ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период

914
ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период
Снимка: EbS

ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период 2021-2017 г. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на откриването на двудневната „Цифрова асамблея 2018“.

„Цифровата промяна е определящият нашето време процес. Европейската комисия извървя дълъг път, но остава още. Вече имаме своите цифрови истории на успеха, например, отпадането на таксите за роуминг. Само за миналата година броят на телефонните обаждания се е удвоил, благодарение на което хората се чувстват като у дома си. Преносимостта на данните позволява на нашите граждани да имат достъп до своя абонамент за услуги, където и да се намират в Европа. Днес всички имаме регламент, според който личните данни на гражданите са защитени на най-високо ниво“, каза Габриел и добави, че се гордее с това, че заедно с екипа си ще има 9 млрд. евро през следващия програмен период, за да отправят силен сигнал до гражданите колко важни са техните умения и, за да се върнем на лидерската карта в областта на суперкомпютрите.

Борисов: Технологиите се развиват, но контролът и управлението трябва да останат у човека

Технологиите се развиват, но контролът и управлението трябва да останат у човека. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по вре...

Тя подчерта, че също така, че трябва да се помисли и за селските райони, които по думите ѝ трябва да се развиват заедно с градските. Комисарят добави, че цифровата трансформация ни дава шанс да покажем колко сме креативни и иновативни, но също така ни изправя и пред различни предизвикателства.

Габриел подчерта, че днес е и официалният старт на цифровата програма за Западните Балкани и посочи, че „Дигиталната асамблея“ е най-голямото и ключово събитие за ЕС и уточни че преди месец в София лидерите в региона и на ЕС са подписали декларация за подкрепа и така са дали ясна заявка за дългосрочен ангажимент. Тя допълни, че проблемите са набелязани и вече може да бъдат дискутирани конкретните проекти – киберсигурността, дигитални и информационни хъбове, суперкомпютри, развитие на дигиталните умения и др.

От своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че след Естонското председателство проблемите и насоките, в които трябва да се работи са ясни и са поставени на масата.

„Става въпрос за свободното движение на данни, намаляването на цените за роуминг услугите в държаните от Западните Балкани и др. И неслучайно рамката, която се предвижда за дигиталните технологии от ЕС, е около 9 млрд. евро и показва, че това е приоритет за Съюза“, каза още Московски.

Мария Габриел обсъжда дигиталната трансформация на Европа на форум в София

На 4 юни от 09:30ч. в Резиденция Бояна в София европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще открие...

Мария Габриел добави, че пътна карта за намаляване цените на роуминга е факт и още от това лято ще започнат да се прилагат заложените в картата мерки. Тя подчерта, че първоначално те ще касаят прозрачността в Западните Балкани и добави, че сега съществува регионално споразумение. Габриел обяви, че от юли 2019 ще бъдат намалени цените на данните на 70 цента за мегабайт и ще се продължи с плавното намаляване и на таксите за разговори.

Стана ясно още, че се работи и по въвеждането на 5G, на което е дадено началото с Кодекса за електронните съобщения и ключовият момент тук са радиочестотния спектър. Пътят който обаче трябва да извървим заедно с други Европейски държави е дълъг. Очаква се до края на 2020 г. страните-членки трябва да имат координирано управление на радио-честотния спектър включително и на двете радиочестотни вълни, които са пионерските вълни за 5 G, каза еврокомисарят.

„Относно радио честотния спектър и неговото управление например сме назад, но полагаме усилия това да стане факт скоро и да достигнем държави като Финландия, Австрия Холандия и др.“, добави транспортният министър Ивайло Московски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа