НА ЖИВОВойната в Украйна

Ето за какво най-много гражданите питат правителството

2863

Близо 6 хиляди заявления за достъп до обществена информация са подадени, обработени или са в процес на обработка в законовия срок, на електронната платформа https://pitay.government.bg от стартирането ѝ през 2019 г. до момента.

Чрез единната, публична, уеб базирана информационна система граждани, юридически лица, представители на медиите могат да поискат информация по теми от компетентността на т.нар. „задължени субекти“ по Закона за достъп до обществена информация – централни и териториални органи на власт, в т.ч. министерства, агенции, областни, общински и районни администрации, специализирани териториални администрации.

Широк е тематичният обхват на търсената информация - в национален или локален мащаб. Сред интересните питания от последните 2 месеца са: колко са тежките пътно-транспортни произшествия през летния сезон по области; какъв е общият брой морски инциденти на плажовете в регионите Варна и Бургас; ще има ли нова процедура за концесиониране на летище Пловдив; колко са подадените на тел. 112 сигнали за нарушения от заведения за хранене; колко административни нарушения са установени за нерегламентирано изхвърляне на боклук в община Варна; кои са почетните консули на чужди държави у нас и наши в чужбина – в рамките на международно журналистическо разследване; какви средства за представителни и протоколни нужди са изразходвани за конкретен период в Министерския съвет; колко системи за измерване на шума има на територията на столицата; каква е програмата на Столична община за подкрепа на инвитро процедурите; какъв е съставът на екипа за отбелязване на Европейската година на младежта.

Получената чрез платформата информация е публична и може да се използва не само от заявителя, но и от проявили интерес други потребители – физически лица, фирми, научни работници, журналисти, при стриктно спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни. В секция „Статистика“ на платформата се създава нов раздел, където регулярно ще бъде публикувана обобщена информация за броя и проблематиката на постъпилите въпроси и отговори.

Адвокат поиска обществена информация за управлението на имуществото и бюджета на държавните органи

"Днес изпратих заявления до Министерския съвет, Народното събрание и държавните институции, отчитащи дейността си пред Народното събра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Андрей Райчев: С хартиената бюлетина...
Александър Джартов е новият шеф...
Радев за Тараклийския университет:...
Лена Бориславова за обвиненията...
ГЕРБ обвиниха Кирил Петков за...
Стефан Янев разкри дали са коментирали...
И Стефан Янев предложи на Радев...
Десислава Атанасова: Да се говори...
Първанов обмисля ново ляво обединение....
Радев към млади журналисти: Отстоявайте...
Мартин Димитров от ДБ с предложение...
Политолог с подробно описание...

Последни новини