НА ЖИВОВойната в Украйна

ЕС разкри трансгранична данъчна измама за 2,2 млрд. евро, действала в почти всички държави членки

1636

Европейската прокуратура е разкрила сложна данъчна измама с ДДС на стойност 2,2 млрд. евро, заради която са извършени полицейски акции в 14 държави, включително Франция, Германия, Гърция, Испания и Румъния, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В схемата, "която се смята за най-голямата въртележка на ДДС, разследвана някога в ЕС", са участвали над 600 души, съобщи прокуратурата. Прокурорите са разкрили мрежа, действаща в почти всички 27 държави членки на ЕС и извън тях - в Албания, Великобритания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства и Съединените щати.

Разследването е започнало преди 18 месеца, когато прокуратурата е призована да помогне на властите в Португалия да разгледат първоначално изглеждащия като малък случай. Става дума за дружество в португалския град Коимбра, което продава мобилни телефони и други електронни устройства и за което има подозрения, че избягва да плаща данък върху добавената стойност (ДДС).

Европейската прокуратура впоследствие е открила мащабна схема за измама. В нея са участвали "няколко висококвалифицирани организирани престъпни групи", "всяка от които има специфични роли в цялостната схема", заяви прокуратурата.

ОЩЕ: Новите климатични правила на Байдън ще струват на бизнеса в САЩ 604 млрд. долара 

Тя подчерта "изключителната сложност на веригата от компании" и добави, че са идентифицирани около 9000 компании. Много от тях външно изглеждат като обикновени доставчици на електронни устройства и претендират за възстановяване на ДДС, но други, които продават онлайн, прехвърлят приходите си в офшорни зони, преди да изчезнат. За други се твърди, че са изпирали парите.

Акциите, извършени днес, се състояха в Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. Те последваха акции, извършени през октомври в Чехия, Унгария, Италия, Нидерландия, Словакия и Швеция.

Според оценки на Европол измамите с ДДС са най-доходоносните престъпления в ЕС, като годишно се отклоняват около 50 милиарда евро, предназначени за държавната хазна.

Главният прокурор на Европейската прокуратура заяви, че без нейната служба, която започна работа през 2021 г., трансграничното разследване за разкриването на схемата, "вероятно никога нямаше да се състои".

ОЩЕ: EК планира промени в данъчното облагане на предприятията в ЕС

Будапеща очаква ЕС да отблокира средства през следващия месец

Унгария очаква Брюксел да освободи замразените средства за възстановяване от ковид пандемията следващия месец и да ги отпусне през 2023...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Австрия слага край на контрола...
Ще отиде ли Зеленски на срещата...
Земетресенията в Турция са усетени...
Милиарди евро: Норвегия започва...
14 украински деца, държани в дом...
Мъск сподели руска пропаганда...
Десетки хиляди здравни работници...
Фон дер Лайен: Вече е на път помощта...
Руският патриарх Кирил е работил...
Седем деца и майка им загинаха...
Европейските лидери са готови...
Първият танк Leopard 2 от Канада...

Последни новини