НА ЖИВОВойната в Украйна

ЕС вкарва в черния списък руски банки и медии чрез деветия пакет санкции

1820

Европейската комисия е представила пред държавите членки на ЕС документ под формата на чернова, в който се описва деветият пакет от санкции срещу Русия заради агресивната ѝ война в Украйна. Това съобщи кореспондентът на радио „Свободна Европа“ в Брюксел – Рикард Йозвиак, в профила си в Twitter.

Той цитира предварителния документ, който съдържа 180 точки, включително санкции срещу банки, медии и технологии. Не се съобщават повече детайли, ЕК не е обявила официално плановете си, но се знае, че пакетът може потенциално да бъде договорен на срещата на финансовите министри от ЕС на 12 декември.

Йозвиак добавя любопитна информация – че Беларус не е включена в деветия пакет от санкции, въпреки че президентът Александър Лукашенко е на страната на Владимир Путин.

Информацията бе потвърдена и от Politico. Няколко дипломати казват пред брюкселското издание, че очакват приемането на пакета "сравнително бързо".

Най-активните страни, подтикващи ЕК по-бързо да предложи поредния пакет от наказателни мерки срещу Москва, са Естония, Литва и Полша. В общо свое изявление трите страни одобриха наложения таван на цената на руския петрол – 60 долара за барел, и призоваха ЕС да забърза подготовката на новите санкции.

„Трябва да продължим да осигуряваме подкрепа за Украйна, като прекъснем възможността на Русия да финансира тази война“, написа външният министър на Естония – Урмас Рейнсалу, в публикация в Twitter.

ОЩЕ: Пет години затвор и глоба за нарушаване на санкциите на ЕС предлага ЕК

Ще се самоубие ли Запада с тавана за цената на руския петрол или Путин ще бъде натикан в ъгъла?

На 5 декември страните от Г-7 трябва да наложат таван на цената на петролните продукти, доставяни по море от Русия, припомня The Nation...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Украинският Генщаб: 300 вагнеровци...
Заради големите загуби на ЧВК...
Украйна поиска от съюзниците...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.01....
Израелски дипломат: Израел помага...
Украински войник спаси питон,...
Животът на руснаците в окопите...
Украйна обяви колко изтребителя...
Стана ясно кой е новият президент...
Мащабна испанска операция залови...
Посегателства срещу дипломатически...
На балотаж: Петър Павел ли ще е...

Последни новини