ЕС предлага осми пакет от санкции срещу Русия

2252
ЕС предлага осми пакет от санкции срещу Русия
Снимка: iStock

ЕС предложи днес нов пакет от "остри санкции" срещу Русия заради "ескалацията" на войната в Украйна, включително и ограничаване на цените на нефта.

"Миналата седмица Русия ескалира нахлуването в Украйна до ново ниво. Фалшивите референдуми, организирани в териториите, които Русия е окупирала, са незаконен опит за заграбване на земя и за промяна на международните граници със сила", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел. Тя беше придружена от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Частичната мобилизация и заплахата на Владимир Путин да използва ядрени оръжия са по-нататъшни стъпки по пътя на ескалацията, каза тя и добави, че "ние сме решени да накараме Кремъл да плати за тази нова ескалация".

ЕК предложи нови санкции срещу Русия (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи пореден кръг от санкции срещу Русия - осми подред, който ще предста...

Осмият пакет от санкции включва нови списъци на физически лица и допълнителни ограничения върху търговията, като например забрана за внос на руски продукти на годишна стойност 7 млрд. евро и забрана за износ на продукти на авиационната и химическата промишленост, каза Фон дер Лайен. "Тези нови забрани за износ допълнително ще отслабят икономическата база на Русия и ще капацитета ѝ за модернизация", добави тя.

Следете развитието на войната в Украйна тук

В проекта се предлагат и допълнителни забрани за предоставяне на европейски услуги в Русия, както и забрана за участие на граждани на ЕС в управителните органи на руски държавни предприятия. "Русия не бива да се възползва от европейските знания и опит", заяви Фон дер Лайен.

Според нея, новият пакет поставя също така "правната основа" за ограничаване на цените на руския нефт за трети страни, договорено по-рано от държавите от Г-7. Тя заяви, че въпреки че от 5 декември ЕС е забранил вноса на руски суров петрол по море в ЕС, някои развиващи се държави все още се нуждаят от доставки на руски петрол на ниски цени. "Този таван ще спомогне за намаляване на приходите на Русия и за запазване на стабилността на световните енергийни пазари", заяви председателят на Европейската комисия.

Европейският съюз с нови санкции срещу Русия

На извънредна среща в Ню Йорк външните министри на страните от Европейския съюз се споразумяха за нов пакет санкции срещу Русия и доста...

Борел обясни, че блокът ще добави нови позиции в списъка си с индивидуални санкции, насочени към онези, които са отговорни за мобилизацията на над 300 000 руски граждани, както и за организирането на референдуми в украинските области Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

В списъка ще бъдат включени "марионетните руски власти" в четирите украински региона, както и високопоставени служители на руското министерство на отбраната, заяви Борел.

Санкциите ще засегнат и "онези, които подкрепят руските въоръжени сили, като предоставят армейско оборудване и оръжия, включително ракети и изтребители, или участват в набирането на тези 300 000 души", добави той.

От началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари санкциите на ЕС са насочени, наред с другото, срещу руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, забраниха вноса на руско злато, петрол и въглища и износа на луксозни стоки и високотехнологични технологии, както и изключиха руските и беларуските банки от международната платежна система SWIFT. , Анадолска агенция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа