НА ЖИВОВойната в Украйна

ЕС е близо до споразумение за таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел

1294

Дипломати съобщиха, че държавите-членки на Европейския съюз са близо до постигането на споразумение за ограничаване на цената на руския нефт до 60 долара за барел. Остава само Полша да даде окончателното си съгласие, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС

От понеделник Европа ще започне да налага ембарго върху доставките на руски суров петрол, така че горната граница на цените ще се прилага за нефта, изнасян по море от Москва до пристанища по целия свят. Ще бъдат предприети мерки, за да се попречи на танкерите да превозват руски нефт, продаван на цена над тази, например като се откаже на британските застрахователи и застрахователите от ЕС да застраховат кораби и превози.

ЕС вече беше постигнал съгласие с Вашингтон относно необходимостта от ограничаване на цената, която западните клиенти плащат за руския петрол, за да се предотврати възможността Москва да се възползва от повишаването на цените, предизвикано от собствената ѝ война в Украйна. Европейската комисия беше предложила тавана заедно със заповед, че ако пазарната цена на нефта падне под 60 долара, тогава таванът ще бъде намален, докато стане с 5% по-ниска от пазарния.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Цената на Urals Crude, основният сорт, продаван от Русия, е нестабилна, но се търгуваше на нива от около 65 долара за барел, докато посланиците на ЕС се срещаха, за да обсъдят нивото на тавана.

Но Полша, която е силен поддръжник на съседката си Украйна в битката срещу силите на Кремъл, държеше на по-ниска сума, която според съобщенията се доближава до едва 30 долара за барел. Докато разговорите продължаваха в Брюксел, дипломати от няколко държави-членки заявиха, че Полша не се е противопоставила изрично на решението за 60 долара, и заявиха, че очакват скорошно споразумение.

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че всеки опит на Запада да ограничи цената на руския нефт ще има "тежки последици" за световните пазари. Но Вашингтон и няколко негови съюзници - Групата на седемте големи индустриални демокрации, ЕС и Австралия, обещаха да продължат. Министрите на петрола от групата на производителите на петрол ОПЕК+ ще се срещнат във Виена в неделя.

Ще наложи ли Западът таван на цената за руския петрол от 60 долара за барел?

Държавите от Европейския съюз обсъждат налагане на таван на цената на руския суров петрол в размер на 60 долара за барел. Според запозн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Известен със скъперничеството...
Крал Чарлз III иска Хари и Меган...
„Спайс гърлс” се събират за коронацията...
Борис Джонсън твърди, че Путин...
"Предупреждавахме ви“: Съветник...
Години затвор грозят руска тийнейджърка,...
Ракета удари жилищна сграда в...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.01....
Нерви от стомана: Украински боец...
Трима души са загинали при руски...
16-годишен намушка фатално тийнейджърка...
Над 40% от територията на Украйна...

Последни новини