НА ЖИВОВойната в Украйна

ЕС е все по-близо да наложи ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел

1233

Страните членки на Европейския съюз започват да се обединяват около план за ограничаване на цената на руския суров петрол до 60 долара за барел. Това е последният им опит да постигнат споразумение преди крайния срок 5 декември, когато влиза в сила забраната за вноса на петрол от Русия, пише Bloomberg.

Агенцията цитира свои източници, според които 60-доларовият таван среща все по-голяма подкрепа. Същото пише на 1 декември и „Уолстрийт Джърнъл“, потвърждавайки цената, която Европейската комисия е предложила на 27-те държави.

Припомняме, че Полша и Прибалтийските републики пожелаха първоначално по-нисък таван - 30 долара за барел, а същото заяви и украинският президент Володимир Зеленски. Преди седмица се съобщаваше, че Комисията е предложила цена в рамките на 65-70 долара, която е близо до тази, предвидена от Г-7 и от САЩ.

Блокът също така разглежда механизъм, който би позволил редовни оценки и евентуални корекции на ценовия таван на всеки два месеца от средата на януари 2023 г., пише днес Bloomberg. Два източника твърдят, че трябва да има споразумение, според което всяко бъдещо преразглеждане на горната граница да я остави поне 5% под средните пазарни цени. Не са обявени обаче повече подробности.

Сумата от 60 долара все пак ще бъде по-висока от тази, на която сега се търгуват водещите барели на Русия. Според Argus Media - една от водещите компании за определяне на цените на пазара, този месец цената на водещия сорт на страната "Уралс" е спаднала до едва 50 долара за барел в ключовите западни терминали за износ в Балтийско и Черно море.

Целта на ценовия таван е да се запази потокът от руски петрол, за да се избегне скок на цените в световен мащаб, като същевременно се ограничат приходите на Москва.

Всяко споразумение на ниво ЕС ще изисква подкрепата на всички държави членки, както и на Групата на седемте. Според един от източниците на агенцията - сумата от 60 долара влиза в обхвата на приемливото за Г-7.

Полша иска плаващ ценови таван на газа в ЕС

Полша смята, че максималната цена на природния газ в Европейския съюз трябва да бъде плаваща. Това заяви пред журналисти министърът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Какво мислят инвеститорите за...
Какви заплати получават топ банкерите...
Какво става с ядреното гориво...
Цената на руския бензин и руския...
"Газпром" крие колко лошо стана...
МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...

Последни новини