ЕС: Twitter и Facebook да спазват правилата

1647
ЕС: Twitter и Facebook да спазват правилата
Снимка: iStock/Guliver

Комисарят по правосъдието на Европейския съюз Дидие Рейндерс ще пътува до Ирландия, за да се срещне с ръководителите на Twitter и собственика на Facebook Meta и да им напомни за техните отговорности съгласно правилата на ЕС.

Източници от кабинета на Рейндерс съобщиха за АФП, че той ще бъде в Дъблин в четвъртък и петък и ще се срещне както с представители на големите технологични компании, така и с ирландски официални лица, включително с министъра на правосъдието Хелън Макенти, предава БГНЕС.

Илон Мъск внезапно затвори офисите на Twitter до понеделник

Офисите на Twitter внезапно затвориха в четвъртък, тъй като стотици служители отказаха да продължат да работят заради новата визия на И...

Операциите на социалните медийни гиганти в ЕС са базирани в Ирландия и Брюксел се опасява, че вълната от съкращения ще подкопае стандартите им за модериране на съдържанието и защита на данните.

Twitter беше поет от милиардера и технологичен предприемач Илон Мъск, който вече уволни около половината от 7500-те служители на фирмата, включително много от тези, които са натоварени с борбата с дезинформацията.

Междувременно Мета, където се намира социалната медия на основателя Марк Зукърбърг Facebook, заяви, че планира да съкрати повече от 11 000 служители на фона на спада в рекламата.

Съгласно правилата на ЕС за защита на данните и новия Закон за цифровите услуги (DSA) фирмите, обслужващи европейските потребители на интернет, трябва да отговарят на строги стандарти по отношение на опасното съдържание, защитата на личните данни и прозрачността на алгоритмите си.

Politico: ЕС готви удар срещу Facebook за злоупотреба с господстващо положение

Антитръстовите органи на ЕС се готвят да изпратят на Facebook списък с обвинения за злоупотреби в нарушаване на конкуренцията. Става въ...

Но в Брюксел има опасения, че либертарианската позиция на Мъск за свободата на словото - и съкращаването на персонала на Twitter - ще подкопае усилията за борба с пропагандата, речта на омразата и тормоза. 

Рейндерс ще изрази загриженост и пред ирландското правителство, което се стреми да осигури благоприятна среда за технологичните гиганти като ключова част от икономическата си стратегия. Той ще засегне най-вече въпроса за отказа на Ирландия да сътрудничи на новата Европейска прокуратура.

Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши изпрати писмо до Комисията, в което се оплаква от отказа на Ирландия да удовлетвори всички искания за съдебно сътрудничество, отправени от нейните служби.

Европейската прокуратура е призната от 22 от 27-те държави - членки на ЕС, без Ирландия, и не е успяла да се справи с усилията си да разследва шест трансгранични случая, в които е замесена страната. 

Зукърбърг съкращава 11 000 служители на Meta

Meta - компанията, която е собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram - ще уволни 11 000 служители, или около 13% от глоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Vivacom със селекция от исторически филми в EON Видеотека за 3 март

Рекорден брой проекти в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Vivacom предоставя свободен достъп до хитовото съдържание на НВО за клиентите на EON

Vivacom разширява покритието на 5G високоскоростен интернет за дома в 7 града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide