЗН), които според Анкара представляват две разклонения на една и съща терористична групировка.

Миналата седмица турското граничното селище Каркамъш бе подложено на минометен обстрел, който според турските източници е бил извършен от СЗН. Учителка на 22 години и едно 5 годишно детенце загинаха. Ердоган тогава още обяви, че Турция ще отмъсти за жертвите.

“На местата, където извършваме трансгранични операции, никой от нашите братя не трябва да се притеснява. Ние не дискриминираме въз основа на нечий произход, вяра, секта или склонност. Всяка стъпка, която предприемаме има за цел да изградим по-добро бъдеще за всички. Тези, които идват от хиляди километри и палят навсякъде, без да правят разлика между терористи и невинни, трябва да уважават тази чувствителност на Турция. Ние не сме отговорни пред никого, както и не търсим разрешение от никого. Няма да толерираме лицемерието на онези, които подкрепят терористична организация”, заяви Ердоган, пише БТА.

Той акцентира върху развитието на отношенията с Русия и Украйна „Опитваме се да сведем до минимум последиците от кризата в нашия регион с лидерите на Русия и Украйна, понякога лице в лице, а понякога и по телефона. Проведохме поредица телефонни разговори миналата седмица. Удължихме доставката на зърно, която бе достигнала етапа на блокаж, с още 120 дни. Нашата цел е да стигнем до точка на всеобхватно прекратяване на огъня и мирно споразумение, за да поддържаме нормални контакти, посочи Ердоган.

ОЩЕ: Ердоган допуска помирение със Сирия по модела с Египет

Ердоган: Въздушната операция в Сирия е само началото

Въздушната операция на Турция в Северен Ирак и Сирия за прочистване на районите от терористи е "само началото". Това заяви президентът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Жертвите в Турция и Сирия минаха...
Откриха дарителска сметка за...
И Путин предложи помощ на Ердоган...
Спасиха 5-годишно момиче в Турция...
СЗО се задейства в Турция и Сирия,...
Иранският аятолах обяви, че помилва...
Продажбите на нови автомобили...
Южна Корея съобщи за севернокорейски...
В земетресението загина сестрата...
Защо и къде станаха земетресенията...
Ново земетресение с над 7 по Рихтер...
След земетресението: Взривове...

Последни новини