ЕС има нужди от реформи, обединиха се български евродепутати

1340
ЕС има нужди от реформи, обединиха се български евродепутати
Снимка: Actualno/Тодор Беленски

Сериозни реформи са необходими в Европейския съюз, а България трябва да бъде равностоен участник в тях. Около тази теза се участниците в дискусия "Към изборите за ЕП 2019: ще успеят ли европейските политически партии да адресират приоритетите на гражданите и техните идеи за бъдещето на ЕС", която се проведе в Дома на Европа в София.

“Европейските избори през май ще определят не просто състава на европейските институции за следващите 5 години, а бъдещето на Европа за десетилетия напред. Европа не е съвършена, но е най-добрият инструмент, който можем да имаме за справяне с проблеми като тероризъм, миграция, социални неравенства, подобряване стандарта на живот. Защото нито една държава в Европа не е способна сама да спре терористите и хората от Сирия и Африка, които искат да дойдат тук. Ако следващият европейски парламент е изпълнен с политици като Найджъл Фарадж, разговорът за бъдещето на Европа ще е бил напразен. Европейската идея ще е застрашена", заяви във видеообръщение евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел.

Бъдещето на кохезионната политика на ЕС

Бъдещето на кохезионната политика на ЕС - това е темата на гражданския дебат, който ще се проведе в Зала 3 на Тракийския университет на...

Тя посочи още, че България е с около 40 процента по-богата от страните в Западните Балкани и това до голяма степен се дължи на членството ни в ЕС. Има много хора, които считат, че вече няма нужда от обединена Европа, а правилата и са безсмислени и трябва да ги изхвърлим. Но това което различава европейската идея от другите, които се провалиха и доведоха до милиони жертви е, че тя има истински основи.

Следващият участник в дискусията Светослав Малинов от ЕНП/Реформатоски блок заяви, че по време на предизборната кампания за евроизборите, проевропейските сили ясно трябва да дефинират ясно целите си, по отношение на развитието на Европа. "Винаги съм бил категоричен привърженик акцентът да се сложи върху върховенството на правото, обща прокуратура и да се направи много силна обща европейска мрежа за борба с корупцията, каза той. Много държа на общата охрана на границите на ЕС и общ отбранителен капацитет", допълни той.

Малинов направи прогноза, че в следващия Европейски парламент преднина ще има дясноцентристкото крило. В Европа не се говори за стабилност, говори се за реформи и растеж, подчерта той. Това е позитивно за Европа, но води до опасност държави като България да изостанат, твърди той. По думите на Малинов този проблем може да се реши, ако българските политици да положат всички усилия за реформи в страната.

Георги Пирински от ПЕС/БСП изрази мнение, трябва да се търси съчетаване между пазар, който да генерира стимули за растеж и по-голяма заетост, и политика, която да ограничава нарастващи неравенства във всяко отношение. По думите му сегашният състав на Европейската комисия е своеобразен длъжник на европейските граждани, защото не е представил визия за развитието на съюза след 20 години. "Ние трябва да развием собствената си страна, икономика, общество така както гражданите очакват, като заявяваме и националната си позиция участвайки в органите на ЕС и в посока на социален съюз", коментира Пирински.

"Безспорно тези избори ще бъдат много важни. Започват нови дебати в Европа за това какъв трябва да е Съюзът", коментира представителят на ВМРО Ангел Джамбазки. "ЕС има нужда от промяна. Ние трябва да спрем да гледаме на него като на нещо външно. Ние сме европейци, част сме от този съюз, и трябва да имаме ясна позиция по процесите, които текат в него. Трябва да формулираме нашите национални позиции и да ги защитаваме", категоричен беше той.

Изказване на Реджеп Ердоган породи напрежение с ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган отправи предупреждение, че страната му ще продължи да защитава интересите си, дори и да се наложи да ...

Сегашното управление на ЕС носи политическа отговорност за цунамито, което създадоха по мигрантската криза. Те отвориха кутията на Пандора, която не могат и не знаят как да затворят, коментира той.

Джамбазки подчерта важността Македония да бъде част от ЕС и НАТО колкото се може по-бързо, защото само това ще защити нейната териториална цялост. Българският национален интерес е да нямаме граница между Охрид и Черно море, трябва да подкрепяме нашите братя там, да се противопоставим на антибългарската пропаганда, която върви, заяви Джамбазки.

На въпрос на Actualno.com какви трябва да бъдат приоритетите за реформи в ЕС, които да защитават и българските национални интереси, той посочи, че ЕК трябва да се върне към административната си роля, а не да взема политически решения.

“Комисията трябва да се върне, там където трябваше да бъде. Нейната цел е да бъде изпълнителен, административен орган, а не правителство. Напоследък Тимерманс, Юнкер и компания се държат като политически лица и вземат политически решения, а това не е тяхна работа. Еврокомисарят се избира от Европарламента, а не пряко от гражданите. Политическата тежест трябва да си остане в Съвета на ЕС.

Трябва да се ограничат регулациите и регламентите, които прави Комисията. На моменти  ми се струва, че ги правят, само за да имат някаква работа. ЕС трябва да бъде на суверенните държави, които решават помежду си какво е добро за тях. Трябва да бъдат уважавани националните традиции, включително и в семейните ценности, а не да бъдат налагани модели, които не са привички за съответната национална култура. Това поражда евроскептицизъм и то напълно основателно. Реформите трябва да бъдат по-малко, но ефективни”, завърши отговорът си Джамбазки.

Проф. Александър Маринов: ЕС налага двоен стандарт

Двойният стандарт, проявяван от Запада и ЕС, става заразителен и се превръща в норма за поведение у нас. Това каза за „Фокус&ldqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика