Ето как да разбереш, че кучето е в депресия

3678
Ето как да разбереш, че кучето е в депресия
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Кучетата са способни на далеч по-голям набор от емоции, отколкото повечето собственици са си представяли - и това може дори да стигне и до кучешка версия на депресията. Ако мислите, че вашето куче се чувства неспокойно, разберете как да го поддържате емоционално и психически здраво и щастливо.

Може да ви изненада да научите, че кучетата могат да страдат от тип депресия - и още повече, че може да е по-често в дългите тъмни зимни месеци.

Дистанцирани - Кучето може да има намален ентусиазъм за упражнения или игри или да се дистанцира от нещата, на които обикновено се радва.

Летаргични - те могат да спят повече от обикновено

Загуба на апетит- те могат да загубят интерес към храната или да имат промени в начина на хранене

Невъзможност за успокояване - кучето може да изглежда неспокойно, да не спи добре или дълбоко или други промени в моделите на сън

Промени в поведението - същите състояния на настроението, които могат да се представят като явна депресия на кучето, могат да се проявят и като други проблеми в зависимост от личността на кучето. Те могат да включват дъвчене, опити за ескапология, повишена реактивност, загуба на тоалетна тренировка и дори агресия. 

Какво трябва да направя за депресията на кучето?

Разпознаването на проблема е първата стъпка към решаването му. След това направете кучешка оценка на психичното здраве на вашето куче:

Не правете тези неща с кучето си

Кучетата са много интелигентни същества. Но ние сякаш често забравяме за това, отнасяйки се към тях не особено отговорно. И понякога яд...

•             Променило ли се е нещо в живота, средата или социалната група на вашето куче?

•             Получава ли кучето ви толкова упражнения и стимулация, колкото обикновено?

•             Получава ли вашето куче правилния вид упражнения и стимулация, за да му осигурят изход от депресивното състояние и да прави нещата, които обича?

•             Получава ли кучето ви толкова контакти с вас, колкото обикновено?

•             Прекарвате ли достатъчно качествено време с кучето си? Това може да са упражнения, игри, обучение, кучешки спорт или просто да се разхождате заедно.

Защо кучетата размахват опашката си - отговорът ще ви изненада

Според общоприетото схващане размахването на опашката на кучето доказва, че то се чувства добре. Но това невинаги не е така.  В д...

•             Отегчено ли е вашето куче? Можете ли да облекчите това с допълнителна разходка, кратки тренировки през целия ден, случайни игри, интерактивни играчки и т.н.?

•             Има ли кучето ви други поведенчески проблеми - особено страхове и фобии, които може да са по-разпространени по някаква причина?

След като направите тази проверка, трябва да имате ясна представа за това дали вашето куче се нуждае от вас, за да му повдигнете настроението - и да намерите начини да направите това. Ако не можете да направите промените (например в случай на домашни премествания и т.н.), имайте предвид, че вашето куче се бори и му дайте повече внимание от обикновено и много забавни неща, които трябва да направите, за да го разсеете и да го подкрепите чрез промените.

Ако настроението или поведението на кучето ви се е променило внезапно и не можете да намерите причина защо това се случва, посетете вашия ветеринарен лекар, за да проверите за клинични причини.

След като кучето ви има добро здраве, консултирайте се с акредитиран опитен бихевиорист, който може да разгледа всички поведенчески промени или проблеми и да ви помогне да трансформирате настроението и живота на кучето си към по-добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com