Ето какво да сложите в гювечето – само едно парченце от него ще донесе невероятен аромат

16350
Ето какво да сложите в гювечето – само едно парченце от него ще донесе невероятен аромат
Снимка: iStock/Guliver

Традиционният глинен съд за приготвяне на храна, който е огнеупорен и може директно да сложите върху огъня или във фурната, за да приготвите вкусни и традиционни за Балканите ястия с месо и зеленчуци, се нарича гювече. Произходът на думата е свързан с турското  güveç и се използва и за именуване на ястията, приготвени в съда. Те могат да бъдат с различни съставки, приготвени по различни рецепти, но задължително съдържат зеленчуци, а при повечето от рецептите и месо, кайма или колбас.

Не бива да се бърка гювеч с гювече. Макар двата съда да имат еднакви характеристики и да са изработени от един и същи материал, гювечът е с големи размери – литър, два, три и се използва за приготвяне на множество порции едновременно, а гювечето е с малки размери и в него се приготвя само една порция.

Табиетлийско гювече само за ценители

Видове гювечета

В случая визираме не съда, а ястието. Различаваме агнешко, телешко, рибено, зеленчуково гювече, гювече по овчарски, по панагюрски, по тракийски, по родопски… Вариантите са стотици, а съставките още повече. Как тогава да разберете какво да сложите в гювечето, за да бъдат всички възхитени от кулинарните ви умения и вкуса на ястието? Има една тайна съставка, парченце от която ще придаде такъв невероятен  и неподправен аромат на гювечето ви, че всички ще си оближат пръстите. Повдигаме завесата на тайните за приготвянето на уникално вкусни гювечета и споделяме с вас какво да сложите в гювечето, за да сте шефът в кухнята и на масата.

Какво да сложите в гювечето за невероятен аромат?

Може да варирате в съставките, да премахвате съставки от всяка рецепта, да добавяте свои съставки към рецепта, да направите импровизирано гювече със съставки, налични в хладилника ви, да подправяте с любимите си подправки и билки, но има нещо, което не бива да пропускате. Само едно парче от него ще направи гювечетата ви ароматни и ще придаде различен вкус на всички съставки в глинените ви съдове. Тази вълшебна и тайна съставка всъщност е позната на всички и се намира във всяка кухня – маслото – хубавото краве масло. Разбира се, че може да сложите олио или зехтин, както правят повечето домакини, но парченце масло във всяко гювече вместо друга мазнина придава такъв аромат на ястието, че може да очаквате неканени гости от квартала, усетили нещо неповторимо, което приготвяте в кухнята си.

Лесна и вкусна рецепта за гювечета

Грижа за гювечетата

Тук вече визираме съдовете. Важно е да се грижите за тях по подходящ начин, за да ви служат дълго време. Слагайте ги студени в студена фурна и ги мийте, след като изстинат, за да не се пукнат. Миенето е най-добре да става внимателно и на ръка, за да не ги счупите. Не търкайте грубо, по-добре накиснете. Колкото повече се грижите за тези уникални традиционни съдове, толкова по-дълго ще се радвате на вкусни гювечета вкъщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...