НА ЖИВОВойната в Украйна

ЕС търси повече доставки на природен газ от Нигерия

2791

Европейският съюз, който се стреми да намали зависимостта си от Русия, изрази желание да увеличи доставките на природен газ от Нигерия, съобщи турската агенция Anadolu.

Малам Меле Киари, генерален мениджър на Нигерийската национална петролна корпорация (NNPC), се срещна с представители на държавите-членки на ЕС в столицата Абуджа.

Представителят на ЕС за Нигерия Самуела Изопи, изтъквайки, че ЕС иска да доставя природен газ от Нигерия, каза: „Ние сме не само големи клиенти за Нигерия, но и големи партньори в нефтения и газовия сектор, защото някои от компаниите, които работят с вас са от Европа. Така че споделяме едни и същи интереси и едни и същи цели."

Управляващият директор на NNPC Малам Киари също каза, че Нигерия желае да увеличи доставките на природен газ на световния пазар.

Нигерия, богатата на нефт и газ африканска страна, е четвъртият по големина доставчик на втечнен природен газ за Европа. Най-малко 40 процента от природния газ в Нигерия в момента се изнася за Европа.

Нигерия е 8-ата страна с най-големи петролни запаси в света и на 6-то място по износ на петрол. С доказаните си петролни запаси от приблизително 37 милиарда барела, тя притежава 3,1% от световните запаси.

Посочва се, че повече от 1,5 милиона барела суров петрол могат да се произвеждат дневно в петролните находища на страната, но поне 500 хиляди барела капацитет не могат да бъдат използвани поради инциденти като саботаж от въоръжени групировки, конфликти и отвличания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Лукашенко пристигна на височайша...
ООН предупреждава за рекордни...
Израел атакува ивицата Газа...
12 деца починаха от мистериозна...
Над 1000 жертви на холера в Малави...
Инвестиции за милиарди и железопътни...
Марокански източник опровергава...
"Вагнер" с огромни печалби от...
Mомче застреля друго дете заради...
Висш командир на "Ислямска държава"...
Мъж на три съпруги от Пакистан...
САЩ и Япония с общи действия срещу...

Последни новини