ЕС работи: За да не съсипем планетата, трябва усилие далеч извън найлоновите торбички

5172
ЕС работи: За да не съсипем планетата, трябва усилие далеч извън найлоновите торбички
Снимка: Община Банско

Човекът е на практика единственото същество на тази планета, което поставя под риск съществуването ѝ с поведението си и начина на живот. Това заключение направи евродепутатът Петър Витанов, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент (ЕП). Той беше един от участниците в специалното видеоателие "Бъдещето - работа и живот в зелено". То е част от проекта EU COOLтура, с автор и изпълнител Българско училище за политика "Димитър Паница". Проектът "EU COOLтура" е финансиран от ЕС по Многогодишната работна програма на Европейския парламент за отпускане на безвъзмездни средства в областта на комуникацията за периода 2020 – 2021 г. Медийни партньори са Actualno.com и Expert.bg.

Над 90% от загубата на биологичното разнообразие се дължи на добива на земни ресурси, посочи Витанов размерите на проблема „човешка дейност“.“Само за производството на 1 чифт дънки са необходими 15 хил. литра вода. Всяка година в световен мащаб се произвеждат 100 млрд. дрехи, като половината от тях са памучни - направете си сметка за какъв добив става дума, за какво изразходване“, даде още един пример той.

EU COOLтура: Да опазим кокошката, която снася златните яйца – живот и работа в зелено

Зеленото е на мода, но то не е просто мода, а живот. Животът на всички ни. Макар в България това да не е сред най-водещите теми, в Евро...

Какво прави ЕС по въпроса? Г-н Витанов посочи, че амбицията на Съюза е всички пари, които се харчат по европрограми и фондове, да допринасят и за утвърждаване на кръговата икономика. За да се случи това, следва да има мисъл за повторна употреба в следните направления специално що се отнася до производството на текстилни продукти – материалите, които се използват, ресурсите, които са необходими за производството и вредните емисии, които се отделят в процеса на производство.

"ЕС тепърва ще подкрепя и ще създава инструменти в тази посока. Ще се заделят огромна част от средствата по проекти, за да се следва този "зелен" икономически модел", подчерта Витанов. И добави, че тепърва ще се представят законодателни промени, които да дадат възможност текстилните продукти да бъдат ползвани по няколко пъти. А след като влезе в сила забрана за използване на найлонови торбички, пликчета и прибори за еднократна употреба (от 3 юли, 2021 година), регулаторите в отделните страни-членки, включително България, ще налагат глоби.

А докъде би трябвало да стигнем? За пример Витанов даде слона – едно от най-големите животни на планетата. Слонът изяжда огромно количество храна, но преминава и огромни количества километри. "И ние си мислим, че той унищожава почвата, а той прави точно обратното - разнася семена на стотици километри. Това идва като пример, че всеки един организъм има място в този кръг", подчерта Витанов.

Още: Със зеленото разбираш, че не ти трябва да купуваш толкова много

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com