Ето как Европа ще се бори срещу разликата в заплащането между половете

964
Ето как Европа ще се бори срещу разликата в заплащането между половете
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент прие нови правила, които ще задължават дружествата от ЕС да разкриват данни, помагащи на служителите да сравняват заплатите и да съобщават за разлики в заплащането на жените и мъжете.

ОЩЕ: Заплатите на мъжете у нас са 15% по-високи от тези на жените

ООН: Равенство между половете ще бъде постигнато след 300 години

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува днес факта, че равенството между жените и мъжете по света е все по-отдалечаващ...

ЕП прие мерките в четвъртък с 427 гласа „за“, 79 „против“ и 76 „въздържал се“. Те гласят, че структурите на заплащане за сравнение на равнищата ще трябва да се основават на неутрални по отношение на пола критерии и да включват неутрални по отношение на пола системи за оценка и класификация на работните места.

С други думи - обявите за свободните работни места и длъжностите ще трябва да бъдат неутрални по отношение на пола, а процесите на набиране на персонал да се провеждат по недискриминационен начин.

Ако отчитането на заплащането показва разлика в заплатите на жените и мъжете от най-малко 5%, работодателите ще трябва да извършат съвместна оценка на заплащането в сътрудничество с представителите на работниците си.

Държавите членки ще трябва да въведат ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, например глоби, за работодателите, които нарушават правилата. Работник, който е претърпял щети в резултат на нарушение, има право да поиска обезщетение.

МВФ прие план за различията между половете

В отговор на многобройните световни кризи, които непропорционално засягат жените, Международният валутен фонд (МВФ) прие нови политики ...

За първи път в обхвата на новите правила бяха включени междусекторната дискриминация и правата на небинарните лица, съобщиха от ЕП.

Правилата предвиждат, че работниците и техните представители ще имат правото да получават ясна и пълна информация за индивидуалните и средните равнища на заплащане, групирани по пол. Поверителността при заплащането ще бъде забранена. Не следва да има договорни условия, които да ограничават работниците да оповестяват възнаграждението си или да търсят информация за същата или други категории възнаграждения на работниците.

По въпроси, свързани със заплащането, доказателствената тежест ще се прехвърли от работника към работодателя. В случаи, когато работникът счита, че принципът на равно заплащане не е приложен и сезира съда, националното законодателство следва да задължи работодателя да докаже, че не е имало дискриминация.

Сега следва Съветът на ЕС официално да одобри споразумението, преди текстът да бъде подписан и публикуван в Официален вестник на ЕС. Новите правила ще влязат в сила 20 дни след публикуването им.

Повече пари за равенство между половете, отколкото за здраве в плана за възстановяване на Италия

Италия беше една от страните, които бяха сериозно засегнати от кризата с COVID-19 в здравно и икономическо отношение. Италианският про...

Принципът на равно заплащане е залегнал в член 157 от ДФЕС - Договора за функционирането на ЕС. Въпреки това на територията на блока в заплащането на жените и мъжете продължава да съществува разлика от около 13%, със значителни различия между държавите членки. Разликата е намаляла само минимално през последното десетилетие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа