Ето кои са храните, които се фалшифицират най-често

5919
Ето кои са храните, които се фалшифицират най-често
Снимка: fancycrave1 / Pixabay

Добрите планове на стремящите се към здравословен хранителен режим, чисти, полезни и биохрани понякога са потъпкани от фалшиви продукти, етикети с невярно съдържание и разминаване между обявеното и действителното съдържание. Колкото и внимателно да четете и следите пазара, винаги съществува риск закупеният продукт да не отговаря на очакваното и обявеното.

Кои са храните, които най-често се оказва, че не отговарят на етикетите си? Като цяло най-общо това са скъпи хранителни продукти, както и обявявани като био, еко, чисти.

11 храни, от които трябва да се откажете, ако искате да сте здрави

Правилното хранене е неизменна част от здравословния начин на живот. Най-трудна е първата крачка - промяната на диетата, придобиване на...

1. Мед

Медът е един от най-често фалшифицираните хранителни продукти. Обикновено се купува заради ползите за здравето му, но когато не е истински, той не допринася за подобряване на здравословното състояние.

Има редица домашни тестове и трикове, с които да проверите истински ли е закупеният от вас мед, но те са в известна степен несигурни. Може да наблюдавате захаросва ли се – истинският става на кристали, запазва ли цвета и аромата си, когато заври – истинският ги запазва, синее ли, когато е смесен с йод – фалшивият посинява. Единствено лабораторните изследвания обаче могат със сигурност да докажат, че продуктът е чист или фалшив. При проверки през годините от Агенцията по безопасност по храните в 10-15% от пробите се откриват примеси, пестициди, добавена захар, глюкозен сироп, изкуствени подсладители, захарно цвекло. Така производителите намаляват стойността на меда и максимизират печалбите си, но вие не получавате това, което очаквате. Препоръчваме да купувате мед от познати, тъй като това би ви гарантирало чистота му, или да го проверите лабораторно и да не сменяте бранда, ако установите, че предлага чист мед и съставът му отговаря на описания.

2. Зехтин

Качественият зехтин е пълноценен, полезен и скъп продукт. При лабораторни проверки се откриват продукти, които не отговарят на обявеното. Най-често се оказва, че зехтинът не е чист, а премесен с друго масло, което е по-евтино – като слънчогледовото олио, палмовото масло и други по-изгодни масла. През 2017 г. например са спрени от продажба хиляди литри зехтин именно защото е бил примесен със слънчогледово масло. Когато купувате зехтин, не се доверявайте на продукти с прекалено ниски цени. Най-вероятно те не са чисти.

8 храни, които потискат апетита

Апетитът е желанието да се приема храна, за да се задоволяват нуждите на тялото ни. Доста често не сме гладни, просто си втълпяваме, че...

3. Био и еко храни

Етикетите био и еко на практика трябва да ви гарантират, че купувате храни без пестициди, полезни за здравето, но оказва се това невинаги е така. Етикетът био и сертификатът невинаги гарантират качествен и чист продукт. Проверки на БАБХ на биопродукти показват, че част от тях съдържат вещества, които не отговарят на сентенцията "био".

4. Млечни продукти

В част от тях ще откриете не мляко, а нишесте, палмово масло и други примеси. Ако са описани и обявени като имитиращ продукт – законът е спазен. В случай, че са обявени като сирене, кашкавал, но съдържат не мляко, а куп други неща – вие сте подведени. Може да се ориентирате кои са качествените млечни продукти по цената – по-скъпи са, макар това невинаги да е гаранция за качество.

5.  Кафето и чаят също са често фалшифицирани. За чай най-добре наберете и изсушете билки сами – така ще постигнете изключителни ползи за здравето, защото билките са лековити. По отношение на кафето най-добре го купувайте на зърна. В инстантното може да откриете соя, картофено брашно, препечен ечемик, препечена пшеница и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com